kayıt

kahve

  1. 17
    bir ağaç türüdür.bu ağacın çekirdeklerinin kavrulması ve suda kaynatılmasıyla da aynı adlı içecek elde edilir.

    tarihsel olarak ilk bulunduğu yer habeşistan olsa da asıl gelişimi anadolu topraklarında olmuştur ve burdan tüm dünyaya yayılmıştır.

    burda kahvenin kültürü veya tarihsel olarak yayılması değil genel olarak kahve içeceğinin vücuda etkilerinden bahsedilecektir.

    kahvenin içeriğinde bir çok madde olmasına rağmen bunların en çok araştırılmış olanı kafeindir.kafein kahve ,kola,çay ve kakaoda da çokça bulunur.kimyasal olarak metilksantin grubuna dahildir.peki bu kafein ne işe yarar?

    kafein genel olarak bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır.adenozin antagonistidir.yani ağrı kesici,iştah kesici ve uyku engelleyici etkileri vardır.

    uyanıklık süresinin artmasına ya da uyku isteğinin yok olmasına yarar.kilogram başına 2 mg kahve uyku zamanını 2 saat ileri atar.yani ortalama 2 kap kahve içerseniz uyku süreniz 2 saat ertelenir.yorgun ve düzenli kafein kullanan bir insanda kg başına 3 mg yeterlidir örneğin.

    araştırmalar göstermiştir ki düzenli kahve içmeyenlerde düşük dozlar bile rahatsız edici olabilmektedir ve tam etki göstermez.bu sebeple düzenli içmediğiniz müddetçe kahveden uyku adına bir şey beklemeyin.

    kafeinin vücuttan atılması ya da metabolize olması 4 saat kadar sürer.ve vücutta depolanmaz.sigara içimi kafeinin yarı ömrünü kısaltır ve vücuttan atılımını hızlandırır.ayrıca kafein tüketimi hafızayı ve motor işlevleri güçlendirir.

    kafein enerji metabolizmasını da hızlandırır.yani yaktığınız kalori miktarını arttırır.normalde her kahve içtiğinizde uyku süresinin sürekli ertelenmesi gerekir fakat bir yandan da sürekli olarak glikoz depolarınız tükenir.yani vücudunuzda enerji azaldığında ne kadar kahve içerseniz için uyumaya mahkum olursunuz.

    fakat bu etki 12 saat sonra bazal metabolizma hızının da altına düşmenize sebep olacağı için 12.saat üst üste kahve içerseniz(bunu 2 saatte bir yapmanız gerekir ki etkisi geçince hemen tekrar içesiniz) daha sonrakiler işe yaramayacaktır.

    kısacası 2 saatte 1 kahve içerek en fazla 12 saat daha erteleyebilirsiniz uykuyu.gerisi sizin bünyenize kalmıştır.