kayıt

Oruç tutacaklara tavsiyeler

  1. 1
    Sahurda ne bulursanız mideye indirmeyin. Sabaha kadar onlar yok olup gidiyor. He bir de sahurda su ve protein ağırlıklı beslenin. Vücudun hayati fonksiyonları devam ettirmesi için bu ikisi şart.
  2. 2
    gece mutlaka kaliteli beslenin. yulaf süt karışımı, süzme yoğurt, haşlanmış yumurta, salatalık domates bol bol su hem rahatsız etmez hem de kan şekeriniz birden yükselmediği için çabuk acıkmazsınız
  3. 3
    (bkz: tutmayın) *
  4. 4
    Kendiniz için oruç tuttuğunuzu unutmayın. Bir de su için, su. Damacana olana dek.
  5. 5
    uyumadan oruc tutmaya girismeyin sahura kalkIn. oteki turlusu cidden zor oluyor.
  6. 6
    Açım, susuzum, sigarasızım ayağına triplere gireceksiniz oruç tutmayın. Sanki Bana tutuyorlar orucu hı.....

    Bir de diyanetin belirlediği imsak vaktinden ortalama 1 saat 15 dakika sonra gerçek imsak vakti, ona göre ayarlayın kendinizi. orucumu riske atamam yea demeyin, zira böylece sabah namazını da vakitsiz kılıp yatıyor müslümanlar. Ayet de açık, diyanetten değil Allah'tan korkun.

    #1424435
  7. 7
    Iftarda direkt yemeğe girismemek, biraz corba ictikten sonra yemege ara vermek(mesela namaz kilinabilir) sonrasinda yemege devam etmek cok faydali olur. Suyu da hakeza birden icmemek, kesilmenizi onler.

    Sahur icinse salata+kahvaltiliklarla basladim. Corba da mantikli. Ama hamur isi,kizartma falan..tuketmeyecegim. suyu da oyle abartarak icmek bi ise yaramiyor...tecrubeyle sabit. Yavas yavas 2-3 bardak icmek daha mantikli. Tabi kisiden kisiye degisir...
  8. 8
    ya ben fakir biri olsam, aç olsam, birisi çıkıp, bakın lan şunlar aç, gelin biz de yemek yemeyelim, şunların halinden anlayalım, akşama kebap gömeriz dese, rencide olurdum..

    birilerinin benim durumum üzerinden, halim, vaktim üzerinden kendi haline şükretmesi rencide edici..

    sağ bacağım olmasaydı, birisi gelip "kardeş dün sağ bacağımı kemerle bağladım, çok zormuş, halime şükürler olsun" deseydi, rencide olurdum..

    başkalarının kötü durumlarını test edip, haline şükretmek rencide edici.. anlatabiliyor muyum??
    • her şeyden önce, bakış açılarını sığ diye nitelemesek daha sağlıklı olacak.. senin de dediğin gibi bir bakış açısıdır bu ve yine senin de dediğin gibi çoğu kişi tarafından bakılan açı bu.. benim burnuma senin yazdıklarından "gerçek islam bu değil" kokusu geliyor, demek istediğin bu mu?? yani oruç tutmak çoğu kişi tarafından benim gibi algılanıyor ama aslında öyle değil mi demek istiyorsun?? burada nefsini köreltmekten kastın ne??
    • sığ ve malayani bakış açımla devam etmek istiyorum..

      oruç ibadettir, doğru.. çeşitli faziletleri var, bu da doğru.. ve ben bunlardan sadece birini aldım diyelim.. suç mu?? olmasa gerek.. bunlardan biri de açın, fakirin halinden anlaman.. bu yaygın kanı neden seni rahatsız etsin, anlayamıyorum.. diğer faziletlerini sen say, öğrenelim, belli ki "halden anlamak, kendini fakir yerine koymak" kadar yaygın değillermiş ki, benim gibi sığ adamlar o noktalara yetişememiş..

      orucun mantığı yanlış mı değil mi bilemem.. ama verdiğim örnekteki gibi, durumumu simüle edip kendine mutluluk sağlamak rencide edici, bu da evrensel bir şeydir sanıyorum.. düşük yapan kadına gidip, ay çok şükür ben yapmadım dersen üzülür, bu tartışılacak bir şey değil sanıyorum..

