kayıt

İslam'da Bilim ve Teknik

  1. 8
    (bkz: hristiyanlıkta bilim ve teknik)
    (bkz: yahudilikte bilim ve teknik)

    bilim ve teknik denilen şey ile din bambaşka iki alan iken nedense konu dönüp dolaşıp islama geliyor ve insan da gerçekten hayret ediyor ister istemez.
    eski dönemlerde yaşamış harezmi, ömer hayyam, el-biruni, gibi bilimle uğraşan insanlar vardı, bildiniz mi. tabii ki bildiniz ama bu şekilde yermek daha kolayınıza gidiyor.

    bilim bilimdir, din de dindir. hristiyanların "dünya dönüyor" dediği için galilei'nin yaşadıklarını da biliyorsunuz hepiniz.
    şimdi bütün her şeyi bir kenara atıp "hristiyanlıkta bilim ve teknik mi ağbi yeaa, hadi yeaağ" mı diyeceğiz?

    Andreas Vesalius mezarında ters döner, yapmayın.
    • Hayir buradaki elestiri, din ile bilimin entegre olusu degil. İslam'in bilim yapmayi tesvik etmeyisi ve caga gore geri olusu.
    • çağa göre geri oluşu insanların hatası diyeyim kısaca.

      yine mi bizim hatamız?? aslında din, bilime tekniğe mi teşvik ediyor, yine mi 1.5 milyar insan yanlış anladık??
    • konu dönüp dolaşıp islam'a geliyor çünkü hepimiz islam dininin mensubuyuz.. : ) herkes müslümanken burada şaman dininin bilim teknik yaklaşımını tartışmamız tuhaf olmaz mı, şaman'ın biri çıkıp demez mi arkadaş sen önce dinini bitir, sonra şamanizmi irdelersin diye??
    • ya arkadaş, böyle bir şey olabilir mi, dinde hiç sıkıntı yok, 1.5 milyar insanda mı sıkıntı var??

      yani bir elma'nın tadına 50.000 kişi kötü diyor, elmada hiç suç yok, sıkıntı 50.000 kişide mi??
    • ben de diyorum ki islam'da bilim teknik yoktur.. diğer dinlerde var mıyı bilemem ancak görebildiğim, diğer dinlerin, islam kadar öbür dünyayı hedeflemediği, bu dünyayı da önemsediği, bunun getirisi olarak o dine mensup toplumlarda bilim teknik gelişmiştir.. olmayışıyla alay etmiyorum çünkü durum acıklı.. geçmişteki insanların bilimle uğraşmalarının temeli islam değildi, harezmi veya başka biri "bugün allah rızası çin yeni bir gezegen bulacağım" veya "bugün ümmeti muhammed aşkına matematikte çığır açacağım" demedi, o insanların içinde yaşadığı bir bilim geleneği vardı ve bitti, 1000 yıl geride kaldı, bugün yok işte.. Dediğim gibi, osmanlı'dan itibaren yok.. bitti, olamaz da..
    • "harezmi, ömer hayyam, el-biruni, gibi bilimle uğraşan insanlar vardı" şeklinde örneklemelerinden, din'de aslında bilim'in, tekniğin olduğunu savunduğunu çıkardığım için çok yanlış yapmış sayılmıyorum bence.. .s.s.s
    • din ile bilimin alakası yoktur ve dinler varlığının başından beri insanlığın ilerleyişinin önündeki en büyük sorun olmuştur. din kanserdir. bu kadar basit arkadaşlar hepinizin dedikleri de buna çıkıyor zaten, neyi konuştunuz bu kadar..
    • hayır anlıyoruz, önce verdğin örnekler bu şekilde düşünmemizi sağlıyor, sonraki iki örneğin öyle olmasa bile.. üstelik neden bir düşünceye şartlayalım ki, o noktaya kadar gayette güzel bir çok noktadan tartışmışken??
    • haydar sanırım komşusutokkenaçyatan din ve bilimi tamamen ayırmış. bu yüzden dindar bilim adamları yahut dinen öldürülen bilim ve felsefe adamlarının olması gibi şeylerin dinler yüzünden olmadığını, insanlar yüzünden olduğunu düşünüyor. o örnekleri verme sebebi de bu galiba. bence de yanlış düşünüyor sonuçta dinler hakim oldukları coğrafyalarda toplumların ne şekillerde gelişeceğini belirliyor. sonucu her daim ''bu bir inanç meselesi kesin kanıtlar bulamasan da'' şeklinde bağlanan şeylerin hakim oldukları yerlerde bilime engel olmadığını düşünmek, ya da bunların içinde bilime yer olduğunu düşünmek bence yanlış. ama öyle düşünüyor sanırım. galiba. ben niye karıştım bu konuya yahu
    • siz yarın bro olursunuz, diyim ben sana..
    • asıl sen benim exbromsun!!!!
    • benim üzerimden birbirinize laf sokmaz mısınız lütfen, benim için sorun değil de yalnızlığım ''bak millet ne güzel eğleniyor'' diye fişekliyor.
    • ktay ile bro olup önceki hayatını boş duvarlarda aradığın veya broluğuu noktaladığından yaşadığın anandan yeni doğmuşluk hissini bi dene istersen.. sana iyi gelecektir..