60
hayal kırıklığına uğratan film. beğenmedim.
-- spoiler --
www.youtube.com/...
-- spoiler --
59
uzun bir bekleyişten sonra sonunda izleyebildiğim film.
sinemada izleyecek durum yoktu. internete düşenler de epey kalitesizdi. dün monitörüm değişti, tam da zamanında izlemeye karar vermişim ki kalitelisi de düşmüş internete. güzel oldu.
film karadelik kısmına kadar mükemmel. değindiği ve kapı açtığı çok güzel sorular var. sadece fizik bilimine dair değil, toplum bilime de yönelik üstelik.
film elbet de ki bir belgesel değerinde değil. bunu izleyip ne bileyim fiziğe dair mesela bir anlayış geliştirmek öyle çok fazla şey öğrenmek mümkün değil. ama zaten bir sanat eserinden bunu beklememek lazım. sanat eserleri kapı açarlar, sorular sorarlar, insanın kafasına kurt düşürürler. oradan gitmek lazım.
karadelik sonrasındaki hikaye akışını beğenmedim sanırım. şimdi bir kere zaten izlerken de hani filmdeki yer çekimine dair problemlere mesela yanıt bulunacağını, en azından bu yanıtın seyirciye aktarılacağını beklemiyordum. çünkü filmde bilimsel buluş yapacak halleri yok, zaten elimizde olandan fazlasını filmden beklemek çok saçma olurdu. ama paradoks içermeyen, inandırıcılığı bozmayan bir kurgu yapabilirler miydi bilmiyorum, yapabilirlerdi herhalde. yapmaları gerekirdi diye düşünüyorum.
mesela en basiti: sen oraya gelmişsin. geçmişteki senin de "stay" dersen steymeyeceğini biliyorsun. aynı mesajı sen de gördün, yine de gittin. niye tam olarak aynı şeyi yapıyorsun? ben cooper, otur oturduğun yerde filan ya da değişik bir şey yazmaya yeltenemez misin?
ama bunlar yutulabilir şeyler çünkü zaten dediğim gibi filmin bu yönde bir buluş gerçekleştirip yepyeni bir şey sunması imkansız gibiydi.
filmin başlangıcı çok kuru ve izlerken müziklerle beraber epey sıkıldım, başta müzikleri de beğenmedim. ikinci sınıf youtube fizik videolarındaki müzikler gibiydi ama orta ve sonda hem müzikler hem film genel olarak epey değişti. yine filmin etkisinin gerektirdiği müzik bu o sebeple eleştirmesem daha mantıklı olabilir.
filmin onayladığı bir diğer şey şu gibi geldi: evreni araştırmak tarımdan filan daha önemlidir. başta öyle bir mesaj varmış gibi geldi. ki zaten bu günümüzde gayet geçerli bir anlayış.
film bittikten sonra "ev sahibi bekliyor kirayı ver gel" filan dediler bana da, ben de bir an "ulen karadelikler filan varken kira da neymiş?" der gibi oldum. ama insan merakı ile hayatta kalma gayesinin bağlantılı olduğunu düşünüyorum, o sebeple bu mesaj tartışmaya açık bir mesaj, gayet de güzel bir tartışma üstelik yani filmde bu soruya kapı açılması güzel bir şey hatalı tarafta durduğunu düşünsem de. tabi bu ayrı bir konu.
oyunculukları çok beğendim. özellikle ilk gezegene inip, zaman kayması yaşadıktan sonra dönüp çocuklarından gelen birikmiş mesajları izlediği sahne örneğin.
neyse, film bize bir çok soruya doğru bir çok kapı açıyor. bize de gündelik yaşantımızda bu sorulara dalmak, araştırmak, düşünmek kalıyor. belki bu kapılardan birinden gidilecek yolculuk yıllar süren birikim sonrasında kocaman sonuçlar verebilir. sanat eserlerinin güzelliği buradadır. öyle bir izleyip şıp diye bilinçli ayrılmazsın, sana bir kapı açar. o yolda bir çok başka eser, araştırma, yaşam deneyimi sonucu, bir süreç ve birikim sonucu ürününü alırsın.
başarılı.
58
Filmi instelar şeklinde söyleyenler sayesinde adının interstellar halini yazılı halde görmenin bana rönesans dönemi yaşattığı filmdir. Ne demekse ne demekse diye mala bağlayıp duruyordum. Hoş, hata bende. Google varken..
57
karadeliğin içine girene kadar bilimkurgu sonrası fantezi olan film. kesinlikle izlenmesi gereken film. öyle ki kendimi 4. boyuta geçmiş gibi rahat hissediyorum.
karadelik değil de solucan deliğine giriş sahnesi efsanedir.