    • kendi çapında şükrediyorsna ne mutlu sana, ama bunu aç kalayım, aç kalanlardan yola çıkayım diye yapıyorsan durum vahim ki ben de buna işaret ediyorum..erdemli olanın, etik olanın, insanca olanın, mahrum olmadan da kıymet bilinmesi olduğunu, en azından başkasından yola çıkarak mutlu olunmaması gerektiğini düşünüyorum..
    • ben "şahıslar değil, söylemleri eleştiririm" tavrını çok anlayamadım.. söylemler, şahısların düşünsel süreçlerinin eseri değpil mi?? benim söylediklerim sığ, ben sığ olmayan biri olabilir miyim?? benim bakış açım malayani, ben derin olabilir miyim?? bunlar birbirinden bağımsız değerlendirilmeyecek şeyler..

      fakirin halinden anlamaktır, ha ama acımak için değil demişsin ama bu senin şahsını bağlayan bir şey, herkesin böyle olduğunu savunamazsın/bilemezsin.. yani sen, tüm oruç tutanların niyetini iyi görmek isteyen birisin, içinden güzel şeyler geçiyor, harika ama duygularını karıştırmadığında, sadece aklınla baktığında, bir süzgeçten geçirdiğinde geriye şu tortu kalıyor.. aç kal ki açın halinden anlayıp allah'ın sana verdiklerine şükret.. bu kadar, eleğin üstünde kalan bu.. demin de sordum, şimdi de soruyorum, bunun üstüne koyabileceğin bir şey var mı, eleğin üstünde kalacak başka bir şey veriyor musun bana?? duygularını ve kendi iyi niyetini karıştırmadan.. mesela sen durup düşündün mü açlara neden yardım edilmiyor diye?? bunca zaman tuttuğun orucun şahsında, kişiliğinde ne gibi bir değişikliği oldu, verilen nimete şükretmekten, açlık ne zormuş demekten başka?? hangi oruçtan sonra bambaşka bir insan oldun çıktın, hadi çok büyük olaylar beklemeyelim, açlığı anladım, verdiklerine şükrettimden başka ne getirdi sana oruç zihin dünyanda??
    • bunların hepsine sana ne de diyebilirsin kesinlikle ve doğal olarak, bu senin inanç dünyan..

      zekat sağlıklı dağıtılsa diyorsun, zekatın hazır yiyiciliğe sofra kuran, yardım mantığını yerle yeksan eden bir tutum olmasına girersem, senden daha çok "sığ" yerim ben, o kısma girmeyeyim..

      orucun herhangi bir bencilliğimizi, ahlaksızlığımızı, karakterimizdeki bir sivriliği almaz, törpülemez, böyle bir adama rastlamadım, iyi insan iyidir, içinden gelir, bunu oruç veya başka bir ibadet biçimi çıkarmaz, budistler görünürde en canlıya saygı duyan yaklaşıma sahipler, arakan'da adam kesiyorlar.. inançların insanları iyi yapmak gibi bir amacı olduğunu düşünmüyorum..
  9. 9
    Arkadaşlar oruç başlar başlamaz pes etmeyin. Düşman son dakikalarda daha da etkili basacaktır. Oyun başında tempolu ama kendinizi yormayan bir oyun izleyin. Oyun sonuna doğru tüm enerjinizi verin. Saha içinde ve dışında çok dişli olacaklardır. Ancak siz onlara bugün buraya bu orucu almaya geldiğinizi göstereceksiniz! Hurrraaa !
  10. 10
    hakkını verebilecekseniz tutun. diğer bir deyişle, yaramıyorsa tutmayın kardeşim.

    oruç tutuyorum ayağına sağa sola çemkirecekseniz; açım, susuzum, sigara içemedim krizdeyim bahaneleriyle millete köpürecek, saldıracak, kalp kıracaksanız en baştan hiç bulaşmayın. zaten bunları yapıyorsanız siz orucun ne demek olduğunu anlamamışsınız demektir. açın kitaptan okuyun, bir bilene sorun ve öğrenin.
  11. 11
    inandığınız dinin kitabını eleştirici bir bakış açısıyla okuyun ve oruç tutup tutmamaya ondan sonra karar verin.
    • sen öyle yapıp tutmaya karar verdiysen ver ona bir diyeceğim yok sakin ol şampiyon.
  12. 12
    Eşeği bağlayıp akşama kadar yemek vermesek onun da oruç tutabileceğini unutmayın. Farkınız olsun.
  13. 13
    yağlı yemeyin gibi tavsiyelerdir.
  14. 14
    yazın tutmak yerine tam da bu aylarda tutun ki aynı sevap pointlere daha az aç kalarak sahip olun. fakiriz ama salak değiliz çok şükür.
  15. 15
    imsak vaktiyle akşam ezanı arasında bir şey yemeyin, içmeyin ve cinsel münasebette bulunmayın.
  16. 16
    1 ay kadar kaldI bence simdiden yemeyi icmeyi azaltIn ki daha rahat alIsasInIz.