1
almancı rapçi,meslektaşlarıyla problemler yaşamış,bir dönem televizyonlarda en çok görülen rapçidir,pek fanı olmamasına karşın desteklemek gerekli.
3
manitaya trip yapan ergenler gibi kendisine diss atılan rapçi.
(bkz: kanka)
4
türkçe rap tarihinin eski rapper'larından biridir. ceza ve sago ile birlikte de zamanın en baba rapçisidir.
özellikle almanya'da yaşarken yaptığı müzikler türkçe underground rap'inin en iyileri idi, lakin türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra piyasada tutunma çabası* ile yaptığı dandik rap yüzünden underground camiasında da etkisini yitirmişti.
bu durumların öncesinde ve devamında gelen ceza ve sago ile anlaşmazlıkları* sonucu da bir süre kendi kabuğuna çekilmesine yol açtı. o yüzden yeni dönem rap dinleyicileri kendisini pek tanımaz.
son iki-üç yılda ise yaptığı şarkıların eski benliğine dönmesi gençler tarafından ilginin üstüne dönmesine, eski okul tayfasında da yeniden saygı görmesine sebep oldu.
sonuç olarak fuat inişli çıkışlı grafiği olsa da türk rapinin tarihlerinden biridir.
5
Joker,Allame, Xir Gökdeniz, Mode xl, saian, karaçalı, hayki, hidra, patron, sansar salvo gibi rapçilerin piyasada bulunmasını sağlayan rapçi. sevilmese bile saygı duyulması gerekir kendisine.
6
ismini gördüğüm an "rapimi çarmıha gerenleri, batı berlin geri geldii! hiçbir şey olmadan yer alti degil kemiklerin kireçlendiii!" diyorum.
msn bildirimi gibi düşünün. görüyorum ve ötüyorum.
7
batıberlin fuatergin yow veya sende jeep olsun madafaka bende tank var gibi saçma sözleri, kalbüm, hassickdir gibi saçma isimlerin bulucusu, insafsız playbackçi sagopa şarkısıyla tazminat davasını ağzına yiyen ve bu dava ile ilgili flaş tv'deki veled dada isimli programda zırlayan adam. programın ne kadar kötü olduğunu şöyle anlatayım. sunucu espri yaptıktan sonra gülme sesinin gelmesi için mausa tıklıyor. o derece.
8
ismini gördükçe aklıma önce boys anilar, sonra da bir gülme geliyor. askdfjsdgf.
9
wu tang ile feat atan ilk türk mc. üstad
10
Türkce rap’in yaşayan efsanesi. Yaptığı flowla gönlümün en güzel yerine sahip olan rapçi.
Seviyorum seni bonobo1panzer
11
Abi ben bu adamı bi türlü sevemiyorum ya . Aşırı itici geliyor. Çoğu rapçinin en az bi beğendiğim şarkısı oluyor ama bunun yok. Sago ve cezaya bakıyorum bi de Fuat Ergin'e bakıyorum dağlar kadar fark var. Kusura bakma sana puanım sıfır kanka
12
türkçe rap'in öncülerinden birisi.
konserlerdeki samimiyeti paha biçilemez.
www.youtube.com/...
13
2019 yılında omurga ve omurga vol.2 albümünü yayınlamış old school rapper.
open.spotify.com/...
peyk ile yaptıkları düetleri ile de mutlu etmiştir:
www.youtube.com/...
son olarak merak ediyorum, kim bu filiz genç?
14
türkçe rapin kötü babası olarak tanımlıyorum ben. her ne kadar sevilmese de gençlikte babandan birtakım özellikler kazanmışsındır.
en basitinden flowu örnek alalım. bak şimdiden söylüyorum bu yazıda lirikleri hiç göz önüne almıyorum. yalnızca flow.
zaten çoğunuz bilirsiniz yaşıtlarım dahi, küçük kardeşlerim de aramaya inandıkları sürece elbet denk gelmiştir bu eserlere
lise hayatımı komple benden alan sagopa kajmer dahi carteldeki çoğu elemanın (erci e falan yine bi farkı vardı ama o bile çok düşük ya) flowunu stil olarak kullanır ve hak getire dümdüz rap yapardı. bu dediğim dönem 98 99 döneminde
vahşet kapıda
gerilime hoşgeldin
vs.
gerilim promo albümü komple aynı şekil ilerliyor.
aynı şekilde yeraltı operasyonu albümü. aralarında sadece ceza'nın bir stil sahibi olduğu çok belli. zaten fuat'ta diyordu en iyi mc ceza. burası ayrı konu.
susturucu, ses vs. yanılmıyorsam silahsız 4 parçayla katılmıştı 1 i sözsüzdü sanırım. ya baba açın hep aynı şekil ilerleyen flowlar, beatleri de aynı şekilde artan bpmler ve dümdüz. fuchs vs alayı cartel etkisi altında olduğu aşırı belli yani. yok yani evet kültürü çok iyi biliyorlar mükemmel analiz yeteneklerine sahip gençler kanları kaynıyor ama o stil oluşturmada en azından ceza gibi olamamışlar o yıllarda. bak o yıllarda diyorum. hepsini seviyorum o doğallıkları yeter zaten.
he bu arada aşırı severim bu albümü gençliğim bunlar benim, sadece örnek vermek için anlatıyorum. çoğu bu arada almancı istilası altındaydı türkçe rapin.
