kayıt

anonim kalmayı istemek

  1. 15
    Bugün tivitır'da anonim bir hesabın yeminini bozup profiline kendi fotoğrafını koymasıyla şöyle bir düşündüm de bu tarz sosyal mecralarda anonimliğin merakla dürtüsüyle insanları takip etme istediği uyandırdığını fark ettim. En azından bende uyandırdığını...

    Kullanıcıların yazdıklarından yola çıkarak o kişiye özgü tip tahmininde bulunuyorsunuz ister istemez, Kafanızda fiziksel özellikler canlanıyor.
    Sonra anonimlik gidiyor ve zihninizdeki ile gerçeği birbirine uymuyor, biraz soğuma geliyor.
    Mesela bay j'yi gördüğümde de hayal kırıklığı yaşadığımı yazmıştım bir yerlere dbdbdnd. Adamı yıllarca severek dinle, sonra bir anda büyüsü kaçsın gitsin. Olacak iş değil.

    Neyse çok uzattım, imaj hiçbir şeydir anonimlik her şey.

    He tabi isteyen baldırı çıplak gezer, beni ilgilendirmez...

    Edit: (bkz: yazar nicklerinden tip tahmini yapmak)

    Tam konuya uygun başlık.
    • hakkında yazabilirim epeyce. senelerce her yerde anonim takıldım. birkaç aydır mevcut pp de dahil olmak üzere her yere saldım kendimi. pardon, ekşi hariç. oradaki nickimi burada dahi bilen yok, çevremde de yok. kimse yok bilen, bir iki on senedir görüşmediğim arkadaş hariç ve yaklaşık 20 yıldır oradayım.

      anonim kalma isteğim gizem yaratmak vs değildi ki kendiliğinden bunu yarattığı durumlar oldu. burayı geçelim, kuruluşundaki yazarların yarısıyla yüz yüze görüşmüşlüğüm var.

      aslında bendekinin muhtemel sebebinin çekince olduğuna kanaat getirdim, ama hala bilmiyorum neden.

      saçma sapan bir hareketim nedeniyle rezil olma korkusu da olabilir. online olarak bir kimlik içerisinde olmayı küçümsediğim zamanlar da olmuştu uzun yıllar evvel. oysa psikologlar bu egolara superegolara bir de online benlik türü eklemeliler bence. neyse.

      yeni jenerasyona bakıyorum adamların umurunda değil, çünkü günlük hayatla online hayatı birbirinden ayırmıyorlar, içine doğdular çünkü. biz ayırdık.

      ben ayırdım en azından ve hep anonim kalmayı yeğledim.

      hatta tamamen kendim olmayı hiçbir zaman istemedim online platformlarda. facebook hesabım olmamasına rağmen, burada yaptığımız zirvelerde on sene falan önce fotoğrafımı attıklarında, orada bulunmak istemiyorum, diye sildirirdim. şu an herhangi bir eylem içerisinde kasedim çıksa sallamam aksnsmd.

      yeri geldi trollük yeri geldi başka imajlar, yeri geldi anonimlikler.

      tivitırın ilk çıktığında bildiğin fenoydum kimse de bilmez burada o hesabımı. sildiğimde yüzlerce ünlü takip falan ediyordu. rahatsız etti. bilinmez, anonim bir kimlikken dahi rahat edemedim, kendi kimliğimle olmak mı, tamamen kafayı yerdim o zamanlar eminim. neden? cevabı yok.

      neden?

      bilmiyorum.

      neden? düşünüp cevabını bulamadığım şeylerden ama en makulu çekince. neden çekinmek? gereksiz bir online sosyal fobi gibi bir şey sanırım.


      arş-ı alaya uzanan bir tipim yok ama tipsiz de sayılmam, bazısı bundan çekinip öyle kalıyor, bazısı gerçekten gizemlerin peşinde. bazısı bilmeden öyle davranıyor benim gibi.

      dümdüz neysem o olmaya çalışıyorum artık, bilmşyorum olabiliyor muyum, bunu ölçecek de benden başka kimse yok. bir ikiz kardeşim olsa ancak o olurdu zaten.

      ama anonim yazar, hesap, profil vs. bende gizem uyandırmıyor, bana ne tipinden. kafamda bir tip de canlanmıyor.

      canlandırmayı denesem de muhtemelen tutturamam sksnsns.

      hatta artık gittikçe anonim tiplerden uzaklaşmaya başlıyorum sanırım.

