kayıt

wicca

  1. 3
    mottosu "as it harm none, do what ye will," olan bir önceki girdi'de türkeçsi yazılmış olan çok derin ve "tek dünya dininin avrupadaki yansıması" olarak tanımlanabilecek isa öncesi bir inanış. doğa temelli bir inanıştır.

    evrende eril ve dişil olmak üzere iki çeşit enerji vardır ve bu enerjiler "ay tanrıçası(moon goddes) ve boynuzlu tanrı (horned god)" olarak belirtilir. bu yönüyle ying-yang'a çok benzer.

    en bilinen sembollerinden bazıları

    tripple goddess
    horned one
    pentacle

    sanılanın aksine satanizmle alakası yoktur. ileride değineceğiz.

    en en en en özünde bu dualitenin aslında birlik olduğu ve bunun evrenin enerjisi olduğuna inanılır. bu temel cümlenin ardından kişi spiritüel yolculuğa kendisi çıkmalı ve keşfetmelidir. bu yolculuk sırasında edindiği tecrübeler, bilgiler ve fikirlerin bir deftere not alınması teşvik edilir ve bu deftere "gölgeler kitabı (book of shadows)" adı verilir. söz konusu kitapta evrenin enerjisinin nasıl daha etkili yönlendirilebileceği, etik notlar ve görüşler yer alır genellikle. her cadının kendine özgü bir gölgeler kitabı vardır.

    cemaatlerine "kovan (coven)" denir ve cadılar belirli günlerde biraraya gelerek ilahiler söyler ve çeşitli ayinler yaparlar.
    doğa temelli olması sebebiyle doğayla bütün olmak önemli bir yer tutar. cadılar "doğayla bütün olacaksak doğal halimizde kalmalıyız" gibi bir motivasyonla genelde çıplak olup, ayin dışlında toplumdan tepki çekmemek için siyah bir pelerin giyerlerdi. "cadı" deyince aklınıza gelen şapkalı pelerinli tipin kaynağı da budur.
    bazı ayinlerde "doğayla tam bütün olabilmek için" ormanın derinlikleirne gidip bu siyah pelerini de atarak tam oalrak bütünleşebilmek için yaptıkları ayine de "skyclad" denir.

    - evrenin enerjisinin yönlendirilmesi, maji/büyü:

    öncelikle "magick"i "maji" diye çeviren aklı evvel kişiye küfrederek konuya giriş yapalım. büyü, evrendeki enerjinin yönelndirilerek olaylar ve canlılar üzerinde bir yere kadar güç sahibi olmaya verilen isimdir. aslında "the secret" kitabında sözü edilen şeydir. cadılar "the secret"tan farklı olarak değişik materyaller, sunaklar ve semboller kullanarak bu enerjiyi daha etkili kullanmayı amaçlayarak "büyü" ilmini geliştirmişlerdir. her cadı kendi gölgeler kitabında denediği ve keşfettiği özel taş ve yöntemlerin ne kadar işe yaradığı gibi bilgileri not eder. günümüzde 5 liraya aldığınız ametist, kaplan gözü, kehribar gibi taşların "şuna iyi gelir, buna iyi gelir" şeklindeki şifaları da wicca kültürünün uzantısıdır. taşlar önemlidir çünkü her birinin enerji geçirgenliği ve yönlendirme gücü farklıdır. bir diğer büyü tekniği de ipler ve düğümlerle yapılanıdır ki islam dininin kutsal kitabı kur'anda bu tekniğin şekli geçmektedir.
    büyüde etiği "kimseye zarar vermediğin sürece istediğini yap (an it harm none, do what ye will)" öğretisi belirler.

    hayatın kaynağının bu enerji olduğunu düşünen cadıların "bu enerji bize ödünç verilmiştir. öldüğümüz zaman tekrar saf enerjiye karışacağız" şeklinde bir inanışı vardır. bu yönüyle de "ademi yarattık ve içine kendi ruhumuzdan üfledik" diyen ibrahimi dinlerle tutarlılık göstermektedir.

