kayıt

leonardo da vinci

  1. 8
    yalnızca ressam olarak tanıyanların ona ağır haksızlık ettiği bir aydındır kendileri. doğa bilimi, matematik, müzik gibi bir çok dalda varlığını sürdürmüştür ve bunun yanında materyalist felsefe tarihine de sağlam katkıları olmuştur. ufak ufak bahsedeyim birkaçından.

    feodal ve dini ideolojiye karşı mücadele etmiş, din adamlarının mutlak bilgi sahibi olduklarını söylemeleri da vinci'nin ancak dalga konusu olabilmiş ve din adamlarını sahtekarlıkla, insanların duygularını sömürmekle suçlamış her zaman.

    doğa bilimi açısındansa o dönemler evrenin merkezi dünya olarak kabul görülse de beyimiz bunu da reddetmiş ve dünyanın da diğer gezegenler gibi sadece bir taş yığını olduğunu ve hiçbir şekilde evrenin merkezi olmadığını savunmuş. doğa olaylarının her birinin altında bir nedensellik olduğunu söylemiş, ''zorunluluğun yasası doğayı eğitmekte ve düzenlemektedir. zorunluluk doğanın temel ilkesidir, onun yaratıcısıdır, yönetenidir ve yasasıdır.'' diyerek bunu açıklamış.

    bir diğer konuysa bilim. bilimsel olarak deney ve gözleme büyük önem vermiş, gerçeğe ulaşmanın esas yolunu bunlar olarak kabul etmiş. da vinci'nin düşüncesine göre deney ve gözlemle bilimsel bilgiye ulaşır, bilimsel bilgiye ulaştıkça doğayı kontrol altına alırsın ve ona hükmedersin. zaten çıkan icatların da özü burada yatıyor. sürekli bir üretim, keşfetme halinde doğayı kontrol altına alma güdüsü yani.