kayıt

josef stalin

  1. 7
    sovyetlerin belki de en zor dönemlerinde liderlik eden kişi.

    içeride güçlü toprak sahiplerine ve aristokrasi kalıntılarına karşı sürdürülen mücadele, dışarıda karşısına aldığı bütün kapitalist devletere karşı mücadele, var olmayan sanayinin kurulması ve ekonominin işler hale getirilmesi için mücadele, ikinci dünya savaşında almanlara karşı sürdürülen, yirmi milyon kayıp verilen ve köylerin, şehirlerin yerle bir olduğu mücadele, devamında soğuk savaş ve silahlanma mücadelesi falan filan. sovyetler hep bir varoluş mücadelesi içerisinde. fakat bütün bu mücadelelerden sonra amerika'ya dahi kafa tutan oldukça güçlü bir devlet haline geldi rusya. bugün dahi öyledir.

    ben henüz gerekli incelemeleri yapmadığımdan nedenleri nasılları yorumlayamıyorum. ama stalin'in tek adam olabileceğine de inanmıyorum zira iletişim araçları dahi gelişmiş değil o dönemde günümüzdeki gibi. koskoca birliği tek başına nasıl yönetsin, haberi bile olmayan işler vardır mutlaka.

    ama bu iç savaş durumunda "paranoyaklaşması" nı, kendi grubunu güçlendirip demokratik yöntemleri bir kenara bırakmasını da bir yere kadar anlayabiliyorum. bakalım daha tam bilmiyorum olayları.

    ayrıca hakkında çok geniş çaplı bir karalama kampanyası yürütülmektedir. neredeyse hitler'den bile daha cani ve insanlık dışı biri olarak tanımlanmaktadır. bunlar doğru mu yanlış mı bilmem ama karalama kampanyası yürütüldüğü ve nedenleri ortada.

    iyi incelemek lazım bakalım. sözlük zamanlarıma denk gelirse buraya da yazarım incelemelerimi.