    • tipten kastım sadece karşı cinse yönelik değil, kadın-erkek fark etmiyor.
      nasıl biri olduğunu bilmiyor olmanın verdiği merak.

      zaman zaman kendi fotoğrafımı kullandığım oldu benim de ama sonrasında rahatsızlık veriyor. çirkinim, kendime güvenim yok durumuyla alakalı değil. rahatsızlık veriliyor neden bilmiyorum akgdjhgd.
      kendime ait fotoğraf olunca da bol efektli, tanınamayacağım bir fotoğraf oluyor o genelde.
      hatta gerçek hayatta görüştüğüm arkadaşlarımın beni takip ediyor olması bile huzursuz ediyor zaman zaman.
    • aslında benzer şekilde düşünğyorum. tipten kastım benim de o değildi aslında. ama o şekil düşünenler de olabileceğine yönelik yazdım. yoksa gözlük takıp sakal bıraksam freud pozu da veririm al sana düşünen adam imajı aksnsnss.

      ama insan rahat edemiyor, bu kesin. .

      tivitırı ele alalım, son hesabımı açtığımda ilk yaptığım şey tanıdığım onlarca kişiyi kafadan engellemek oldu. olur da denk düşersem diye.

      rahat edememek kesin bilgi, yayalım.

      ama nedenini bilmşyorum.
    • ben de bilmiyorum ahgdhgd. yoksa hani anonim birisini merak edip tipini görmem lazım da demiyorum. merak insanı takibe itiyor diyeyim.
    • mesela tivitıra böyle gitar çalmalı ufak vşdeolar atıyorum, hala yüzüm yok.

      lan elalem benim gibi virtüöz olsa göze sokacak yer arar benim full parça kaydım yok akdnsmd.

      neden?

      ne bileyim ben ssksnskdk.

      amacım tipi bilinmez meçhul müzisyen olmak olsa binlerce video atardım.

      ama iyi fikir tutabilir skdmskd.

      tiktok a bununla gireyim skdmsmdd.
    • onjektifin önünde olmayı hiç sevmedim hayatım bıyınca belki tamamen onunla alakalıdır.
    • bence kesinlikle tutar.
      bugün yutub'da bir kızın yüzünü göstermeden çalışma masasına oturup saatlerce ders çalıştığı vidolarının bile binlerce kişi tarafından izlendiği görüp hayretler içerisinde kaldım.
    • skxnsksnssks aksnsksksks o da iyiymiş.

      hatta çok iyiymiş sksmsmdd.
    • hep bi kedi koyup arkaya ufak pasajlar çekşyorum, musicat diye bi kanal açayım, yürüyüm ordan sksnsns.
    • aslında tam şu an, barok müziğin neden dünyanın en iyisi olduğuna ve barok dönemin zirvesinden bu yana 300 yıldır müziğin geriye gittiğine kanıt bir video için çalışıyordun smsnsndd.

      tiktok indirip oraya gircem smssmd.
    • bence güzel bir konsept. keza tiktok'ta etkileşim daha fazla anladığım kadarıyla gahgja.
    • sndnaks bunu bi düşüniyim.
    • ben üşenirim aksnsnss.

    • hahaha tiktok'un geliri de iyi ama yutub'a göre. yine de bir düşünün....
    • vallaha mı?
    • evet hgdgd. çok ayrıntısı ile bilmiyorum ama hediye olayı falan varmış sanırım. bir de yutub gelen ücretlerin bir kısmını kesiyor, galiba o tiktok'ta daha düşük. tabi dediğim gibi tam bir bilgim yok, araştırmak lazım.
    • aman kim uğraşacak aksnsmd.
    • :D bilemiyorum...
    • aslında çok ilginç. sizin savınızı doğrulamış bulundum farkında olmadan.

      bu aralar online dating olayına sardım. bunu tivitırda yazınca ve birkaç kişiye bahsedince hiç tahmin etmediğim nerdeyse tanıdığım herkesin bir şekilde bunlardan birinde anonim veya kendi haliyle hesabı varmış, onu öğrendim. hatta tanıdığım akademisyen iki üç hatun, öğrencileri görmesin diye kendilerini gizleyerek takılıyorlar falan.

