kayıt

umut

  1. 56
    www.youtube.com/...
  2. 55
    bir fahir atakoğlu eseri.
  3. 54
    çok güzel bir isim hem kızda hem erkekte seviyorum
    yakında çocuğu olacak yakın arkadaşıma da önerdim,çok yaramaz oluyorlar diye koymam dedi bu da böyle bir anım *
  4. 53
    Sen bugünden yarına
    Birazcık umut sakla.

  5. 52
    Vazgeçsen de gitmeyendir.
    "Umudum her zaman bakidir amma,
    Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun"
  6. 51
    insanı deli eder.

    tam böyle vazgeçersin, olmayacağını kabul edersin o şeyin. sonra biri gelir, bir şey söyler, tekrar umut edersin.
    sonra o umudun da solar. sonra bir umut daha verir hayat sana. tabii sonra o da solar.

    artık bitti dersin. umut falan yok dersin. ama öyle desen de o umut hep içindedir.
    hep hayal edersin olacağına hiç inanmasan da. işte bu durum insanı deli eder.

    kısır bir döngüdür aslında bu. bu döngünün bozluması için umudunu tamamen yitirmen gerekir. o da intihar demek galiba.
  7. 50
    insanı yıpratır
  8. 49
    hem kız hem de erkek ismi olarak beğendiğim isim.genel olarak beğendiğim isimdir yani.
    derin bir anlamı var bana göre.
  9. 48
    güzel bir erkek ismidir.
  10. 47
    (bkz: Umut bitti limanı değil gezegeni verin ateşe)
  11. 46
    sonu var mı yoksa çıkmaza mı sürükler diye düşünülen şeydir.

    (bkz: cevap dll bulunamadı)
  12. 45
    şimdiye kadar yazılmamış olmasıyla tam bir dumura uğradım açıkcası.

    Yol, Duvar ve Sürü filmleriyle birlikte Yılmaz Güney'in kare asını oluşturan filmlerin ilki,bence en başarılısı, türk sinemasının uzun kilometre taşlarından, sayılı başyapıtlarından bir tanesi. O zamanlarda ardı ardına çekilen melodram ağırlık aşk filmleriyle bezenen sinemada deprem etkisi yaratmış, bir anlamda dönüm noktası oluşturmuştur. Melodram filmlerinden sonra biraz sarsıcı olmuş olmalı ki, o kadar ağır göndermeler olmamasına rağmen, artık hangi akla hizmettendir bilemiyorum ama film, zamanın sansür kurulu tarafından yasaklanmıştır. Benim kendi görüşümdür ama belki de yasaklanmasından dolayı yılmaz güney bu filmden 4 sene sonra, benzer özellikler taşımasına rağmen, umut'taki sahne çekimlerinin ve göndermelerin gölgesinde kalan endişe filmini çekmiştir.
    Yılmaz güney'in aksiyon dolu, vurdulu-kırdılı filmlerini de izlemiş birisi olarak umut filmini dil ve görsel öğeler açısında apayrı bir yerde tutuyorum. Sinema için olduğu kadar yılmaz güney için de bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum ki, y. güney en iyi filmlerini bu filmden sonra üretmeye başlamıştır. İsteyene ders, isteyene tokat niteliğinde...


    -- spoiler --

    Bir iki kelam da filmin içeriği hakkında etmem gerekirse, film fakir bir arabacının ve ailesinin çektiği hayat zorlukları ve bu zorluklardan kurtulmanın "umut"uyla yaşantısını ele alıyor. Filmin içeriği üzerinde çok uzun süre durmaya gerek yok çünkü kelimelerle ifade edilmesi çok zor olan sahneler barındırıyor ki, sinemayı da güzel yapan unsurlardan bir tanesi bu. Ama spoilerse spoiler artık bilemicem, henüz filmin başında cabbar'ın(y.güney) gidip Sümerbank tabelasının altına işemesi filmin hakkında ipuçları veriyor zaten. Yine hasan'ın(tuncel kurtiz) at arabasında cabbar'a hitaben "iyi at, iyi araba para işi..."diyerek başladığı tirad, sadece bu filmin değil, türk sinemasının en iyi tiradlarındandır. Para üzerine hasan'ın bu konuşmasının hemen sonrasındaki sahnede, atına çarpıp öldüren zengin bir kalantorun karşısında, karakolda hor görülmesi, paraya yenilmesi de tiradı tamamlar nitelikte olmuştur. Atını gömdüğü sahne...(bulamadım diyecek bir şey). Atı öldükten sonra iyice perişan olan cabbar, hasan'ın da zorlamasıyla hırsızlığı da denese, denk geldiği Amerikalı(!) bir zengin tarafından dövüldüğü ile kalır. Son çare olarak bir hocanın dua ve üflemeleriyle define işine girmesi, hem cabbar'ın hem de filmin sonunu getirir. Filmin sonuna kadar yine birçok ayrıntı olmasına rağmen, filmin sonunda cabbar'ın gözleri bağlı şekilde defineyi aradığı sahne, sinemanın da üstünde bir noktada. uzun süre aklımdan ve gözlerimin önünden silinecek bir sahne.