56
-- spoiler --
temsili docking scene: www.youtube.com/...
-- spoiler --
55
kara delikler ve zaman yolculuğu hakkındaki teoremlere dayalı olan ancak büyük bir kısmı kurgu içeren bir bilim kurgu filmi. bazı yerlerde anlaşılması zor olduğundan bahsedilmiş ama hayatında bilim teknik , bilim çocuk okumuş ya da en azından tv'de bununla ilgili bir belgesel izlemiş olan bir insan bu filmi anlayacak düzeyde bilgi sahibidir.
sıkıntıları da vardır elbette ama bence balon bir film değildir. bu toz olayının nasıl ve neden olduğu filmde açıklanmamış. tamam insanoğlu dünyanın doğal dengenin anasını sikmiş orası kesin de biraz daha detay lazımdı. sevgi ve duygusallık biraz fazla ağır basmış. birçok film için bence kötü bir şey olurdu ama ben yakıştırdım. sondaki plot twist tarzı olay çok güzeldi. müzikler efsaneydi. (hans zimmer ellerinden ve başka yerlerinden öperim.)
tabi zaman yolculukları filmlerinde paradokslar mevcuttur. her olayın bir ilkinin olması gerekir. eğer gelecekteki insanlar solucan deliğini açtılarsa onlar dünyadan ayrılmadan önce onlara yardım edilmesi gerekliydi. bu olayın ilki ne zaman başladı? çünkü olayın ilki olmazsa insanlar dünyadan hiç ayrılmamış olurlar ve kara delikleri kontrol edecek teknolojiye sahip olamazlar. neyse çok takılmamak lazım.
ayrıca kara deliğin içi de baya baya kurgusal. içeride telsizle iletişim kurmalarını geçtim teoriye göre atomlarına ayrılmaları gerekir. tabi bu teori o yüzden adam kara deliğin içinde harun kolçak'a rastlasa da bişey diyemem.
özetle böyle. ben baya beğendim. son kısımları ağzım açık izledim. bir de bi ara müzik ile bazı sahneler fena vurdu az daha ağlıyodum ama yanımda sevgilim var diye tuttum kendimi.
54
izlediğim en saçma filmlerden biri. neüdüğü belirsiz konular. aptal saptal duygusal hezeyanlar. öcü görmüş gibi uzaylılık oynamalar filan. tam anlamıyla hezimet. artık dimağları yapmacıklığın ötesine geçemiyor hiç bir şekilde.
53
christopher nolan'ın yaşattığı en büyük hayal kırıklığı. keşke spielberg çekseymiş bildiği gibi bu senaryoyu dedirtir. üstüne filmdeki mantıksal hataların filmin başrolünü alması da eklenince,üzgünüm nolan tırı-vırı olmuş bu.
51
bir türlü izleyemediğim film.
50
hiç sıkılmadan izleyemediğim tek christopher nolan filmidir.
49
bilim kurgu sevenlerin favorileri arasına alacakları , kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
3 saat sürüyor hiç sıkılmadan izliyorsunuz.
48
bugün izledim. ve yarın uçağa bineceğim. uçak korkusu olmayan adama bile uçak korkusu aşılayan film. tebrikler nolan.
46
sanırım bilim-kurgu filmi.
45
muhteşem bir film. insanın dimağını zorlayan, zaman kavramını darmadağın eden bir nolan filmi. açıkçası böyle bir senaryo kurgusu beni çok şaşırttı. çok güzel ve enfes bir film.
44
yerli dilciler gördükleri teknolojik ve bilimsel tabirleri tükçeye kazandırmak için türk dil kurumunun tarzından uzak tabirler geliştirmek için de kasabilirler.. öpüşme aralarında..
43
yabancı dilciler filmde matthew mcconaughy'un güneyli aksanını inceleyebilirler.
42
dilcilerin kız arkadaşlarıyla gidip en arka sırada öpüşmesi gereken filmdir.. öncesinde mısır yememeleri gerekiyor yalnız..
41
dilcilerin ne bok yiyeceği filmdir. yarısını mı izleyelim?
40
sözel ve eşit ağırlıkçıların izlememesi gereken filmdir..
39
sözelciler izlemesin diyorlar. ben izledim çünkü tmciyim tam sözel sayılmaz.
38
her zamanki gibi nolan'ın zaman kavramıyla oyun hamuru gibi oynadığı filmlerden bir tanesi. tekrar tekrar ders niyetine izlenesi bir yapıt. keşke şuralara daha önce girdi girseymişimde editleyip gelecekten bilgi verseymişim.
37
Zaman kavramına tam anlamıyla 'farklı bir boyut' getiren film. Defalarca izlenmelidir.
↑