      neyse efendim, bunlardan birinde sıfat-ül eşgali muazzamalarım ile yer alınca işte tek tük reaksiyon alıyorum falan. şimdi elde doğru düzgün şekilli fotoğraflarım da yok, zaten sevmem de objektif önünü. olanda da ya gözümde güneş gözlüğü, ya kapalı ya da suratımın yarısı yok vs. bir de profil yazısı efendi efendi anlattım vs.

      sonra birkaç muhabbet falan, hatunların çoğunun bahsettikleri -daha doğrusu kendilerini abarttıkları - kadar olmadıklarını gördüm.

      sonra eşgalimi sildim. kedilerimden birinin rastgele fotoğrafını attım.

      iddialı ve meydan okuyan tarzda biraz da -aslında bariz şekilde- küçümseyici bir kısa profil yazısı yazdım. fotoğraflarımı da kaldırıyorum ileride belki, gibi zırvaladım. kedilerimi sizden çok seviyorum falan yazdım (bu doğru).

      oha! gerçekmiş!

      gelen etkileşimin haddi hesabı yok şu an. ankara’nın yarısı, taa istanbul’dan falan birçok tipleme kendisinin bahsettiğim türden olmadığını falan anlatmaya çalışmaya başladı. üstelik sadece en çirkin kedimin fotosuna sahip olmama rağmen. hatta beğenmenin mesajlısı ya para verip alınan sınırlı özellik, ya da haftada bir beleşe veriyor. onu da sıfatsız kedim mutlu ve benim burnu büyük tavrıma harcıyor sksnskd. gittim bir de premium hapıltırdım, kim beğenmiş göreniliyorum, bakıyorum, keyfime göre cevap veriyorum veya vermiyorum.

      yarın bir gün buluşalım diyene de covid oldum diye sallayıp başımdan savıyorum bu kadarı kafi sksnsksks. hala ciddiye alamıyorum bu ortamları çünkü. ama ciddiye aldıracak kadar sağlam arfümanları olanlar var. direncim kırılabilir belki. aslında sonlandırmazsam muhabbeti gerçekten ciddi şeyler arayan şnsanlar var, ve benim şu anki profilim sürdürülebilir değil. oluru -en azından şimdilik- yok.

      neyse, bir örnek mesela,

      “burada çok yalancı var, tango severim diyenlerin piazzolla’yı tanımadığını gördüm” yazdım. uygulamadaki tüm tango yapanlar “ben biliyom ki, biliyom ki” modunda gelmeye başladı, ama öyle bir olay olmadı, kimseyle tango muhabbeti yapmamıştım. tabii ki bu bir yalan.

      ben bu işlerden çok anlamam ve varsayımlarla ilerlerim ama demek ki benim varsayımlarım almanya’da tırtingen strasse adlı sokaktan ibaretmiş skdmdmd.

      hatta ilk üye olduğumda hatun kısmısının neden küçümseyici tavırlarda olduğuna mana verememiş, bizim herif tayfanın öküzlüğüne bağlamıştım, tivitıra da bunu yazmıştım.

      oysa anonimliğin gizemi yanında, bariz tuzak kurmak bu. sazan.avi. zaman zaman sözlğk gibi ortamlarda ben de yapmışım bilinçsizce, düşününce fark ettim. her boku da düşünmezsem hayatımdan çok sıkılıyorum skdnsksks, buna yapacak bir şey yok.

      bu yaşa kadar çok steril gelmişim sanırım skdnsksns. yani ne bileyim, insanlarla tanışmak vs için hiç ayak bacak yapmaya gerek duymadım, belki ondandır. hatta daha çok ilgi toplayan taraf olduğumdandır belki. (burada şu da var, iki kulağım var demek kadar doğal bir şey bu benim için, sanırım anonoimliğin gizemini dedtekleyevek şey, bir gerçke ortamda anonim olmasam da yabani sayılacak düzeyde soğuk biri olmamdan ötürü sanırım. iki üç kişiyle çok samimi takılırken kalan 100 kişiye diplomat gibi davranmak da buna sebep oluyor ama bu kendimi bildim bileli böyle. anonimlik şle ilk defa bağdaştırdım bunu. ortak nokta bilinmezlik olsa gerek. bağlamamıştım bunları birbirine daha evvel. çok uzattım aksnskdkskd.)

