kayıt

marquis de sade

  1. 4
    Şeytan Sade'nin bedeninde düello eder:

    Marquis de Sade bilindiği gibi uzun yıllar boyunca hapse mahkum edilmiştir. Mahkumiyetinin sebebi de normal hayattaki sapkınlıkları ve ahlaksızlık diye tabir ettikleri yazılı ve yazısız normlardır. Sade mahkum edildiği için tepkili ya da kindar değildir. Aksine içten içe sevinir kendince ve şunu der; beni mahkum ederek ruhumun daha çok coşmasına vesile oldunuz. İşte böyle bir ruha sahip Sade.

    ''Erdem ahlaksızlıktır, ahlaksızlık ise erdem.'' Marquis de Sade'in felsefesinin temeli, işte bu cümlede yatıyor.

    İnsanı insan yapan en önemli özelliklerden biri, esiri olduğu sivil toplumun zincirlerinden kurtulmayı başarabilmesidir. Toplum, doğası gereği kolay yıkılmayan, varlığını uzun süre sürdüren sosyal yapılar kurar. Bu yapılar, nesilden nesle devam eder ve değişime karşı direnir. Ancak bu, Sade'ye göre, doğaya aykırıdır. Çünkü doğa, yapısı gereği yıkıcıdır ve Sade'nin sapkınlık ve haz arasında kurduğu ilişki, işte buradan gelir.

    Sade'ye göre insandaki insansal olan tek şey doğaysa, doğrudan doğa nedenselliği insan türünün yapıp etmelerini, davranışlarını belirliyorsa, insan olmak cani olmayı beraberinde doğal olarak taşır. Eserlerinde ahlaksal eylemin belirleyicisi olarak etik değerleri değil de, içgüdüleri kullanır. Yani Sade insanın tüm çıplaklığıyla doğayla örtüştüğünü yaptığı davranışların doğadan bağımsız ve olmadığını dile getirir.

    Sade'nin eserlerindeki kurbanlar genelde dejenere olmuş, bağnaz ve dinsel doğmalara sahip kişilerdir. Sade bu kurbanlara acımaktadır. Lakin bu acının altında tiksinti vardır. Kurbanlarının ahmaklığını es geçmeyerek ve uyanmaları gereken derin, sahte rüyadan bir türlü uyanmadıkları için onlara cezayı hor görmez ve onları kırbaca layık görür. Sadistik eylemleri de bundan ötürüdür.

    Son olarak kurbanları için şunu dile getirir: ''Yazık, böylesi bir ıssızlıkta ne kural ne de din tanımayan, suçla eğlenen ve tutkulardan başka kaygısı olmayan ve iğrenç şehvet oyunlarının imparatorluk yasalarından başka ölçü tanımayan bir şehvet düşkününün insafına kalan bahtsıza bin kere yazık.''

    Kötülüğün ve kırbacın tanrısı Sade'ye selam olsun.

    not: Ju'dan alıntıdır.