kayıt

ezberci eğitim sistemi

  1. 1
    * *

    pek çok ülkede uygulanmakta olan eğitim sistemidir.

    soru sorma*, uygulama, neden sonuç bağıntısı kurma gibi, öğrenme sürecinde okumaktan, dinlemekten ve duymaktan çok daha etkili olan yöntemlerin ülkeden ülkeye değişmekle birlikte çeşitli seviyelerde -toplumsal bilinç arttıkça sorgulama artmakta- göz ardı edildiği sistemdir.

    teoride eğitimin önünde hiçbir engel yoktur. laboratuvar gibi çeşitli uygulama araç ve gereçleri mevcuttur. kitap gibi basılı ve baslı olmayan diğer kaynaklara ulaşımda sıkıntı yoktur. ancak bu uygulamalar ya uygulama bölgesinde kalır, değelendirmeye dahil edilmez ya da sistemin bütününü oluşturan bir kaç kurumda uygulanır yani bütüne yayılmaz.

    toplumda, özellikle de öğrenciler arasında sayısal derslerdeki* formüllerinin, sözel derslerdeki* şair, şiir isimleri, edebi akımlar, tarihi kişiler, tarihi olaylar ve bunların tarihleri gibi bilgilerin öğretilmesi ezberci eğitime bağlanır ve sürekli eleştirilir. aslında bu durum ezberciliğe* girse de bir yandan da belli yere kadar gereklidir.

    şöyle ki; bir avukat duruşmada savunma yaparken doğru yasal dayanağı* ileri süremezse ne kadar başarılı olabilir. yüzlerce yasa, bir o kadar iptal edilen, değiştirilen yasa, kararnameler, tüzükler, yönetmelikler ilk aşamada ancak bu şekilde hafızaya alınabilir. zaten mesleğe atıldıktan sonra branşa özgü olanlar kullanıla kullanıla öğrenilir. ancak ilk aşamada ezber şarttır.

    bir başka meslek alanından bakarsak, bir mühendis arazide, şantiyede, inşaatta, fabrikada, bilgisayar başında, toplantıda, sunumda vb bir yerde işinin gerektirdiği bazı elzem ayrıntılara hakim değilse yaptığı proje ne kadar düzgün olursa olsun insanların karşısında duraksıyorsa* insanlarca ne kadar güvenilir bulunur.

    aynı şey tarih, coğrafya, sosyal bilimler için de geçerli.

    ancak ezberci eğitim bu elzem ve elzem olmayan bilgi ayrımını yapmaz. gerekli gereksiz ne varsa öğretir. bilmem kaç tane formülün ezberlenmesinin gerekliliği eğtimciler açısından da tartışılıyor zaten. kimi eğitimciler, "bu formülleri ileride kullanacaklar" derken, diğer grup "proje hazırlarken tüm formüller zaten ezberden değil sağlıklı olması açısından kaynağından alınarak kullanılır" diyor. şahsi uygulama aşamasında bilinmesi gerekenlerin öğretilmesine kimsenin karşı çıkacağını sanmam. ancak gerekliliği anlatması bakımından bu aşamada eğitimcilere büyük iş düşüyor. sistem ne kadar ezberci de olsa sınıflarda ders işleyen eğitimcilerdir. sistem ne kadar ezberci de olsa öğrencideki hoşnutsuzluk dersin içeriği, amacı, gerekliliği, ileride ne gibi yerlerde kullanılacağı gibi bilgilerin verilmesi ile bir nebze olsa giderilebilir. gerçi başka bir konu ama, çoğu eğitimci kendi dersinin en önemli olduğunu düşündüğü için günümüz eğitimcilerinin bir kısmına ters düşüyor. eğitimci kendi dersine ilgi gösterilmediğini gördüğünde ya da hissettiğindeyse sınıfın karne notları toto sonuçlarına dönüyor. bu da eğitimcilerin yeni nesli yetiştirdiği bilincini kaybedip kendi şahsi duygularıyla hareket ettiğinin göstergesi.