kayıt

yazılım

  1. 1
    bilgisayarın ve çeşitli komutlarla çalışan teknolojik aletlerin donanımsal yapılarına hayat veren hedelere denir. bilgisayarda yaptığınız her hareket bir komut olarak önceden yazılan yani yazılım olarak tabir ettiğimiz şeylere bağlıdır. yenilik güncelleme gibi unsurların hepsi yazılımın geliştirilmesi komutların kısaltılması vb. şeylerle oluşturulur. kısaltmaların yanı sıra virüsler, anti virüsler, kullandığınız işlevsel bütün programlar bu yazılım dediğimiz diller ile oluşturulurlar, birçok dil mevcuttur herbiri farklı program ve sistem yapmak için kullanılırlar.
    (bkz: pascal)
    (bkz: basic)
    (bkz: c)
    (bkz: c++)
    (bkz: c#)
    (bkz: java)
    (bkz: cobol)
    (bkz: perl)
    (bkz: phyton)
    (bkz: ada)
    (bkz: algol)
    (bkz: fortran)
    gibi daha çok insana komut verir gibi işaretler ve yazılarla kodlar yazılarak program yapılan yazılım dilleridir. daha çok yapısal sorunlara yardımcı olunması için bu diller kullanılır.
    (bkz: Informix-4GL)
    (bkz: Progress 4GL )
    (bkz: SQL)
    (bkz: PostScript)
    (bkz: Gauss)
    (bkz: Powerbuilder)
    (bkz: Progress Dynamics)
    (bkz: ColdFusion)
    gibi daha az kod yazarak daha pratik ve hızlı çözümler geliştirmek amacıyla hata raporlama, form oluşturma, istatiksel analitik gibi programlar oluşturmaya yardımcı olan dillerdir.
    (bkz: Prolog)
    (bkz: OPS5)
    (bkz: Mercury)
    gibi daha uzman hatta ötesi yazılımla donanımı insani özellikler vermek için bu diller kullanılır. bir şeyi kısaltmak sorunu çözmekten ziyade sonuca yani yazılan komutların uygulanma olayları dikkate alınır. yapay zeka yani robot türü donanımsal yaratıları yazılımla konuşma hareket etme gibi hedeler bu dillerle yapılır.

    yani olayın aslı akıllı dediğimiz makinelerin aslında aptal bir bakıma hiçbir şey yapamamasıdır onları zeki yapan yani onlara bir görev bir işlevsel hale getiren mühendisleridir. * bu dillerin haricinde dahası 500 tane yazılımsal diller vardır.

    bunların haricinde işletim sistemleri de yazılımların yardımıyla oluşur. işletim sistemlerine geçince sadece bilgisayar değil kullandığımız bütün elektronik aletler bütünü bir işletim sistemiyle çalışır yani yazılımlardan oluşur; beyaz eşyalar, gps cihazları, arabalar, sunucular, bilgisayarlar, telefonlar, kol saatleri bile işletim sistemleri ile oluşur.
    (bkz: Dos)
    (bkz: linux)
    (bkz: pardus)
    (bkz: truva)
    (bkz: windows)
    (bkz: macintosh)
    (bkz: amiga)
    bunlar çoğunlukla kullanılan işletim sistemleridir.

    bir diğer harici yazılım dalıda sunucu sistemleridir aynı şekilde yazılımlarla oluşurlar. hosting, domain, bulut depolama, paylaşımlı depolama gibi kullanım alanları vardır. çevrim içi oyun, dosya paylaşımı, iletişim araçları bu yazılımsal sistemle kullanılır. işletim sisteminde etkinliği en çok göz önünde bulunan windows ve linux sunucu sistemlerinde de öncü yazılımlardır.
  2. 2
    bu yolda yürüyeceklerin olmazsa olmazları:

    - öğrenmek, sürekli öğrenmek.
    - yardımlaşmak (bireysel olarak, şirkette ya da stackoverflow gibi platformlar üzerinden)
    - kafada soru işaretleriyle gezmek, "şöyle yapsam çalışır mıydı, parametreyi mi yanlış gönderdim" diye diye kendini yemek. sonra tuvalette ya da yataktayken cevabın aniden akla gelmesi gibi...
    veee hepsinden önemlisi:
    - kirlenmek güzeldir. sürekli denemek, yanılmak. 1 doğru için 1000 yanlış yapmak.
    • seni çok seviyorum ya, defalarca iyi ki kiss