kayıt

fırat yılmaz çakıroğlu

  1. 15
    siyasi sebeplerle ölen gençlerimizdendir.

    şimdi görüşü veya ideali, ideolojisi ne olursa olsun bunun gibi tarihte birçok örneğiyle karşı karşıya kaldığımız son bulmayacak toplumsal kaoslardan da biridir. konuya siyasi olarak bakıp, karşıt ideolojinin mensuplarının ölsün köpek anlayışıyla memlekette demokrasi istiyoruz hikayesi falan tatavadır yani.

    hani ileri demokrasi ülkesiyiz ya* o yüzden normaldir olarak bakılıyor konuya. amma velakin şimdi kimdir nedir, neden öldürülmüştür, nasıl bir kişiliktir bilemem. fakat, bu ülkenin dış mihraklarmış, bilmem neymiş harbiden ihtiyacı yok. biz zaten birbirimizi kırıp döküyoruz, el alem de mısır ve kolasıyla izleyip qeyfini fazlasıyla sürüyor.

    şimdi gençle alakalı alakasız bilemiyorum türkiye'deki demokrasi anlayışı, (ki demokrasi teoride siyaset bilimi olarak tanımlandığında özgürlükçülük ve eşitlikçilidir.) iktidara gelen partiler ve mensubu olan her türlü birey, (her zaman için akp, chp tarafından söylemiyorum) daima karşıt ideolojileri ve mensuplarını duygusal, inançsal veya rasyonel gerekçelerle ülkenin bekaası açısından bir tehlike veya tehdit unsuru olarak gördüğünden, tüm toplum bireylerini kapsamaya çalışmaması (ya da bilerek kapsamaması) neticesinde demokrasinin tam anlamı ile eşitlikçi yahut özgürlükçü bir şekilde uygulanmaması salt türkiye'de değil, klişe olarak hep ileri demokrasi örnekleri olarak verilen abd ve/veya ingiltere'de bile nispeten görülmektedir. dolayısı ile tam bir demokrasi ve uygulanışı eşittir ütopya diyebiliriz. ki böyle bir durumda da, demokrasinin kendisi içerisinde problemli olduğu oldukça açıktır.

    gelelim asıl soruya, eğer demokratik olmak bir modernlik çağdaşlık ise kendi içerisinde sorun teşkil eden ve toplumsal kaos yaratan bir sistemin sorununu çözecek parametreler nelerdir? diğer yandan, demokrasinin olmaması da zaten direkt olarak diğer bir sorunken, her iki durumda da paradoks bir kısırdöngü ne şekilde giderilebilir? ha konu "eğitim şart" meselesi ise geçelim o işleri. çünkü ne ölen ilk okul mezunu bir arkadaşımız, ne de öldüren zanlı.

    işte bu çerçevede baktığımız zaman kısırdöngüler toplumsal kaoslara sebep olmakla birlikte, en klişe ve sembolize örnek olaran deniz gezmiş'lerle başlayan süreçlerin, hangi ideolojinin mensubu olursa olsun tüm kişiler için dönüp duracağı bir sosyal şizofreni yaratmaya devam etmektedir ve devam edecektir.

    mekanın cennet olsun genç.