kayıt

F1 singapur gp 2019

  1. 5
    yorumlamak için ancak fırsat bulabildiğim 1-2 bom!! gibi bir grand prix. tifosiler zevkten kuduruyor.

    öncelikle burada singapur gp'den önceki duruma bakmamız gerekecek. kariyerinin ilk zaferlerini üst üste 2 kez özellikle monza'da italyanları havalara uçurarak alan leclerc var. yarıştan önce de söyledim leclerc bu kadar yolu kolay katetmedi. kendini ispatlamak için çok badireler atlattı. ferrari'de 5. yılını beklenen şampiyonluk gelmeden geçiren, 1 yıldan fazla süredir galibiyet alamamış, hatalar zinciriyle kariyerinin bitme noktasına geldiği düşünülen sebastian vettel var. sürücüler ve takımlar klasmanında neredeyse şampiyonluğunu ilan etmiş, singapur'da duble yapması sürpriz olmayacak ve bu pistte onlara zorluk çıkaracak takımın red bull gözüktüğü bir hamilton ve mercedes var. cuma günü de böyle başladı aslında lakin sıralama turlarında nefis gelişmiş bir ferrari ile pole pozisyonu kazanan leclerc ve pole pozisyonunun kıyısından dönen seb var.

    yarış da bu koşullarda başladı. leclerc ilk pitlere kadar tempoyu o kadar düşürdü ki williams araçlarıyla aynı turları attılar neredeyse. bu strateji anlamında doğru karardı. hem arkadakileri pit aralığına sokmadan undercut yapmaları engellemek amaçlandı hem de lastikler korunarak performans kaybı önlendi. buraya kadar bir sıkıntı olmadan ilerlendi. seb ilk turda hamilton'ı sıkıştırarak ikinciliği almayı denese de riskli hareket yapmadı ve büyükbaşlar bu tempoya ayak uydurarak pit stratejilerini beklediler.

    20. turda seb pite gelerek ilk zarı atmış oldu. şimdi burada ferrari'nin seb'i öne geçirerek leclerc'i bilerek yediği gibi oldukça komik gözüken yanlış bir algı var. ama rakamlar yalan söylemez. seb 20. turda pite geldiğinde amaç arkadaki max'in öne geçmesini engellemek ve olursa pite girmeden turuna devam eden hamilton'ın önüne geçmeye çalışmak. seb pite girdiğinde leclerc ile mesafesi 3,5 saniye civarındaydı. seb 3 saniye gibi nispeten yavaş bir pit yaptıktan sonraki çıkış turunda dananın kuyruğu koptu aslında. çıkış turunda muazzam bir 2. ve 3. sektör süresi yakaladı. hemen ardından 21. turda leclerc alındı 2,4 saniye gibi pit stopla seb'den 0,6 saniye almış olmasına rağmen seb'in çıkış turuna yenik düştü ve teorik olarak liderliği kaybetti. burada önemli nokta seb'in niye o turda leclerc'ten önce girmiş olması. leclerc alınsa muhtemelen lastik saklayan hamilton basacak ve sonraki turda pite girerek muhtemelen liderliği alacaktı. seb'in 20. turdaki piti tamamen takımın 1-2 pozisyonuna gelmesi içindi. lakin lider el değiştirdi.

    burada şöyle bir şey olabilirdi düşünülünce. leclerc grubu o zamana kadar yavaşlatarak lastik saklamayı amaçladı. seb pite girdiğinde bitmek üzere olan lastiğinin kalan performansını da harcayarak yine aynı şekilde pite gelip seb'in önünde çıkabilirdi. ama 1:49'larda 15 tur atan leclerc birkaç tur basarak 1:47'lere çıktıktan sonra tekrar 1:49'lara düşme nedeni lastiklerin bitmiş olması artık. yani leclerc'in seb'in çıkış turuna yenik düşmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor. burada irdelenmesi gereken tek nokta leclerc'e zorlaması gerektiği söylenmesine rağmen seb'in pite girdiğinin haberi verilmemesi. ferrari pit duvarının burada bilerek söylemediğini düşünmüyorum ki zaten zorlaması gerektiğini de söylüyorlar. seb'in leclerc'in önünde çıkması pit duvarı dahil herkese sürpriz oldu bence. ayrıca monza'nın geri ödemesi olarak da düşünülebilir başka açıdan bakıldığında.

    seb'in pitinin tam zamanında olması red bull'a da bağlı gözüküyor. çünkü max'le beraber pite girecekleri turda red bull pit duvarı max'e takım radyosundan pite gelmesi gerektiği söylemiş ferrari bu duruma uyanmış ve az önce bahsettiğim sıralama değişiklikleri olmasın diye seb'i hemen pite çağırmış gibi gözüküyor. seb zaten basın toplantısında da son virajdan önce pite çağırıldığını belirtti. bütün bunların toplamına baktığımızda ferrari hem başlangıçta yarış temposunu düşürerek hem pit stoplarda hem yarışın kalanında doğru hamleleri yaparak favori olmadıkları piste 1-2'yi kazanarak büyük bir iş yapmış oldular. bu tempoda yeni gelen aero paketinin de başarılı olması etkiledi.

    nitekim sebastian vettel tertemiz aldığı bu galibiyetle kötü gidişinden geri dönüşüne girebileceği yola başlamış oldu. hem de şartlar ne olursa olsun başarıya aç bir leclerc'in hırsını görmüş olduk. leclerc genç ve tırnağıyla kazarak kendini kabul ettirdi bu takıma. hayal kırıklığı yaşaması onun açısından çok normal ama aynı zamanda olgun olarak takım çalışması yapmayı da öğrenecek. tıpkı belçika'da vettel'in takım çalışması yapması gibi. vettel basın toplantısında kimse ferrari'nin üstünde değil diyerek buraya da mesaj vermiş oldu. iki sürücü arasındaki sular ısınmaya başlasa da ferrari takım olarak ince çizgilerde yürüyerek, geleceğin yıldızı leclerc ile gelmiş geçmiş en iyi pilotlar arasında olan vettel'i düzgün idare etmesiyle yıllar boyu hasret kalınan başarılara yürümeli.