    -- spoiler --



    Filmi ifade etme konusunda çok da başarılı olduğumu düşünmüyorum. Hem bir çok ayrıntıyı anlatmak açıklamak çok uzun sürecektir hem de bu sahneleri kelimelerle ifade etmek onları basite indirgeyecektir bir yerde. Aslında bu durumun sadece bu film için değil, bütün filmler için bu şekilde olduğunu düşünüyorum.
    Filmin içimde yarattığı etkiyi bir yana koyarsam -aslında koyulacak gibi değil ama - aklımda yarattığı en önemli soru, umudun ne kadar iyi ya da kötü bir şey olduğuydu. Kötülüklerin anası olduğunu idda eden niçe mi haklı yoksa bu dünyadaki en güzel şey olduğunu idda eden a.dufreyn(stephen king)mi, bilip bilmediğimi ben de bilmiyorum:)
  13. 44
    "umut en büyük kötülüktür çünkü işkenceyi uzatır." friedrich nietzsche
  14. 43
    neden sadece iyi olaylara dönük olduğunu anlamadığım bir kavram, olgudur. mesela şimdiye kadar hiç kimsenin ağzından "2018 yılında 3. dünya savaşının çıkacağını umut ediyorum" gibi bir cümle duymazsınız. bu durumda öngörü kelimesi kullanılır. ama söz konusu olan beklenti iyi olunca da bu sefer öngörü kelimesi değil, umut kelimesi kullanılıyor. saçma.
  15. 42
    yaşam devam ettiği sürece her zaman var olandır.
  16. 41
    (bkz: tükenmez kaleme hohlamak)
  17. 40
    Pandora'nın Kutusu'ndan çıkan tek iyi şey umut dendi insanlara. Sözüm ona o kadar kötülüğün arasında. Yaşamaları için buna inanmaları söylendi. Tutunacak bir şey vermeleri gerekiyordu insanlara. Buna da umut dediler. "Alın size iyi bir şey. Hiçbir şey bu kadar kötü olamaz. Bakın bir tane de olsa iyi bir şey çıkıyor işte. Gördünüz mü ?" Umut. Bravo. Aslında o kutudan çıkan en kötü şey değil miydi umut? Umudun olmadığında kaybedecek neyin olur ki ? Hayattan muaf olursun. "A" ile geçmiş gibi. Aile kuramayacak kadar. Hayal kırıklığın olmaz bir kere. Hani şu umut'un yanında promosyon olarak gönderilenden. Umut kırıklığın olmaz. Başardığından da o şey sana umut gibi gelmez ki zaten. Hırsa dönüşür umut. Büyür umutların. İlk görüşte umut. Ne romantik. ilk görüşte hırs. Ne acı. Umut acı getirir. Hiç yokmuş gibi sanki bir de. Bencillik de getirir umut. Kendini önemsemeye başlarsın. Kendini önemsememelisin. "İnsanın kendini önemsemesi, kendisinin kiralık katilidir" der şair. Kendini önemsemezsen, öldürmezsin kendini. Öldüremezsin. Umutlanmazsın. Aslında ölmemek için umutlanıyorsun. Tüm çaban bundan kaynaklanıyor. Ölüver ya. Bir köşe başında kendi kendine ölüver. Korkma bu kadar. Özgür kalacaksın işte. Umutlanacağın tek şey bu olmalı. Ölünce özgür kalmak. Ölüme umutlanmak.
  18. 39
    (bkz: bir umut işte)
  19. 38
    Edilesi en güzel olan şey.

    (bkz: umut etmek)
  20. 37
    fakirin ekmeği olan şey.
  21. 36
    (bkz: umut bulut)
  22. 35
    pandora'nın kutusu'ndan çıkan en kötü şey. sözde insanlık için çıkan tek iyi şey denir. peh' insanlığa verilmiş en büyük ceza gibi. hayal'in yanındaki kırıklık umut. 4 harfin bile fazla olduğu bir kelime.
  23. 34
    bir isim.şahsen benim 1. ismim
  24. 33
    fakirin ekmeğidir.
  25. 32
    çölde bir nehirdir.