      aslında bir role rahat bürünürüm, özellikle de sözlüklerde ama, ne bileyim. ortamlarda prim yapan buymuş ya aksnsms. her türlü ben istemediğimi asla yanıma yaklaştırmadığım için sağlıklı ölçememişim demek ki bu anonim olma-kendin olma farkını. anonim olmak palavra için çok güzel kılıf tabii o da var.

      alsmsksmsksms. sksmsksksksks. çok eğlenceli ama gereksiz buluyorum hala.

      zaman zaman düşünürdüm gerizekalı trolleri neden seviyorlar diye. sanırım anlamaya yaklaştım, aşağı yukarı benzer bir durum olsa gerek.

      neyse no anonim daha iyi bence hala.
    • Ahahahahahah güzel bir test olmuş fsvshsjsk.

      Ben hala anonimliğin bir cazibesini olduğunu düşünüyorum.
      Daha önce de bahsettiğim örnekteki gibi mesela anonim olarak tivitlerini beğendiğim biri kendi fotoğrafını koyunca nu muymuş o tivitleti atan demiştim sbsbsb. Çünkü fotoğrafta çocuk diyebileceğim biri var sgshsjs. İster istemez ben bunu neden ciddiye alayım ki düşüncesi oluşuyor. kendini yücektme, ego falan filan gjhgjh.

      EN basitinden şöyle düşünebiliriz; kendini gizlemeyen birini, o tipe ilgisi olan ilar takip ederken kendini gizleyen birini tipten bağımsız olarak daha çok kişi takip eder. Çünkü ortada görsel olarak insanların algısını etkileyecek bir durum yok.

      Ama bence bahsettiğiniz türde uygulamalarda durum biraz daha farklı olabilir. Çünkü görüşüyorum ama altından nasıl biri çıkacak diye tereddütte kalınabilir.
      Onları çok bilemiyorum, orada farklı unsurlar devreye giriyor dbdnd.
    • rahmetli trevanian geldi aklıma. ölünce kimliği ailesince açıklanmış idi. ama açıklanan kimlik de kimseyi hayal kırıklığına uğratmadı.

      lakin o kadar popüler olup öyle kalabilmek de zor olmalı. hatta bence çok zor olmalı.

      kızı anlatıyordu, zaten adam akademisyen olduğundan birçok akademisyen, yazar vs. mşsafirleri oluyor, yazar trevanian’dan bahsediyorlar, ama bilmiyorlar ki aslında karşısındaki adam o.

      bu mesela çok cezbedici, ama one of a kind bir durum tüm dünyada.

      jack the ripper 1, trevanian 2 idi o derece.

      şimdi böyle bir şeyin ben günümüz şartlarında istenilse bile sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum.

      amaan yeni uyandım zaten, yeni uyanınca hep daha ciddi oluyorum sksnsksn.
      bir eşleşme daha gelmiş, bir centilmenin yapacağı gibi konuya direkt dalmadan, birkaç hal hatır sonrası bu arkadaşa soracağım, neden?

      neden böyle bir profile -tabirin raconu bu- beğeni attığını.
    • arabayla, sipor salonunda, ceket içinde yakası bağrı açık gömlekle, cetvelle çizilmiş gibi sakalla, tesbihle, poz keserek, bilmem ne vs. fotoğraf koymayıp, her ne kadar ukalalık yapsam da, bütün dünya benim için yaratılmış gibi yazmadığım içinmiş. ama iddialı konuşanları da severmiş falan filan.

      bu dediklerin daha çok 25-30 yaş civarı genç tavırları değil mi, dedim.

      50 yaşındaki tipleri bir görmen lazım asıl, dedi.

      ya öyle biriysem, dedim.

      nasılsa ortaya çıkar, dedi.

      cidden bambaşka bir dünya dönüyor dışarda aksnsmsms.

      biz de cem yılmaz hesabı evde oturup elde çekirdek…

      lee’nin çekirdek yediği bir video çekmiştim geçen, onu tivitıra atayım bari. bugünlük bu kadar yeter bence skdmskdkd.
    • Demek ki kadınlar artık arabayla, sipor salonunda, ceket içinde yakası bağrı açık gömlekle, cetvelle çizilmiş gibi sakalla, tesbihle, poz kesen erkeklerden bezmiş kedili bir profilden bile etkilenecek hale gelmiş dbdbdnd.
      Gelmiş oraya evlenmek için gelen de var.

      Bilmiyorum bambaşka bir yer olsa gerek dgdhdhdj.