kayıt

hun türkleri

  1. 10
    bir kaynak olarak götün aksine hunlar üzerine yazılmış türkçe ve ingilizce hiçbir kitapta hun türkleri ifadesi geçmez.

    ogor boyu (bazı kaynaklarda ugor olarak da geçmekte) üzerine elimdeki kaynaklarda direkt bir kitap yok ancak bi' çok olayda isimleri geçmekte.

    çin kayıtları baz alınarak yazılan kitaplarda daha detaylı anlatım var fakat isimlendirme konusundaki farklılıklar yüzünden çözülmesi için latin ve bizans kaynakları ile kıyaslanması gerekiyor ki bu da aslında detaylı olarak bakıldığı zaman o dönem hunların gotlara saldırmasına kadar batı dünyası varlıklarından bihabermiş. elizabeth a.Thompson'ın hunlar isimli kitabında da geniş olarak bu konuya yer verilmiş.

    çin kökenli kaynaklar baz alınarak yazılan kaynaklar ise;

    hunlar - L.N. Gumilëv
    sayfa 592;

    .. ve bu tarihten itibaren gunlar'ın tarihteki sayfaları kapanmıştır. Onların yerini ise kadim bolgar kabilelerinden utugurlar, kutugurlar ve ogor ( ugor) lar alacaktır.

    m.imgur.com/...

    sayfa 19;

    onlar orta asya'dan batı'ya yönelerek orada ural çevresinde ugorlar ile karıştılar ve çok geçmeden onlarla kaynaşarak avrupalıların hunlar ismini verdikleri ( kun / gun) yeni bir millet olarak ortaya çıktılar.

    m.imgur.com/...

    p.s buradaki onlar kelimesi ile çin kaynaklarındaki Hyung-nu olarak adlandırılan milleti kastetmekte.

    bu kitapta birçok yerde kendilerine dair daha detaylı bilgiler de geçmekte.

    başlı başına bir kaynak içinse;

    og'dan oğur'a - Doğu perinçek

    avrupa hunları - ali Ahmet Beyoğlu'nun kitabında ise ogor ve hun halkının avrupa hun devletinin çöküşü sonrası bugün bulgar türkleri olarak adlandırdığımız topluluğu oluşturduğuna dair kaleme aldığı paragrafı sayfa 173 'te okuyabilirsiniz. hani okuyup da bulamayanlar için söylüyorum yukarıdaki kaynakların bazıları eski basım olduğundan şayet bulamazsan türk halkları tarihine giriş - peter b.golden'ın kitabında da hunlar ve beraberindeki unsurlardan bahsetmekte.

    son olarak hunların batılı kaynaklardaki ilk bahsedilişi yer yer efsane tadında da olsa kerç boğazının donmasının ardından bir buzağının karşı tarafa geçişi ve peşinden giden çoban ile başlayan kırım'a saldırışlarını anlatır. nasıl oluyor da hazar'ın kuzeyinden geçtiklerine ulaşıldığını anlamak güç.

    (link: derlenen kitaplar : m.imgur.com/... )