kayıt

otto von bismarck

  1. 1
    Tam adı: "otto eduard leopold von bismarck-schönhausen" olup 1815 yılında Prusya'da doğmuş,almanya'nın siyasi birliğini tamamlamasını sağlayıp almanya'yı bir imparatorluk hâline getirtmiştir.
  2. 2
    almanyanın birliğinin demir ve kanla sağlanabileceğine inanıyordu ve öyle yaptı.
    alsas-loren'i fransızlardan alması fransızları sinir etti.
    avusturya'yı ezip geçebilirdi ama yapmadı yapsa balkanlarda işler karışırdı.avusturyanın topraklarının bir kısmını aldı sonra onlarla ittifak yaptı.bu ittifaka ileride rusya da katıldı.
    93 harbinden sonra rusyanın avusturyaya kerkinmesi,onun rusyadan uzaklaşıp avusturyaya yakınlaşan politikalar izlemesine sebep oldu.rusya yalnız kalınca tıpış tıpış geri geldi.
    1890 da imparator 2. wilhelm onu kovdu.
    1898 de bismark öldü.
  3. 3
    Onlarca parçaya bölünmüş almanya'yı birleştiren ve 2.reich'ı kuran imparator.

    almanların kaderini değiştirmiş ve günümüzde bir almanya'nın var olmasını sağlamıştır. Zamanına göre zeki bir kişiliğe sahipti ve çok iyi bir stratejisyendi.

    alman birliğini kurmuş ve "bismarck antlaşmalar sistemi" denen ittifaklarla almanya'yı siyasi bakımdan devrin en güçlüsü yapmıştır.
    alman birliğinin kurulması tam bir diplomasi dehası gibi görülebilir. alman birliğini kurmak için danimarka, avusturya ve fransa'yla çarpışması gereken prusya, otto van bismarck'ın akıllı stratejileriyle bu işi çok iyi başarmıştır.
    prusya ilk olarak avusturya adına danimarka'ya saldırır. sonra rusya ve fransa'nın tarafsızlığını sağlayıp avusturya'ya saldırır. avusturya'yı bozguna uğratır hatta avusturya'nın hiçbir direnci kalmaz. ama bismarck bu savaşın bir kan davasına dönüşmemesi için viyana'ya girmez. (çünkü daha sonra avusturya ile almanya müttefik olacaktır.) son olarak avusturya ve rusya'nın tarafsızlığını sağlayıp fransa'ya saldırır. fransa'yı da yener, alsas loren'i alır. alsas loren gibi önemli bir endüstri bölgesinin kaybedilmesi hem fransa'yı güçsüz duruma düşürür hem de almanlar'a karşı hırslandırır.
  4. 4
    Ufacık prenslikleri kan ve demirle birleştirmiştir. Bunun uğruna desteklediği akımlar daha sonra dünyanın başına nazizm belasını açmıştır.
  5. 5
    "Dünya üzerinde 100 gram akıl varsa; bunun 90 gramı abdülhamid han'da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünya siyasilerindedir" şeklinde demeç veren, entrika tutkunu alman milliyetçisi lider.

    İzlediği denge siyaseti politikaları ve stratejilerle yeniden bir almanya inşa etmiştir. Abdülhamid han'a olan övgüsü de yine aynı bağlamda, abdülhamid'in entrikalarla dolu bir denge siyaseti izlemesindendir.
  6. 6
    youtu.be/...

    Abdülhamit hakkında söylediği iddia edilen söz, Sultan Abdülhamit Pazarlama Anonim Şirketi'nin uydurmasıdır.
  7. 7
    abartılmış bir balon olduğu şüphesiyle sahaftan dört ciltlik hatıratını aldığım prusyalı siyasetçi. tetkiklerimi iban'dan beşer lira atan arkadaşlarla burudan paylaşacağım.
  8. 8
    pbs.twimg.com/...
  9. 9
    çılgın bir adamdır. önce kutsal germen imparatorluğu liderliğini avusturya üzerinden alıp kuzey almanya'ya geçirmiş (avst'ı savaşta yenerek) sonra fransa'yı avrupa siyasetinde yalnızlaştırıp savaşta yenmiş ( bunu sadece bir büyükelçinin yazılı beyannanmesini tüm avrupa ülkelerine yayarak yapmış) bu vesile ile güney/katolik alman devletçiklerini kuzeye bağlayarak alman imparatorluğunu kurmuş sonrasında ise bitirdiği avusturya-macaristan imp.'luğuna kendine müttefik bağlayıp rusya'ya göz kırparak fransayı yalnız bırakmaya devam etmiştir.

    internette dönen yalan yanlış aklın yüzde 90'ı abdülhamit'tedir lafını bu adam hak etmektedir.

    son dönem osmanlı subaylarının almanya hayranlığının nedeni de kendisidir. bölük millet ve ulusları bağlayıp tek elde toplamıştır.