kayıt

sofie'nin dünyası

  1. 19
    Felsefeye giriş için okunan en klasik kitaplardan biri. Bi numarası yok bence ama temel oluşturmak ve merak uyandırmak için okunabilir.
    10. Sınıfta okumuştum sonra da Freud ve kant'a merak sarmış deli gibi psikoloji araştırmaya başlamıştım.
    Evet itraf ediyorum bu kitap yüzünden önce Kant hayranı olmuş sonra kantı okudukca k*NT olarak yazmaya başladım.
    Şüphesiz ki Kant ve hegelciler seri üzgün
  2. 18
    On numara kitaptı.

    Üniversitede hocamız zorunlu kıldığı için okumuştum. Aslında epey ilgisizdi dersle.

    Bilgi yağmuru öyle güzel bir hikaye içinde sunulmuştu ki. Eminim ki not alarak okumasam daha keyif alırdım ama ders notu kaygısı odaklanamama nedenim oldu biraz.
  3. 17
    Çok isteyerek başladığım, okurken belli bi yerden sonra o kadar da bayilmadigimi fark ettiğim ama okuduğum için mutlu olduğum kitap. Filmini çok sevmiştim fakat bulamıyorum tekrar, yeniden izlemek hoş olurdu
  4. 16
    dışarıdan bakınca kitabın adı ; 100 kiloyum, güzelim, mutluyum ve şuradan keşkülü uzatsana amk kaşarı izlenimi yaratıyor.

    içeriden öyle değil tabi.

    edit: imla.
  5. 15
    "Çünkü yalnızca erkek değildi kadını ezen. Kadın kendi hayatından sorumlu olmaktan vazgeçerek kendi kendini de eziyordu."
  6. 14
    okuyan insanların inancını sarsıp onları yoldan çıkartan ve ateizme sürükleyen bir kitap. ilk ateist oluş dönemimde bu kitabı okumuştum. şimdi araya giren 3 farklı dinden sonra 4. müslümanlık dönemimi hakkıyla yaşamaya çalışıyorum inşaallah.
  7. 13
    bitirdikten sonra kendini doğa feylesofu ilan edenleri göstermiş kitap. kitapta sorun yok, o kesin.
  8. 12
    Zarflardaki iki ıslak deliğin köpek dişi ile oluştuğunu öğrenince okumayı bıraktığım kitap. Yine de dedikleri gibi sorgulamayı öğretmesi bakımından oldukça değerli
  9. 11
    beyaz tavşanın tüylerinin dibine düşmemek için çabalamayi öğreten, aynaya karşı 'kimsin sen?' diye sorduran kitap.
  10. 10
    “Evrenin, dünyanın ve yaşamın nasıl ortaya çıktığı, geçen yıl olimpiyatlarda en çok altın madalyayı kimin aldığından daha büyük ve önemli sorulardır.”
    “İşin acıklı yanı, büyüdükçe sadece yerçekimi yasasıyla kalmaz alıştıklarımız.”
    “Çocuklar için dünya ve dünyadaki her şey yenidir, ilginçtir. Büyükler içinse durum hiç de böyle değildir: büyüklerin çoğu için dünya sıradan bir şeydir.
    Filozoflarsa diğer büyüklerden farklıdır. Bir filozof dünyaya alışmayı bir türlü beceremez.”
  11. 9
    'Sen kimsin ?'
  12. 8
    insana derin sorular sorduran kitap. sorgulatması bir yana, edebiyatla harmanlanmış olması kitabı daha okunur kılıyor, kitap adeta kendini okutuyor. bir kısım çok dikkatimi çekmiştir:

    ''Daha ne isteyebilirdi ki insan? Legeoyu dünyanın en dahice oyuncağı saymak bir bakıma doğruydu gerçekten de.. Ama yine de bunun felsefeyle ne ilgisi olduğunu hala anlayabilmiş değildi. Az sonra kocaman bir bebek evi çıkmıştı ortaya. uzun zamandır hiçbir şeyin bu kadar hoşuna gitmemiş olduğunu kendi kendine itiraf etmek istemiyordu.. insanlar oyun oynamayı ne diye bırakıyor sanki?

    biraz sonra anımsadım. gerçekten.. bizler neden oyun oynamayı bırakıyoruz? ''büyüdük'' diye mi? hayır.. sosyolojik sebepleri, dahası çıkmazları var.. sebepleri, ne oldukları ise bu başlığın konusu değil.
  13. 7
    eğer bir gün çocuğum olursa 12-13 yaşlarında okutucam bu kitabı. sonra bir de 18-19'da dayıycam.
    inş. benim kadar tatlış bir evladım olur, söylediğim şeyleri yapar, kitap okumakta vs. sıkıntı çıkarmaz amin.
  14. 6
    lise felsefe hocamın "bak seni dersten geçiriyorum ama bir şartım var: sana bir kitap vereceğim, yazın onu okuyacaksın." diyerek yaz başında bana verdiği, kapağını dahi açmadan yaz sonu hocaya teslim ettiğim kitap. ama söyledim okumadığımı. yalan söyleyemiyorum ben.
  15. 5
    felsefe ve edebiyatın harmanlandığı herkesin okuması gereken bir eser. 15 yaşındaki sofie'nin bir gün posta kutusuna gelen ''sen kimsin?'' yazılı bir mektupla hayatı tamamen değişir. bundan sonra onu bekleyen serüven ilgi çekici, merak uyandırıcıdır. kendi ruhunun kapılarını aralarken, bize de felsefenin kapılarını yoklamak düşüyor..
  16. 4
    lise çağlarında okunması gereken roman. sağlam bir temel alıyorsunuz felsefi konularda. ben iki ay önce okudum sarmadı. neden diye sorulduğunda çünkü bahsedilenlerle baya haşır neşir olduğumdan çok basit geldi bana.

  17. 3
    lise çağındaki felsefeye ilgisi olan çocuklar için ideal bir kitap. başlangıç olarak tabii. * açıkçası onun dışında felsefi bir anlamda pek doyurucu olduğu söylenemez. ileri yaş ve bilgi seviyesi için çok daha güzel kaynaklar var.
  18. 2
    lisede felsefe hocamın okumamızı salık verdiği kitap. Bana göre felsefeye ilk adım kitabı. Daha önce sormayı pek akıl edemediğimiz ya da doyurucu cevaplar veremediğimiz sorularla karşılaşıyorsunuz kitapta. Ben çok severek okuduydum. Hocada sınavda kitaptan 20 puanlık soru sormuştu. Allahtan arkadaşlara kitabı şöyle böyle özet geçmiştim de herkes bişiler karaladı.
  19. 1
    *

    tamamen felsefi bir kitap değil, daha doğru bir ifade ile felsefe tarihini kökten uca anlatan bir romandır. hatta o kadar ince ayrıntılı ve sade bir dille yazılmış bir kitaptır ki bana kalırsa liselerdeki felsefe derslerinde zorunlu bile kılınabilir.