kayıt

osmanlı

  1. 4
    osmanlı aslında bir sülalenin ismidir. sülale, adını devlete vermiştir. osmanlı sülalesi 1200'lü yılların öncesine kadar izlenebilmektedir, ki hala yaşamaktadırlar. bu "ailenin" kendine has özellikleri, fiziksel yapıları vardır. erkekleri güçlü yapılıdır, burunları kemerlidir vesaire.

    osmanlı, elbette bir aile olduğunu biliyordu ve sülalelerin de sonu olabileceğini germiyanoğulları, karesi gibi beyliklerin başına gelenlerden ötürü anlamıştı. bundan ötürü bazı acil durumlar için emergency exitleri vardı. bu acil durum çözümleri ve çıkışları, genelde osmanlı sülalesi taak diye biterse ne olacağı ile ilgiliydi. tam olarak ortaya çıkış tarihi bilinmemekle beraber, osmanlı devletinin ilk yüzyılından bu yana binlerce "allah korusun"la beraber söyleniyordu.

    bu emergency exit, temelde osmanlı sülalesi bitince olacakları, devleti kimin & hangi ailelerin yöneteceğini vesaire içeren bir listeydi efendim. elbette bu liste tarih boyunca aynı kalmamış, listedeki bazı aileler zamanla yok olmuş * bazıları tarihten çekilmiştir.

    1400'lü yıllarda örneğin, osmanlı sülalesi bir erkek çocuk doğmadan bitseydi, yüksek ihtimalle taht çandarlı ailesine kalacaktı. eğer çandarlı bitseydi, evrenesoğulları, malkoçoğulları gibi aileler sıradaydı. akabinde osmanlıya bağlı aileler olan dulkadiroğulları gibi aileler gelmekteydi.

    1500'lü yıllarda bu liste biraz değişmiştir. çandarlı ailesi tarihten silinmiş, yerine, osmanlının gözdesi kırım hanlığının ailesi giraylar gelmiştir. eğer kanuni bir erkek evlat edinmeden ölseydi, giraylar muhtemelen tahtta hak iddia edecekti. bununla beraber mihaloğulları gibi aileler de listede bulunmaktaydı.

    allah sizi korusun Dev­let­lü Ne­câ­bet­lü Sul­tan Efen­di Haz­ret­le­ri!