kayıt

edouard manet

  1. 1
    *
    23 Ocak 1832 yılında Paris'te doğmuştur.
    19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapan ilk ressamdır. gerçeklik anlayışı ile resimler yapmış ve izlenimcilerin (empresyonizm) öncüsü olmuştur. ancak hiçbir zaman izlenimcilere katılmamıştır.

    genç yaşlarından itibaren başlayan sanata düşkünlüğü, onun avukat veya subay olmasını isteyen ünlü bir avukat olan babası tarafından destek görmedi.
    güzel sanatlar akademisine girmek istemesine rağmen ailesinin baskısı nedeniyle birkaç defa denizcilik okulu sınavlarına girdi fakat başarılı olamadı. bunun üzerine ailesinin baskılarından kaçmak için 1848 yılında rio'ya gitti, doğal güzellikleri resmettiği birçok resim ve taslak ile 3 ay sonra fransa'ya döndü.

    manet'in sanata olan ilgisini daha fazla görmezden gelemeyen babası,1850 yılında onu dönemin ünlü ressamlarından thomas Couture’ün atölyesine verdi. burada kaldığı dönem boyunca başka ressamlardan da dersler aldı ve Louvre Müzesi'ndeki eserlerin kopyasını yaptı.
    ilk zamanlarda ispanyol sanatının etkisinde kalsa da 1856 yılında atölyeden ayrıldıktan sonra özgün eserler ortaya çıkarmaya başladı.
    1862-1863 yılları arasında tamamladığı Le Déjeuner sur l'herbe (kırda öğle yemeği) adlı eseri 'ahlaksızlık' ve 'rezalet' olarak değerlendirildiği için mahkemeye verildi.
    hem yaşadığı toplumdaki baskıların hem de resimdeki kalıpların dışına çıkan manet, 1879 yılında hastalandı. hareketlerini kontrol edemez hale gelince yağlı boyayı bırakıp, daha az hareket isteyen pastel boya çalışmalarına yöneldi. ancak sonrasında felç geçirdi.
    başından geçen Bir kaza nedeniyle sol ayağı kangren nedeniyle kesildikten kısa bir süre sonra da 30 Nisan 1883'te frengi ve romatizma sebebiyle Paris’te hayatını kaybetti.
  2. 2
    konularını günlük yaşamdan alan özgün resimleriyle çağdaş sanatın oluşmasına katkıda bulunmuştur.