şarkıların linklerini koymaya falan üşendim gerçekten arkadaşlar. yeraltı operasyonu, gerilim promo falan dinlersiniz. biliyorsunuzdur da zaten.
gelelim bizim şişko, wack, almancıya (!)
bizim şişko ne yapmış 99 da hassickdir çıkarmış. 95-99 arası kayıtlar bu arada bildiğiniz üzere.
açıyorum kardeşim albümü ulan diyorum bu ne böyle? ya nasıl anlatayım kara delik fotoğrafı gibi işte a*k anlamıyorsun yani örneği yok ülkende. bak o yılları düşün herkes dümdüz. ceza falan uzaylı olarak gözüküyor o zaman nası çeviriyorsun flowu kardeş yarısını bana ver falan diyorlar.
albüme geldik; hadi kökle tam bir boombap. ne eksik ne fazla, sözleri siktir et bak söz açısından demiyorum başta dediğim gibi flow, bak flow nasıl akıyor sene 95 a*k. cartele bak bir de buna bak. gerilim promo ve yo'daki şarkıların tümünde yer alan flowu fuat hadi kökle şarkısında döndürüyo. yükseliyo alçalıyo, batırıyo cartele daha o yıllarda belliymiş bizim şişkomuzun sağa sola geçiren bir tip olacağı.
5.0'a geçiyoruz. bakıyoruz yine sakin o yılların havasına uyan bir boombap hava hakim 60 milyonuz tabi o zaman. sözler fuatın sertliğini yansıtıyor. vokal desen sesinin tizliğine ve kayıdın kalitesine rağmen iğneleyici. bak aradaki farkı görebiliyor musun ya aç yan yana herhangi bir dönem şarkısını. sadece flowa odaklan ne kadar rahat söylüyor. diğer çıkaran rapçilere bakıyorum (ceza hariç) hepsi sanki silah zoruyla söylüyorlar sanki flow tuttursa mekanizma silahı tetikleyecek ve ölecek.
neyse bunu da geç.
havan topu. ya bu şarkıyı ben zaten anlatmıyorum burada kelimeler kifayetsiz kalıyor.
ya kurak kültür?
ya dmdg? bu zaten bambaşka bir dünya. açıp çok merak ediyorsanız bakabilirsiniz yani.
ya burda asıl anlatmak istediğim. bu adam bu albümü yayınladıktan sonra ulan böyle bir şey yapılıyormuş türkçe olarak? ceza haricinde başkaları (cezadan çok öncesi aslında fuat olay bu.) da yapabiliyormuş hani. biz de yapalım haykırışlarının arttığı dönem olmuştur. fuatta almancı be kardeşim çoğu türkten daha iyi diksiyonu var.
he şimdi aradaki farkı görmek istiyorsan; gerilim promo ve yo'dan sonra pesimist ep1 ve ihtiyar heyetine bak. adam respect atiyo şişkoya. * tabii ki 1-2 yılda müthiş stiller görmüş ve duymuşlardır. bu adamların hassickdiri dinlemeyip ulan biz de stil mi yaratsak demediğini düşünen varsa ne bileyim yani.
ha yıllarca değişmeyenler de oldu onlar da silinip gitti piyasadan.
15
genel olarak herkese hitap etmese de bu işin duayenlerinden, babalarındandır.
piyasada bilinen bir çok mc ye ilham olmuş hatta bazılarına da destek de vermiştir. tarz olarak bir kalıba koymak pek mümkün değildir ama benim hoşuma giden eski ekol tarzı ve bunu bozmaması gayet şık durmaktadır.
şahsi fikrim ise bu işin matematiğini çok iyi bilir. ritim kaçırdığını ben görmedim, sözleri fazlasıyla orijinal ve geniş bir yelpazededir. tek problemi sagopa kajmer ile atışmaların yaşandığı süreçte fazla sakil davranmasıdır. biraz da karizmasını o dönemki davranışları çizmiştir. koca bebek demek daha doğrudur, biraz dangozdur ama genel olarak iyi niyetli bulurum kendisini. sadece nerede duracağını pek kestiremiyor, neticede keskin sirke küpüne zarar.
↑