kayıt

dersim

  1. 4
    birilerinin telkiniyle katliam dedirtilen harekatın yapıldığı tarihte bile son 150 seneden fazla süredir sorun çıkaran bir bölgedir. 1. dünya savaşında onbinlerce türkün katili ermenilere de kucak açmış bir bölgedir*.

    bilgi kirliliği ve bu konuda adam gibi belgeye ulaşımın olmaması nedeniyle birileri tarafından kasıtlı olarak dönemin hükümetinin katliamına maruz kalmakla suçludan mağdura dönüştürülmeye çalışılandır.

    bölgenin coğrafi koşullarının zorluğunu, savaştan yeni çıkmış, toparlanmaya çalışan devletin imkanlarının kısıtlı olduğunu, yurtiçindeki çalışmalar ve yurtdışı* kaynaklı siyasi çekişmelerin yoğun olduğunu bilen kendine ağa/şeyh* diyen birinin liderliğinde ve birilerinden* bağımsızlık vaadi alarak on binlerce insanın silahlanıp bölgedeki karakolları basıp türk birliklerini tamamen katlettiği, iletişim hatlarını kesip bölgeyi resmen türk askerinden ve otoritesinden izole hale getirip savunma mevzileri kurdukları bir yerdir. bölgede, seyit rıza isminde bir aşiret resinin liderliğinde bir isyan çıkmıştır. seyit rıza kimdir? seyit rıza daha 1. dünya savaşı sırasında bölgede varlık göstermeye başlamış bir aşiret reisidir. aşireti ve etki ettiği diğer aşiretler ruslara karşı şehri müdafa etmiş ancak osmanlı ordusuna girmememişlerdir. osmanlı devleti'nin o günkü zor koşulları gereği de bu aşiretlere bağımsız çatışma hakkı tanınmış ve hatta daha sonra ödüllendirilmişlerdir. değişen devlet düzeni, otonomluğunu devam ettirmek isteyen bu aşiret liderinin çıkarlarına ve başına buyrukluğuna ters düşmüştür. ünvanı yani seyitlik peygamber soyundan gelen zatlara verilen bir ünvandır. -gerçekten öyle midir değil midir bilinmez çünkü seyitlik ünvanı osmanlı devletinde çok sıkı şekilde takip edilen ve verilen bir ünvandır. nedeni de bu ünvana sahip olanlar maddi manevi pek çok imkana** ve kolaylığa sahip olmaktadırlar. osmanlının zayıflamaya ve bozulmaya başlamasıyla düzmece soy ağaçlarıyla ve para karşılığı bu ünvanı satın alan pek çok sahte seyit de türemiştir de o yüzden çok kapsamlı arşiv taramaları gereklidir. seyitlikle ilgili daha pek çok şey yazılabilir.- konuya gelecek olursak, dersime harekat yapılmıştır. devletin elindeki imkanlar neyse kullanılarak pek çok harekat yapılmıştır hatta. şeyh sait isyanının musul ve kerkük sorunuyla paralel meydana gelmesi gibi, bu katliam olduğu iddia edilen isyanın da hatay sorunuyla paralel olarak ortaya çıkması aslında bazı şeylerden kesinlikle emin olmaya yeterlidir. bütün bu isyanların da dini bütün olması gereken şeyh, seyit gibi ünvan sahiplerinin liderliğinde çıkmaları da din, dindar anlayışını gözler önüne sermektedir.

    ölenlerin ardında bıraktıkları akrabalarının vs ise devleti suçlayıp, "devlet katliam yaptı, sivil halka saldırdı"demeleri pişkinlik, ikiyüzlülük, şerefsizlik, yalancılıktır. orospu çocukluğudur. sivil halk silah taşımaz. karakol basıp birlikleri yok etmez, telgraf hatlarını kesmez. bunları yapıyorsa ona sivil vatandaş gibi muamele edilemez.

    belgelerle.
    tarihturklerdebaslar.wordpress.com/...
    www.tarihibakis.com/...
    gundem.bugun.com.tr/...

    seyit rıza kimdir?
    alikaya.info/...

    seyyidlik
    tarihvemedeniyet.org/...

    tr.wikipedia.org/... (bilimsel kaynak olmasa da)

    düzeltme: imla.