kayıt

gabriel garcia marquez

  1. 1
    * *
    1982 de nobel edebiyat ödülü kazanan kolombiya'lı roman ve öykü yazarı. nobel edebiyat ödülünü de kırmızı pazartesi adlı romanla almıştır.
  2. 2
    (bkz: benim hüzünlü orospularım)
  3. 3
    sanılanın aksine nobel ödülünü tek bir eserle değil, o zamana kadar yazdığı tüm eserler sayesinde kazanmış, büyülü gerçekçilik akımının önemli yazarlarından birisi.
    (bkz: kolera günlerinde aşk)
    (bkz: yaprak fırtınası)
    (bkz: aşk ve öbür cinler)
    (bkz: oniki gezici öykü)
  4. 4
    büyülü gerçekçilik büyücüsü.
  5. 5
    bir sona geldiğin için ağlama, onu yaşadığın için gülümse.
    87 yaşında * hayata veda eden yazar.
  6. 6
    Ölümünden sonra kitapları satış rekoru kıran yazarlar kervanına kurban edilmiş usta yazar.
  7. 7
    "birisi, kabuk tutmuş yaralarımızı okşamaya başladığında, cırt diye açılıveriyor ve oluk oluk kanamaya başlıyor yeniden. birine teslim olduğumuzda ve içimizi döktüğümüzde, bedenimiz ve ruhumuz kan içinde kalıveriyor. o yüzden değil mi, içimizi tutmalarımız, birine teslim olmaktan korkmalarımız, ortalıkta tedirgin ve gergin dolanmalarımız?"
  8. 8
    mersin idman yurdu'nun san lorenzo'dan sezon sonuna kadar kiraladığı 24 yaşındaki ofansif orta saha oyuncusu.
  9. 9
    yüzyıllık yalnızlık kitabının başında kim kiminc nesi oluyo diye karakterlerin şeması olan kitabon yazarı
  10. 10
    Kırmızı pazartesi kitabıyla gönlümde taht kuran koca yürekli adam. Telaffuzu için (bkz: gabriel garsia markez )
  11. 11
    en sevdiğim. kitaplarını övüp kimselere veremediğim.
  12. 12
    Ona göre, toprak ağalarının yük hayvanı güttükleri yoksulların, hükümetin aynı biçimde güttüğü baldırı çıplak askerlerle çarpışmalarından öte savaş olmayacaktı.

    ''Savaş dağlarda'' dedi. ''Kendimi bildim bileli kentlerde insanlar kurşunla değil, kararnamelerle öldürüyorlar''..

    Kolera günlerinde aşk, 1985
  13. 13
    Yazılarında büyülü gerçeklik kullanan ve 'yazdıklarımda gerçekdışı hiçbir şey yoktur.' diyen büyük yazar.
    Kolombiyalı... Shakira'nın hemşerisiydi aynı zamanda.
  14. 14
    cronica de unamuere anunciada ve memoria de mis putas tristes kitaplarını okudum bu adamın, colomibia'nın Sofia Vergara'dan sonra en ünlü ismi.
  15. 15
    İlk olarak yüzyıllık yalnızlık kitabıyla tanıdığım yazar. Okurken olayları siz yaşıyormuşsunuz hissiyatı verir. O kadar kaptırdımki kendimi anlatımına, yüzyıllık yalnızlıkta Günlerce yağmur gibi çiçek yağarken cama bakmak geldi içimden hep, sanki bizim sokağa günlerdir çiçek yağıyormuş gibi.

    Kitaplarını okuyup, marquez'i tanıyanlar bilir ki o yaşadıklarından yola çıkar, her kitabında kendi hayatından parçalar vardır.
  16. 16
    Patlıyor herkes girdi mi silmeyin olur mu? Dediğim başlık
  17. 17
    "Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız."
  18. 18

    "bu dünyada hiçbir şey bir insan enkazı kadar korkunç olamaz." yaprak fırtınası
  19. 19
    okundukça insanda daha da okuma isteği uyandıran yazar. sen ne güzel bi insansın böyle

    Ben sizden de değilim, diğerlerinden de; ben, ölüme dair yemin etmeyenlerden, tehdit savurmayanlardan, dinini ve ırkını aklının yerine koymayanlardanım. Ben hâlâ şiir okuyanlardanım. Ben ölürken vatanını yahut dinini değil, ‘sevgiliyi’ düşünecek olanlardanım
  20. 20
    (bkz: kırmızı pazartesi)
  21. 21
    benim hüzünlü orospularım kitabını çok sevdiğim yazar.
    ''hiç kimse göz yaşlarını hak etmez, onlara layık olan kişi ise seni ağlatmaz.''