kayıt

sait faik abasıyanık

  1. 33
    "Tek ihtiyacım olan şey; bir deniz kıyısında sabaha kadar oturup, olan biteni gözden geçirdikten sonra kafasında her şeyi aşmış bir insan olarak kalkıp gitmek. "

    bu sözü hangi kitabında geçiyor bilmesem de okuduğum anda bir hayal hatta bir rüya gibi canlandı gözümde.
  2. 34
    istanbul hikayecisi olarak bilinir. adalar, balıkçılar dendi mi o akla gelir. durum/kesit/çehov tarzı öykünün edebiyatımızdaki şahıdır, padişahıdır. modernizmi esas almıştır.

    başıboş hayatı yaşayan sanatçı uykusuzluk, bohem hayatı, fazla içki ve sirozdan ölmüştür.

    en basit bir konuyu bile öyküleştirebilir. insanlara, doğaya, her şeye sevgi ile yaklaşmış "sevgi ile başlar her şey." demiştir.

    öykülerinde çocukluk, gençlik, izlenimlerini, günlük yaşamı şiirli bir dille anlatır. o yaşananı yazan bir hikayecidir. balıkçılar, yoksullar, avareler, serseriler, uzaktan ya da yakından tanıdığı kişileryani sıradan insanları anlatır.

    ilk dönem öykülerinde adapazarı ile istanbul'daki çocukluk ve gençlik yıllarını anlatır. sonraki yapıtlarında şiirselleşme görülür.

    lüzumsuz adam, mahalle kahvesi, havada bulut gibi eserlerinde esnaf, işsizler gibi dertli insanlara, toplumun acı çeken kesimlerine yönelir.

    kumpanya ile karakter sayısı artmıştır. gezgin tiyatro topluluğu, cambazhane çalışanları, emekli miralay, galata, samatya, yedikule'deki deri işçileri, meyhaneler, sabahçı kahveleri, garsonlar...

    alemdağ'da var bir yılan ile gerçeküstücülüğe yönelir. hikayedeki konu ve olay akışını iyice ortadan kaldırmış, öykülemeyi ruhsal değişiklikler yoluyla yapmıştır. gerçeküstücülüğü, kişinin yalnızlığını ve bunun yarattığı acıları irdeler.

    son kuşlar'da bir tür düş kırıklığı hissedilir. eşcinsel olan sait faik arada kalmışlığını, toplumun baskısını anlatır. toplumsal düzenin çirkinlikler, sahtelikler, adaletsizlikler karşısında direnen insanı anlatır. sonraki kitaplarında bu karamsarlık giderek artar.

    sanat hayatına şiirle başlayan sait faik, öykü, roman, röportaj türünde de yazmıştır.

    öykü:
    (bkz: semaver)
    (bkz: sarnıç)
    (bkz: şahmerdan)
    (bkz: lüzumsuz adam)
    (bkz: mahalle kahvesi)
    (bkz: kumpanya)
    (bkz: az şekerli)
    (bkz: havuzbaşı)
    (bkz: son kuşlar)
    (bkz: alemdağ'da var bir yılan)
    (bkz: tüneldeki çocuk)
    (bkz: havada bulut)

    şiir:
    (bkz: şimdi sevişme vakti)

    roman:
    (bkz: medar-ı maişet motoru)
    (bkz: kayıp aranıyor)

    röportaj:
    (bkz: mahkeme kapısı)

    kendisini sevgiyle anıyoruz.
    * *
  3. 35
    - seviyordum be abi.
    - nasıl seviyordun, hidayet?
    - deli gibi be abi! gün onunla ağarıyordu.
  4. 36
    "yazmasaydım deli olacaktım."

    t: kimine göre burjuva kimine göre de halktan biri. ama iyi ki var.