kayıt

baklava

  1. 19
    Bir tarif bir lezzet yazısıyla karşınızdayım sayın kutup sözlük okurları, bildiğiniz üzere baklava Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında bulunmakta olup lezzetine denilecek söz yoktur. Kısa bir tarif verelim efendim müsadenizle.

    1 dilim baklavada 40 kat yufka bulunmaktadır. Gaziantep platosunun verimli topraklarında yetişen unla yoğurulan hamur önce makinede açılır açılan hamur yeterli inceliğe gelmesi için elle arkasından gazete/dergi/kitap okunacak şekilde merdane yardımıyla inceltilir. tereyağı ile tabanı yağlanan tepsinin üzerine önce yirmi katı arasına nişastası konularak dizilir. ilk yirmi katın dizim işlemi tamamlandıktan sonra keçi/koyun sütünden yapılan kaymak ve onun da üzerine yeşilin en güzel tonu olan kuşboku fıstığın çekilmişi koyulur. daha sonra kalan yirmi kat tepsiye dizilir ve kenarları tepsinin şeklinde kesilir.

    kesim işlemi tamamlandıktan sonra sade yağ ile yağlanan baklava dilimlenir ve fırında 45 dakika 1 saat aralığında pişirilir. Piştikten sonra şeker pancarından üretilen şeker kaynatılır şerbeti hazırlanır. fırından yeni alınan baklava yeni pişen şerbetle kavuşturulur. adeta bir aşık ile maşuk yakışıklı adil ile güzeller güzeli suzan'ın buluşması gibi buluşurlar birbirlerine işlerler iyice ve böylece asıl lezzet meydana çıkar. dinlendikten sonra afiyet ile yenir. ağızda bıraktığı enfes tat mı dersiniz yerken verdiği mutluluk mu dersiniz nasıl isterseniz öyle adlandırabilirsiniz.

    afiyet olsun.

    dipnot: baklava fiyatları. pbs.twimg.com/...