kayıt

27 mayıs darbesi

  1. 2
    bilinmeyen bir hikayesi de vardır. bir küçük intikam hikayesi.

    fotoğraf

    natoya girmek ve marshall yardımlarına karşılık vermek için girdiğimiz kore savaşında, 3000 bin askerini kaybetmiş iki yüzbaşı. savaştan sonra ikisi de yemin eder, adnan menderes'i elleriyle öldüreceklerdir.

    bu savaş nedeniyle ordu içinde öyle bir nefret uyanır ki, seneler boyunca orduyu sakinleştirip darbeyi engelleyen bir komutan, adnan menderes'in de etkisiyle genelkurmay başkanlığına kadar yükselir. ancak darbe engellendikçe ordu içindeki nefret derinleşir, öyle ki harp okullarında bile yavaş yavaş bir nefret oluşmaya başlar.

    ''genç subaylar rahatsız''

    kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanı arasında bir darbe görüşmesi olur. kuvvet komutanları darbeden yanadır. ''artık okullar bile kaynıyor, zapt edemiyoruz'' derler. genelkurmay başkanının darbeyi yine engellemek için söz almaya yeltenmesiyle, jandarma genel komutanının ayağa kalkıp masaya silahını koyması bir olur.

    ''bu darbe olacak, karşı koyarsan seni de öldürürüz.''

    iki genç subay girer içeri, thompsonlarını genelkurmay başkanına doğru tutarlar, ve darbe için harekete geçerler. 27 mayıs sabahı saat 04:00'da alparslan türkeş, radyoda darbe bildirisini okuyordur.

    intikam yemini eden iki yüzbaşı ise, adnan menderesin hapishanesinden sorumlu komutanlar olmuşlardır. yok yere kaybettikleri askerlerinin öcünü almışlar, fotoğrafta keyifle gülümsüyorlardır.