satranç
- 126Ciddiye aldığım bir müsabakada 2349 gündür yenilmediğim oyun
- 127Yok mu kendine güvenen
- 128oldukça iddialıyım bu konuda. oynamak isteyen suserları inboxıma bekliyorum.
- 129stefan zweig'in bir kitabıdır.
iki kişiyle oynanan strateji oyunudur. - 130başarısız olduğum ama yine dene yine yenil daha iyi yenil düsturuyla hep yenilerek devam ettiğim oyun. xd
ayrıca kısa hikaye tadında bir stefan zweig eseri. herkes çok övünce alıp okumaya niyetlenmiştim. geçenlerde okudum çabucak ve beğendim. ama önceden amok koşucusu'nu okumuş olan biri olarak sonu beni tatmin etmedi. ben adam intihar edecek sanmıştım. daha fazla spoiler vermeyeyim. okuyun kısa zaten. - 131ben bayadır oynamıyordum. geçen 5 yaşındaki kuzenim geldi satrançla koalamsı hadi oynayalım dedi. densize bak önce bir sor biliyor musun diye... neyse oynamaya başladık vezirle şahın yerini karştırarak ilk potumu kırdım. uzun bir oyun oldu biraz paslanmışım ama yendim veleti sonunda. yenince de bir mutlu oldum. telefona uygulama indircem arada alıştırma yapayım bu sürekli hadi hadi diye darlar beni biraz alıştırma yapayım da bilerek yenilecek duruma geleyim.
her şeyi senin mutlu olman için yapıyorum işte çocuk. - 132Sözlükte oynayan varsa birkaç el için beklerim.
- link sal acil
- girdim de oynamıyorsun?
- İzliyorum yorumlayacağım. Çok keyifli lan. :) Saygılar.
- Linke ilk tıklayan oyuncu oluyor o yüzden başkasının tıklamaması gerek.
- paslanmışım ama bu bir bahane değil karşımda türk carslen vardı.
- 133oynamayak isteyen yazarları beklediğim ve üstüme rakip tanımadığım zeka oyunu. lichess.org/...
- Şu an müsait değilim ama mutlaka oynamalıyız.
- gün içinde müsait olursan tekrar yorum olarak girersin o zaman oynayabiliriz.
- Şu an oynayabiliriz müsaitsen.
- maximilien robespierre senle de oynayabiliriz müsaitsen.
- arkadaşla son oyunumuz bitsin bi el oynayalım.
- 134Taşların nasıl gittiğini bildiğim bi oyun, umarım bu sizin için yeterli olur.
Saka bı yana derecemin olduğu oyun. ne alaka bilmiyorum ama uluslararası turnuvalara bile katılacaktım Corona olmasaydı ahshjsahs gülmeyin valla doğru ama sözlükten kimseyle oynamam kaybedeceğim savaşa girmem ben.
Neyse bı kaç taktik verecek olursam iyi bir oyuncuyla oynuyorsunuz eğer böyle allaha emanet oynamamalısınız. Sicilya açılışıyla başlayıp evini dağıtın (bkz: ben değil bir arkadaş) ya da yenileceginizi bildiğiniz biriyse Londrayla iyi bi savunma yapın da ömrünüz uzasın bari. (bkz: Sözlüğe bugünkü faydam) - Derecen falan varsa neden kaybedesin ki? Bence oynamalısın.
- Paslandım.. taşların nasıl gittiğini tek hatırlıyorum şu an.. Neyse bilgisayarla bı kaç oyun oynayıp bakıcam yarın, eğer yenersem oynayalım bı el olur mu? Kaybedeceğimi net olarak bildiğim savasa girmiyorum çünkü ben. Sizin şimdi lichess puanınız uçuyordur
- 135Sanki basitmiş gibi görünse de zeki insanların oynadığı stratejik bir oyunmuş havası var bu oyunda.
- 136uzun süren bir oyun. kendisini oynamayı sevsemde bazen aşırı sıkılıyorum.
- 137oynamak isteyen suserları beklediğim beyin yoran strateji oyunu.
lichess.org/... - az önce bi arkadaşla baya oynadık ama yoruldum cidden. kimle oynadığımı bilmiyorum fakat çok iyi oyuncuydu.
- Bendim oynadığın. Acayip sevindim baya iyisin. Daha sık oynayalım.
- Senin de benim de kaçırdığım çok aptal hamleler oldu. Biraz antrenmanla daha iyi olabilir. Kazandığım oyunda biyerde çok bariz bi kazanma yolunu kaçırdın. Re1+ ile vezir alıyordun onun yerine nxc3 oynadın.
- olur öyle hatalar ya çok gözden kaçan hamle oluyor bayadır oynamıyordum antreman oldu şu 2 gündür
- Ben de. Normalde her gün oynardım bir ara ama gitara sardığımdan beri yüzüne bakmıyorum satrancın.
- 138Oynamak isteyen var mıdır acaba?
Taşların nasıl gittiğini biliyorum yeterli bence. - 139isim, Farsça ṣadrenc
İki kişi arasında altmış dört kareli bir tahta üzerinde değerleri ve adları değişik siyah ve beyaz on altışar taşla oynanan bir oyun.
Kaynak: tdk. - 1408 yasındaki kardesimi yenebildiğim oyun. Yarın 9 yasındaki teyk ile de oynayıp bir seviye yükselmeyi planlıyorum.
