126
bir ergenin vücudu değişiyor, gelişiyor.
yapışkan beyaz sıvılar atabildiğini keşfediyor.
ve düz duvara tırmanmaya başlıyor.
(bkz: örümcek adam)
127
solucanların yağmurda boğulmadıkları.
Bu konudaki yaygın görüşler solucanların yağmur esnasında toprağın altına sızan yoğun su nedeniyle boğulmamak için dışarı çıkmaları ve oksijen ihtiyacından dolayı dışarı çıkmaları olduğu yönünde. Ne yazık ki bu hipotezler, şehir miti olmaktan öteye gitmiyor.
Çünkü derileri üzerinden oksijen soluyarak karbondioksit üreten bu canlıların, bilinenin aksine hayatta kalmak için nemli bir deriye ihtiyaçları var. Solucanlar bilinenin aksine su altında günlerce kalabilirler. Yani yağmur nedeniyle boğulmaları söz konusu bile degil.
Nem ihtiyacı onlar için yaşamsal önem taşıdığından hava kuruyken yüzeye çıkamıyorlar. Ancak yağmur sonrasında dışarıda yeterince nem olduğu içın dışarı çıkmak bir risk taşımıyor. Toprağın üstünde, altında olduğundan daha hızlı hareket edebildikleri için dışarıda yeterince nem varsa yüzeye çıkmayı tercih ediyorlar.
Ayrıca yağmur damlalarının toprağın üstünde yarattığı titreşimler, solucanlari avlayan köstebek gibi canlıların yarattığı titreşimlere benziyor. Solucanlar, bu avcılardan genellikle topraküstüne çıkarak kurtuluyorlar.
kaynak:bilimfili.com/...
128
#669054
bunca yıllık aydınlıyım bilmiyordum bunu.
130
sadece ben mi dikkat ettim bilmiyorum ama burhan altıntop, bravo değil de bravaaa bravaaa derdi. aslında gayet normal bi tepkiymiş bu. söylediği şarkıdan dolayı tebrik edilen kişi erkek ise "bravo", kadın ise "brava" denmeliymiş. sizin işinize yaramaz biliyorum ama brava diyeni benim gibi yardırgamayın diye söyledim.
peki bunun sebebi ne? italyanlar. italya'da opera sanatçıları biliyosunuz bazı erkekler kadın gibi şarkı söyler. bazı kadınlar da erkek gibi. tenor ile alto yani. ve hepsi de şişko, birbirine benziyo. tenor ile altoyu seyircinin ayırt edebildiğini gösterme biçimiymiş bu. daha sonra diğer milletlere de yayılmış.
132
pokemon'un efsanevi articuno, zapdos ve moltres isimli pokemonlarının son hecelerinin ispanyolca'da 1, 2 ve 3 anlamına gelmesi. ricky martin şarkısı vardı ya hani: "undostrees ale ale ale" işte öyle.
articuno
zapdos
moltres
134
Bende şuan tam bunu arıyorum. Ciddiliyim beyler. Ufkumu katlamak onları uçurmak istiyorum.
Nasıl tripten çıkılır. Vay efendim insan gibi nasıl yaşanır vb. ufkum için yeterli şeyler. Bekliyorum.
135
Stefan Zweig ile stefanie Zweig'ın aslında bambaşka kişiler olması.
136
Hiçkimse doğuştan hem sağır hem de dilsiz değildir.
Sağırdır. duymadığı sesleri taklit edemediği için de dilsiz olur. Yani konuşma yetileri yok değil, yalnızca körelmiş.
137
fifa yada gta daki "R" harfi "replay" değilde "reserve" anlamına gelmektedir.
139
güneş kremlerinin üzerinde yazan faktör'ün aslında geçirgenlik oranını gösteriyor olması.
yani 15 faktör bir güneş kremi, güneşin zararlı ışınlarının 1/15'ni geçirir ve 14/15'ini engeller.
yüzde ile ifade edersek 15 faktör %93 oranında koruma sağlar.
30 faktör bir krem ise %97 koruma sağlar ki bu da 15 faktöre göre 2 katı değil sadece %4'lük bir fark demektir.
141
doğumların sadece %5 inin tam olarak 9 ay 10 güne denk gelmesi.
142
kotların üzerinde yazan ")denim)" kelimesinin, ilk üretildiği yer olan fransa daki "de nimes" şehrinden gelmesi.
143
bazen interaktif bir klip: www.youtube.com/... youtube link
tam ekranda izlerken, parmağınızı başta gösterilen noktaya koyun ve sonra ne kadar eğlendiğinize şaşıracaksınız. bunun psikolojik açıklaması ufku daha da açar ama o vasfa sahip değilim, yalnızca ikea effect i anımsattığını söyleyebilirim.
144
)topu dikmek) deyiminin nereden geldiği. nalları dikmek gibi bir anlamı var ancak tam öyle değil. evliliklerdeki anlaşmazlıklarda kullanılır mesela halk arasında, yeni evli çiftler için örnek kullanımı: "daha 15 gün olmadı, topu diktiler bizim genç aşıklar, ayten." gibisinden. neyse olayın tarihçesine gelelim
şöyle ki osmanlı da ikinci abdülhamid dönemindeki paranoya donanmayı daha da yıpratmış ve etkisiz hale getirmişti. (osmanlı donanmasının kaderine terkedilip çürümeye bırakıldığını hepimiz az çok duymuşuzdur. gerçi bu konuda tarhiçiler dahil herkes muallakta, konu hakkında gerekli kanaatiniz oluşmamışsa ikinci abdülhamit başlığında donanma kelimesini aratarak her iki farklı görüşü de okuyabilirsiniz, neyse konumuz o değil. donanma ama ikinci abdülhamit in paranoyaları ama maliyeti ve çağın gerisinde olması sebebiyle bi şekilde çürüdü.)
