kayıt

dolar ile kar etmek

  1. 1
    tanım: doların tl karşısında değer kazanıp kaybetme durumlarına göre, iyi zamanlama ile yapılan yatırımlar neticesinde kara geçilmesi durumudur.

    bilgisi olan aydınlatabilir mi acaba ? şimdi diyelim ki dolar 3.00 tl iken 100 dolar aldım. cebimden çıkan 300 tl. sonra dolar 5.00 tl oldu ve elimdeki doları bozdurdum. bu durumda elime geçen para 500 tl. yani 200 tl kara geçtim.

    benim anlamadığım, dolar yükseldiği zaman her şeye zam geliyor. yani eskiden 150 tl den alacağım bir ürün dolar yükselince 200 tl (rakamlar tamamen işkembeden) oluyor. yani tl değer kaybetmiş oluyor. benim elimde eskisinden daha fazla tl olabilir fakat tl alım gücünü kaybetti. bu durumdan nasıl kar ediliyor ?

    not: bu soru kesinlikle öğrenme amaçlı sorulmuştur. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
    • güzel soru sormuşsun. ülkenin ithal mal sokmadığı (dolarla satın alınmamış ürünler ya da üretiminde masraflara dolar etki etmemeli: mazot benzin gibi) alanlarda harcama yaparsan kar elde edebiliyosun. yani aldığın mal 100% yerli üretim olmalıdır. ama bu ülkede domates'in üretiminde ithal tohum, domatesin taşımasında da ithal yakıt kullanınca domates satın alarak bile kar elde edemiyosun. yani bu ülkede dolar ile maaş alan biri olsan bile doların yükselmesi hiçbir şey ifade etmiyo. dolar ile sadece zarar etmemek mümkün.

      "elimde eskiden daha fazla tl olabilir..." dediğin kısımda daha az tl demek istedin sanırım.
    • güzel cevap için teşekkür ederim gayet açıklayıcı olmuş.

      benim elimde eskisinden miktar olarak fazla tl olabilir dediğim yerde, dövizi yüksek kurdan tl'ye çevirdiğim zaman elime geçecek olan meblağdan bahsediyorum.