kayıt

17 ağustos 1999 depremi

  1. 21
    bugün 15. yıl dönümü olan felaket.

    böyle bir şeyin yıldönümü kutlanmaz tabi, olsa olsa ölmüşlerimizin hatıraları adına saygı ile sessizce düşünülür. düşünülür orada kaybettiğimiz binlere yenilerinin eklenmesi sadece zaman meselesi. çünkü 15 yıl gibi bir sürede değil sadece istanbul bütün büyükşehirler düzenlenir, gerçek bir şehir mimarisi yaratılır, uzun kuleler gökdelenler değil, gerçek mahalleler oluşturulur, rant için değil kaliteli bir yaşam için ülkemiz biçimlendirilebilirdi.

    yapılmadı, yapılacak gibi de durmuyor. o yüzdendir ki öbür kıtalarda meydana gelen depremlerde dahi acaba istanbul'u tetikler mi gibisinden salak haberleri dinlemek zorunda bırakılıyoruz.

    bu depremin hemen ardından uzmanlar en geç 30 yıl içerisinde ama 30 yılın sonunda değil, bu 30 yıl içerisinde 7 üstü bir deprem olacak demişlerdi. evet 15 yıl geçti. ve aynı tas aynı hamam. rant uğruna evinden sürülenler mi dersiniz, borçlandırılanlar mı? hadi lanet olsun diyip görmezden gelelim de hala on binlerce yetersiz ev yeniden yapılmayı bekliyor.

    bazen düşünüyorum acaba o beklenen deprem olsa da şehir yerle bir olsa, ve o şekilde baştan mı yapılandırılsa diye düşünülen bir devlet programı mı var. yoksa ceset torbalarını istiflemekten öte, o torbalara girmesi beklenen muhtemel cesetlerin olmasına engel olmaya çalışılırdı..