işte tüm bu yıpranmaya rağmen, önemli devlet karşılamalarında osmanlı donanması çanakkale boğazında karşılama atışları yapmaktan geri kalmazdı. bu karşılama olaylarından birisinden ö. kürşad karacagil "alman imparatoru istanbul’da (1917)" ataum.gazi.edu.tr/...(1917)-70812 *çalışmasında bahsetmiş.
karşılama atışlarından birisinde, yine yüksek ihtimalle, iyi ilişkiler kurduğumuz almanlardan, wilhelm in ziyareti sırasında, topun ateşlendiği (yani halk tabiriyle dikildiği zaman) gemilerden birisi neredeyse batacakmış, son anda yoğun gayretle kurtarmışlar gemiyi. işte bu olaydan sonra da ne zaman bir olayda işler kötüye gitse topu dikmek deyimi kullanıla gelmiş. bu hikaye bana mantıklı geldi, yoksa kırk yıl düşünsem topu dikmek deyiminin kökenine inemezdim herhalde.
145
- Sivrisineklerin 47 tane dişi vardır.
- Soğuk havalarda ısınmak için alkol almak son derece tehlikelidir. Yüzeysel damarlarda genişlemeye yol açan alkol bir süre kendinizi ısınmış gibi hissetmenize yol açarken, vücudun ısı kaybını kolaylaştırır. Bu da donmayı çabuklaştırır.
- Uyurken, TV izlerken olduğundan iki kat daha fazla kalori harcarız.
- Klinik ölüm sonrası insan 5 dakika içinde hayata geri getirilebilir. 5 dakika sonra beyin hücreleri ölmeye başlar, ama yine de bu süreyi 5 dakika daha uzatmak mümkündür
- insan uzun süre bir böbrek ve bir akciğerle, midesiz, dalaksız yaşayabilir, ama karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz.
- Birinci Dünya Savaşında Fransa ülkedeki tüm taksileri devraldı ve askerler cepheye bu taksilerle taşındı.
- Parmak izi gibi herkesin dil izi de farklıdır.
- Kahve sarhoş bir insanın ayılmasına yardımcı olmaz. Hatta çoğu zaman alkolün etkisinin artmasına yol açar.
- İnsan yılda en az 1460 rüya görür.
- Değerli taşların çoğu birkaç elementten oluşur,sadece pırlanta tamamen karbondan oluşur.
- Timsahlar daha derine batabilmek için taş yutarlar.
- Çin'de İngilizce konuşan kişi sayısı Amerika'dan daha fazladır.
- Bir yılan 3 yıl uyuyabilir.
- Maymunlar her yıl uçak kazalarından daha fazla insan ölümüne neden oluyor.
- İlk kule saati 1404 yılında Moskova'da yapılmıştır.
- Sağ elini kullananlar sol elini kullananlardan ortalama 9 yıl daha uzun yaşıyor.
- İnsan saçı, üç kilo ağırlık kaldırabilecek esnekliktedir.
- Sivrisineğin kulağımıza işkence gibi gelen vızıltı sesi onun saniyede 500 kez kanat çırpması yüzünden oluşur.
- Birçok ruj çeşidi balık pulu içerir.
- Denizyıldızlarının beyni yoktur.
- Doğum gününüzü en az 9 milyon kişiyle paylaşıyorsunuz.
- insanın kalça kemiği betondan daha sağlamdır.
- Aşık olduğumuzda beynimiz "phenylethylamine" üretir. Bu kalp atışınızı hızlandırır ve sizi mutlu yapar. Bu kimyasal madde çikolatada da vardır.
- Elma, soğan ve patatesin tadı aynıdır. Fark sadece tamamen kokularından kaynaklanır. Aslında hepsi tatlıdır.
- Bir kilo limonda bir kilo çilekten daha fazla şeker vardır.
- Günde 24 saat sayı saysanız, 1 trilyona ulaşmanız 31 bin 688 yıl alır.
- İçtiğimiz sular 3 milyar yaşındadır.
- Sabahları elma kahveden daha fazla uykunuzu açar.
- El tırnakları ayak tırnaklarından 4 kat daha hızlı uzar.
- Dünyada insanlardan daha çok tavuk var.
- Hiçbir kağıt 7 defadan fazla 2'ye katlanamaz.
- Ördeğin sesi yankı yapmaz.
- Bukalemunların dilleri,vücutlarından iki kat uzundur.
- Kağıt para sanıldığı gibi kağıttan değil pamuktan yapılır.
- ABD, Ohio'da lisans olmadan fare yakalamak yasaktır.
peşin edit : hatam var ise mesaj atın düzeltirim.
,
146
Kurbağaya dokununca elinizde siğil çıkar derlerdi büyüklerimiz. Ama, böyle bir şey yokmuş. 42 yıldır yanlış biliyormuşum.
148
toplam 13 bölümden oluşan " cosmos (a spacetime odyssey) " adlı belgeselde geçen hemen hemen her cümle.
izleyin izlettirin efendim.
yatırım tavsiyesidir, ama kendinize.
149
bilgiye aç bünyeleri bir kaç dakika tok tutacak erzağım var. toplaşın gençler:
müjde ar'ın gerçek adı, Suat ebrem' dir.
araştırma sonucuna göre, uzaydan dünyaya bakan astronot ve kozmonotların ilk algıladıkları his, acıma' dır..
pireler, kendi uzunluklarının 130 katı yükseğe zıplayabilir.
bir yıldırımın ilettiği ısı, güneş yüzeyinin 5 katı sıcaklıkta olabiliyor.
150
birxsozluk.com...
okuyun 2-3 katına çıkar ufkunuz.