kayıt

türkçeye sahip çıkalım hareketi

  1. 1
    Her geçen gün yozlaşan dilimize sahip çıkmak adına kutup sözlükte başlatılan hareket.

    Malûmunuz günümüz insanı, özellikle gençliği, gerçek dünyadan çok sanal dünyada vakit harcıyor. Sosyal ağlarda , interaktif sözlüklerde, forumlarda geçirilen vaktin haddi hesabı yok. Bunun onların sosyal hayatına zararı bir yana dilimize de zararı var. Cool(!) görünmek için yabancı dildeki kelimeleri türkçe kelimelerle karıştırarak kullanıyorlar ve bunun uzun vadedeki etkisinden haberleri yok. Istiklâl marşını dahi anlayamıyoruz. Bundan bir 50 yıl sonra başlarına gelecek şey bizim şuan yaşadığımız şeydir. Belki de ' dolu, tüm, tamamen' gibi kelimeler artık hiç kullanılmayacak çünkü daha şimdiden sıradan orta yaslarda kendi halinde bir insan bile 'full' sözcüğünü lügatına yerleştirmiş.

    Bu değişimi önlemek için yapılabilecek birçok şey olabilir. Bunlardan birisi eski sözcükleri yeniden ortaya çıkarmaktır. Bu dirilişi gerçekleştirmek için illa dilimizin latince gibi ölü bir dil haline gelmesini beklememeliyiz bence.

    Ani bir değişiklik beklemiyorum. ( kendimden bile) sadece başlık açarken girdi girerken ecnebi kelimeleri yerine eğer varsa türkçe kelimeleri kullanmanızı istiyorum. Osmanlıca bir sözlük açıp bakabilirsiniz. Veya illa eski bir kelime olmak zorunda değil. Meselâ, neden dayatmak değilde empoze etmek.

    Bu başlık altında günümüzdeki yabancı kelimelere alternatif türkçe kelimeler verilebilir. Ama kullanımı zor olmamalı. Meselâ, 'alternatif kelime' yerine 'seçilebilecek bir başka kelime' demek zor olacağından hem kullanımı daha kolay hemde bizim kültürümüzün ürünleri olursa daha iyi olur.