    - diğer dinlerle olan benzerlikleri

    ibrahimi olmayan dinlerle neredeyse aynıdır. özellikle tengricilik ile inanılmaz benzerlikleri vardır. tengricilikte "maddenin ruhu vardır" olarak kendini belirtmiş şey, wicca'da "tanrıça herşeyin içindedir" olarak dışa vurulmuştur. ikisi de bu enerjinin yönlendirilebileceğine inanır. tengricilikte "kam"lar genellikle kadındır. hatta adetten kesilmiş kadınlar daha iyi kam olarak bilinir. wicca'da ise adetten kesilmiş kadınlara güçlü cadı olarak bakılır. anneannelik en yüksek ailevi mertebedir.

    - sembolizm

    ay wicca'lar için çok önemlidir ve "ayın enerjisi tanrıçadır". 1 ayın 28 gün olması ve adet döngüsünün de 28 gün olması sebebiyle ay'a bu anlam yüklenmiştir.
    ayrıca "ay"ın islamda da önemli olması (ay muhammed gibi terimleri düşünün) "lan bu wiccalar cidden bişeyler biliyomuş aslında" gibi fikirleri ateşleyebilir.

    pentacle, evrendeki 4 element olan ateş su toprak ve hava'yı temsil eden 4 ucu ve "ruhani enerji"yi temsil eden semboldür. genellikle "kadim çember" ile çevrelenmiş olarak çizilir. "wicca pentacle'ında ruhani enerji ucu yukarı bakmaktadır!" bu yönüyle satanist pentacle'ından ayrımı yapılabilir. (bu sembolizm pek çok yerle birlikte pokemon'da da vardır. ash'in 5 pokemon'u düşünüldüğünde squirtle suyu, charmender ateşi, pidgeotto havayı ve bulbasaur toprağı temsil etmektedir. sürekli adh'in yanında olan pikachu ise ruhani enerjidir. yine ninka kaplumbağalarda da 4 ninja 4 elementi ve ruhani enerji olarak splinter usta da ruhani enerjiyi temsil eder. hangi ninjanın hangi element olduğunu karakterilerine bakarak anlayabilirsiniz)

    o dönemde cadıların yakılması tepki çekme ihtimali olan bi operasyon olduğu için kilisenin de "şeytan bunlar! şeytana tapıyolar!" propagandasıyla hala daha cadılar satanist zannedilmektedir. satanistlerin kullandığı pentacle'da "ruh" ucu yere bamaktadır. yani "ters çevrilmiş dini sembol"dür. satanistler aynı şekilde hıristiyan haç'ını da ters olarak kullanmaktadır.
    "horned god" sembolü ise tengiriclikte kullanılan boynuzlu sembollere denktir.

    - tarihi ve bugünü:

    ortaçağda kilise, hıristiyanlıktaki müthiş hükmetme gücünü görmüş ve tek dini kurum olmak için kanlı bir yol izlemiştir. bu sebeple ortadoğudan çıkıp gelen hıristiyanlığın, oranın yerlisi olan wicca'ları ezip geçmesi gerekmektedir. ve öyle de yapmışlardır. cadılar ve kadim gölgeler kitapları yakılmış, ve baskıya uğramışlardır.
    kilise eli ile başlatılan cadı avı sebebiyle yer altına inmek zorunda kalan wicca, günümüze kadar nesilden nesile gizlice aktarılarak ve varlığını karanlıklarda sürdürerek geldikten sonra günümüzde fikir ve inanış özgürlüğünün artması sebebiyle tekrar günyüzüne çıkmaya başlamıştır. özellikle son 15 yıldır ciddi bir yükselişte olan wicca, her ülkede az ya da çok vardır.

    türkiyede bilinen 4 cadı kovanı (witch coven) vardır. gizemli ay kovanı (gardnerian), evrensel birlik kovanı, salem cadı kovanı ve kadim çember kovanı.