kayıt

pkk'nın kuruluş yılları

  1. 2
    kürdistan işçi partisi (partiya karkerên kurdistan), türkiye'nin güneydoğusu, ırak'ın kuzeyi, suriye'nin kuzeydoğusu ve iran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede bir devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların türkiye cumhuriyeti sınırları dahilinde kalan kısmına sahib olabilmek için güvenlik kuvvetleri, geçici köy korucuları ve sivillere karşı silahlı eylem yapan marksist-leninist ideolojiye sahib çeşitli varyasyonları ile hareket eden silahlı bir örgüttür. örgüt kadek (kürtçe: kongreya azadî û demokrasiya kurdistanê, türkçe: kürdistan özgürlük ve demokrasi kongresi) ve kongra-gel (halk kongresi) isimlerini de kullanmıştır. pkk, 7. parti kongresi'nde bağımsız bir kürdistan fikrinden vazgeçtiğini açıklamıştır.

    1974 yılında abdullah öcalan tarafından kurulan pkk'nin ideolojisi, devrimci sosyalizm ve kürt milliyetçiliği üzerine kuruludur. pkk'nın başlangıçtaki amacı, kürdistan diye tanımlanan, kürtlerin de yaşadığı, ırak'ın kuzeyi, suriye'nin kuzeydoğusu ve iran'ın kuzeybatısı arasında kalan coğrafi bölgede, bağımsız sosyalist bir kürt devleti kurmaktı.

    1984 senesiyle pkk yeni bir yapıya bürünmüştür. 15 ağustos 1984 akşam 21:30'da eruh ve şemdinli'de pkk ilk büyük ölçekli silahlı eylemini gerçekleştirdi. 25 ekim 1986'de lübnan'da yapılan 3. kongresinde hrk lağvedilerek yerine kürdistan halk kurtuluş ordusu (kürtçe: artêşa rizgarîya gelê kurdistan, argk) kuruldu. 1991-1992 yılında örgütün artan eylemleri 1993'te doruk noktasına ulaştı. 1993-1998 arası dönem, örgütün hayatta ve ülkeler arası yapıda kalabilmek için ideolojisini büyük ölçüde yeniden gözden geçirdiği dönemdir. bu değişimlerle pkk, kürt devleti söyleminden vazgeçmiş ve türkiye cumhuriyeti devleti altında otonom bir yapı amaçladığını söylemeye başlamıştır.

    [sezai kırlangıç, kürd'ün meselesine siyasi bakış]

    akademyadergisi.com/...
  2. 1
    tam adı "-Bilinmeyen Yönleriyle-PKK’nın Kuruluş Yılları" olan bayram yurtçiçek kitabı.

    terörist elebaşı abdullah öcalan'ın üniversite yıllarından başlayan kitap, apocular, pkk'nın diğer sol örgütler içindeki yeri, 12 eylül'e giden süreçte konumunu, sonrasında suriye'ye geçen apo ve itlerinin faaliyetlerini anlatıyor.

    öcalan'ın örgütteki rolü, sözde üst düzey örgüt yöneticilerine karşı tutumları, onlar hakkındaki fikirleri işleniyor. ayrıca 1. ve 2. körfez savaşında pkk'nın riyakar tavrı, emperyalizme olan maşa hali gözler önüne seriliyor.

    dikkatimi çeken hususlardan bazıları şunlardı: 70li yılların o kaotik ortamında pkk yani o dönemdeki adıyla apocular pek bir operasyona maruz kalmıyorlar. kitapta anlatılan şu: mit, apocuların içine adam yerleştiriyor ki bunları kontrol altında tutsun. kitaptaki iddiaya göre, bir amaç da diğer sol örgütleri apocularla sindirmek.
    darbe olduktan sonra, bunlar suriye'ye kaçıyor. suriye yönetimi* bunlara yer tahsis ediyor, aralarında anlaşıyorlar vs. tabi yine kitaptaki iddiaya göre, suriye'nin bunlarla anlaşmasının, türkiye'ye karşı kullanmalarının sebebi, bizim suriye içinde faaliyetlerde bulunmamızmış...bilemedim bu hususu.

    ayrıca pkk'nın ve öcalan'ın ne kadar ikiyüzlü, sinsi, çıkar amaçlı bir taşeron örgüt olduğunu çok net görebilirsiniz bu kitapta. yani söylenenlerden fakrlı olarak, belgeli, yeni şeyler duyacaksınız. tavsiye ederim.

    edit: biraz açayım. bu puştlar, abd ırak'ı 2003'te işgal etmeden önce, olası bir abd işgaline karşı ırak'ın yanında olduklarını, tüm ülkelerin de bu emperyalizm müdahalesine karşı tepki koymaya davet ediyordu. ki ilk günlerde de saddam biraz direnince böyle makaleler, yazılar falan yazdırdılar. sonra abd başarıya ulaşmaya başlayınca, baktılar ki böyle olmayacak. hemen abd'nin demokratik halk yönetimi için bu müdahalesi çok önemlidir baabında ifadeler kullandılar. birinci durumdaki "duruş"larının sebebi, ırak'ın direnmesi ve çevre ülkelerin de ırak'a yönelik bir müdahaleye soğuk bakmasıydı. sonra işler değişince bunlar da "fikir"lerini değiştirdi. bunlar böyle köpek işte.