kayıt

versay antlaşması

  1. 6
    *

    birinci dünya savaşı'nın son kaybedeni almanya ile versailles yakınlarındaki bir trende imzalanmış antlaşmadır. o zamanlarda almanya'nın hala "terbiye edilebileceği"ne inanan diğer batı avrupa ülkeleri tarafından dayatılmış bir kaybetme antlaşmasıdır. almanya'nın asker kısıtlamaları, alsace-loranne'deki yoğun kömür yataklarının fransa'ya bırakılması da dahil pek çok antlaşma hükmü; 1930'ların başında hitler'in seçim propagandası olacak ve hitler "versailles zincirlerini kırmak" vaadiyle iktidara gelecektir.

    ayrıca, (özel hükümleri dışında) avusturya ile yapılan saint germen, bulgaristan ile yapılan neuille ve osmanlı devletiyle yapılan sévres antlaşmalarıyla aynıdır. dahası, bu antlaşma metni, mc misakı'nda da giriş bölümünü oluşturmakta. dolayısıyla mc misakı da özetle bir "dayatma metni" ve mc düzeni de özetle bir "dayatma düzen"sıfatı kazanmıştır. mc sisteminin başarısız olmasının sebeplerinden en barizi budur.
  2. 5
    versay anlaşmazlığı diye de anılmaktadır.
  3. 4
    adolf hitler'i doğuran antlaşmadır. ikinci dünya savaşı'nın çıkmasına sebep olan en büyük 2 etken birisidir.
    diğer etken de, hitler'i savaş öncesi ciddiye almayan ve hitler'in çekoslovakya'yı işgaline göz yuman neville chamberlain'dir.
  4. 3
    barış yapmaktan çok fransa'nın güvensizlik ortamında almanya'yı yok etme çabaları ile ortaya çıkan bir antlaşma'dır. almanlar birleşip bir devlet olduklarından beri yine ezmeye çalışan fransa antlaşmada ağırlığını koymuş, almanya ağır ve ödeyemeyeceği tazminatlara mahkum edilmiştir. nitekim antlaşmanın finansal maddeleri abd'nin devreye girmesi ile young planı ile değişime uğramış, askeri sınırlama maddeleri ise rapallo antlaşmasının * imzalanmasından sonra sovyetler birliği topraklarında eğitimler yapılarak geçersiz bırakılmıştır. son olarak 1935'te wehrmacht'ın kurulması ile versay'ın paçavraya döndüğü iyice ortaya çıktı.

    antlaşma ile 65,000 km2 toprak ve 7,000,000 insan alman toprakları dışarısında kalmıştır.
    *moresnet ve eupen-malmedy bölgesi belçika'ya bırakıldı. bölgeler belçika yönetimine geçtikten 6 ay sonra yapılacak bir plebisitle almanya veya belçika yönetimi kararlaştırılacaktır.
    *almanya saar belgesini 15 yıllığına fransa'ya bırakacaktır. bölgenin nihai yönetimi 15 yıl sonra yapılacak bir referandum ile belirlenecektir. ayrıca alsas-loren bölgeside fransa'ya bırakılacaktır.
    *schleswig bölgesinin kimde kalacağı referandum ile belirlenecektir. (referandum sonucu kuzey schleswig danimarka'ya, güney schleswig almanya'ya bırakıldı)
    *yukarı silezya bölgesi çekoslovakya'ya bırakıldı.
    *poznan bölgesi ve batı prusya polonya'ya verildi. ayrıca doğu prusya'nın soldau bölgesinde referandum yapılmasına karar verildi.
    *danzig milletler cemiyeti yönetiminde serbest bir şehir devleti olacak.
    *alman kolonilerine milletler cemiyeti tarafından el konuldu.
    *kıyı şehri memel milletler cemiyeti işgaline girdi. (daha sonra litvanya bölgeyi işgal etti)
    *almanya brest-litovsk antlaşması ile elde ettiği topraklardan çekilecektir.

    *zorunlu askerlik kaldırıldı.
    *almanya en fazla 100,000 asker bulundurabilecek.
    *ren bölgesinde bütün tahkimatlar yıkılacak, sınırdan 50 kilometre ötedeki bölge askersizleştirilecek.
    *alman donanmasında denizaltı bulunmayacak, olan denizaltılar itilaf devletlerine teslim edilecektir.
    *almanya tazminat olarak 20 milyar mark (5 milyar dolar) ödeyecektir.
    *almanya antlaşma koşullarına uymazsa itilaf devletleri ren'de bulunan silahsız bölgeyi işgal etme hakkına sahiptir.
  5. 2
    barış antlaşmasından çok savaş sebebidir.
  6. 1
    Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda itilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır.

    içerdiği ağır koşullardan ötürü Versay Antlaşması Almanya'da büyük tepkiye yol açmış ve "ihanet" olarak kabul edilmiştir. Birçok tarihçi Almanya'da 1920'lerde yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa, Nazi Partisi'nin iktidara gelişine ve II. Dünya Savaşı'na nihai olarak Versailles Antlaşmasının neden olduğu düşüncesindedir.

    wikipedia