kayıt

catalaunum muharebesi

  1. 1
    *
    MS 20 Haziran 451 yılında Fransa’nın kuzey doğusundaki catalaunum bölgesinde, Flavius Aetius komutasındaki batı roma imparatorluğu ile attila komutasındaki hun imparatorluğu arasında yaşanan dönemin en kanlı savaşlarından biridir.

    ordusu ile birlikte galya üzerine sefere çıkan ve savaşın başlamasına neden olan attila'nın amacı bu bölgedeki gotları roma üzerine sürüp, üzerlerindeki baskıyı arttırmaktır.

    roma imparatorluğu bu savaşa vizigotlar ve alanlar ile birlikte katılırken, hun imparatorluğu ostrogotlar, gepidler gibi germen kavimlerinin yanı sıra slav kavimleri ile birlik olmuştur. bkz

    savaşı ilk terk eden roma imparatorluğu için savaşan alanlar olmuştur. kralları ölen gepidler de hun imparatorluğu tarafında çekilen ilk kavim olmuştur. ostrogotlar ve kralları ölen vizigotların da savaştan çekilmesi ile sadece roma ve attila birlikleri savaş alanında kalmıştır.

    zayıflayan roma birliklerinin saldıracak gücünün kalmaması ve daha fazla asker kaybetmek istemen attila'nın geri çekilmesi ile savaş sona ermiştir.

    söylenenlere göre her iki tarafında savaş başlarken 200 bine yakın askerden oluşan birlikleri varmış. fakat kimi tarihçiler bu sayının abartılmış olduğu, dönemin şartlarına göre bakıldığında birliklerin en fazla yaklaşık 30-50 bin askerden oluşabileceğini savunmaktadır.