- 141oynamak isterseniz şayet, buyrunuz
lichess.org/... - KAPANMIŞ ODA
- bi dahakine artık
- bye
- 142lichess.org/...
En keyif aldığım oyunlardan birini oynadığım güzellik. - siyahlar heyecanlanmış sanırım fil b4 -vezir e3 oynasaymış çok daha erken oyunu biterecek kombinasyonları varmış. sizi de tebrik ediyorum.
- oyun başındaki at a3 hamlesinden oyunun ortalarına doğru yapılan kale f1 hamlesine geçen sürede beyaz, olabilecek en kötü oyunu sergilemiş. Ardından toparlayıp üç hamlede mat şansı yakalamış lakin onu da becerememiş. Siyahın hamleleri beyazdan da kötü, veziri aktif kullanıp aynı zamanda kullanamamış. Açıkçası hamleleri gördükçe mideme ağrı girdi.
- E birader hatalarımı ben de izledikten sonra gördüm. Ortalama seviyesinde bile değilim. Elo'yu görmüyor musun. Çok kasma midene yazık.
- Evet, doğru.
- 143Bir satranç oyunu düşünün ki satranç tahtası yerine boş bir arazi, taşlar yerine de Auschwitz kampındaki Yahudiler kullanılsın. Bu ölüm satrancı kendi adaletlerini sağlamaya çalışan bir grup Nazi avcısının hikayesini konu eden hunters dizisi için kurgulanmıştı. Dizinin kendisini beğenmemiş olsam da satranç sahnesi mıh gibi aklıma kazındı.
youtu.be/... - 144Netflix sayesinde bir anda revaçta bir hal almıştır.
Bu sözlükte nice koçyiğitler turnuva düzenledi de böyle bir şey olmadı be... - Satranç oynayan insan sayısı artsın da... Buna neyin sebep olduğu pek de mühim değil. :)
- Yazarken aklıma direkt sen geldinnn :)
- Teşekkür ederim canım. Ben Beth Harmon'dan eskiyim bu camiada ama hiç sorun değil yeter ki biri oynamak istesin. ücretsiz ders bile veririm isteyene. :)
- Senden ders alacağım o denli güveniyorum sana :)
- Teşekkür ederim yokbisi'ciğim. En azından başlangıç seviyesini çok hızlı ve rahat atlatırım. ;)
- 145Profesyonel anlamda artık boku çıkmış olan oyun. Efendim meşhur büyükustalardan fabiano caruana bile kendi oyununu değil alphazero ya da stockfish hamlelerini oynuyor. Afedersiniz de sikerler öyle satrancı. Maksat rakipleri yenip para kazanmaksa eyvallah en birinci siz olun ama oynadığınız şey satranç değil.
Şu an en güçlü bilgisayarın bile sikindirik18-20 hamle derinliğindeki insanüstü/insanlıkdışı hesaplama kabiliyetleriyle analiz ettikleri ve sözümona buldukları en iyi hamleleri her pozisyonda arka arkaya tekrar ettiğinizde sadece ezber pratiği yapmış oluyorsunuz. Oysa satranç; bilinen popüler açılış pozisyonlarının olası bütün popüler devamyollarındaki, dönemin güçlü bilgisayarlarınca en güzel olarak nitelendirilen hamleleri ezberlemek değil o hamleleri yaratmaktır.
Gelişim konusunda Bilgisayarlardan faydalanmakta bir problem yok tabi ama rakibinizin insani hamlelerini; hiçbir anlama gelmeyen, absürd ve konuyla alakası olmayan fakat 20 hamle derinliğindeki "alphazero" analizine göre en iyi olarak kabul edilen bir hamleyle alt etmeye çalışmak... Dolandırıcılık amk. - satranç'ta zaten bildiğim kadarıyla çok para dönmüyor. pek çoğunun maddi sıkıntısı oluyor. ayrıca makine hamlesi ezberlemektense oldukça iyi bir hazırlıkla geliyorlar. o dediğin açılışın bir varyantına kadar ezbere gelir, ondan sonrası kendilerine kalıyor. burada makineden ezber değil de kendileri makine gibi oynuyor sonucu çıkar bence.
- Hayır geçen gün fabiano'nun bi oyununu izledim. Rakibi çaresizce hamle yapıyor. Fabiano oyun sonuna kadar istisnasız her hamlede bilgisayar hamlesi oynuyor. Yanılmıyorsam oyun sonuna avantajlı bir şekilde kalacağını anladıktan sonra kendisi düşünerek oynamaya başlıyordu. Ama öyle sicilya savunması'nın najdorf varyantı falan gibi bir şey değil ezberden oynadığı hamleler. Absürd ve konudan bağımsız hamleler. Saçma bir piyon sürüşü, alakasız bir şah hamlesi vs gibi gibi...
- bilmiyorum :/ belki öyledir.
- 146Kesin daha önce de söylemişimdir ama: "kralların oyunu, oyunların kralıdır."
Edit: Oynamak isteyen herkesle oynarım. İsteyenle ortalama üzeri bir seviyeye kadar bilgilerimi de paylaşabilirim. - Er meydanı ortada, gel kapışalım.
- Link paylaştım icabet gerekir
- Aleksndr mi?
- benim o