kayıt

amerika'nın dünya ekonomik liderliğini kaybetmesi

  1. 4
    ekonomiden anlamayan insan beyanı.

    öyle büyüme oranlarına bakıp amerikanın %2 çinin %7 çin yakında amerikayı zikicek demekle olmuyo bu işler. çünkü ekonomik büyümenin oranı gelişmiş ülkelerde az olur zaten. her şeyi başarmış her alanda tuzu kuru bir ülke düşünün. bu ülke zaten büyüyeceği kadar büyümüştür. o yüzden yıllık büyüme oranı %2 kadar küçük bir orandır. öte yandan daha taş devrinde olan bir ülkenin kat etmesi gereken çok yol, yemesi gereken daha kırk fırın ekmek olduğundan gösterdiği her büyümenin oranı çok yüksek olacaktır.

    bu kadar kafa karıştırmaya gerek yok. anlaşılacak bir bakkal hesabı yapalım. benim 100 milyar dolarım olsun. ve her yıl %2 büyüme göstereyim. bir başkasının 100 bin doları olsun her yıl %10 büyüme göstersin. ben yıl sonu 2 milyar dolar kadar büyümüş olcam. 100 bin doları olan yıl sonunda 10 bin dolar büyümüş olacak. demek ki neymiş? çin gümbür gümbür gelmiyormuş. yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın ülke nüfüsuna bölünmesi gerektiğinden bahsetmiyorum bile çünkü o zaman kafa hiç almaz.

    (bkz: sen bunu çin'de saati 3,6 amerikan dolarına çalışan işçiye de söylesene delikanlı).
    • amerika'nın şu anki gsmh'si 19 trilyon dolar, çin'in gsmh'si 12 trilyon dolar.
    • bikere o milli hasıla değil yurt içi hasıla önce ikisi arasındaki farkı öğren istersen. ve entrymi tekrar okursan yurt içi hasılanın ülke nüfusuna bölünmesinden bahsetmiştim. hatta bu kısmına kafa basmama durumu olabilir demiştim. şimdi önce 19 trilyon doları amerikanın nüfusuna böl sonra 12 trilyon doları çinin nüfusuna böl ondan sonra devam etmek istersen yine konuşuruz.
    • gsyih yerine gsmh yazmışım. harf hatası olmuş. üç üniversite okudum, işletmeyle ve ekonomiyle ilgili çok ders aldım. kafam fazlasıyla basıyor merak etme. sen 100 milyar dolara 100 bin dolar gibi saçma bir örnek vermiştin, ben de gsyih'ları yazarak saçmaladığını göstermek istedim. çin şu an dünyanın ekonomik lideri demedim zaten, dünyanın ekonomik lideri olacak dedim. eğer uslu bir çocuk olursan ve yaşlanana kadar beklersen, çin'in kişi başına gsyih'sinin amerika'yı geçtiğini görebilirsin.
    • gsmh ve gsyih olmak üzere iki ayrı terim varken eminim sadece harf hatası olmuştur ve eminim 3 üniversite bitirmişsindir. o zaman hesapla bakalım 325 milyon nüfuslu yıllık 2% büyüme gösteren, 19 trilyon dolar gdpsi olan amerikayı; yılda 6,5 büyüme gösteren 1.3 milyar nüfuslu yıllık 12 trilyon dolar gdpsi olan çin'in gpd per capita'da amerikayı geçmesi için kaç yıl geçmesi gerekir. (nüfus artışını görmezden gel - iki ülkenin nüfusu da aynı) sen bunu otur hesapla bana hatasız bi şekilde çinin kaç yılda amerikayı geçeceğini yaz ben bu sözlüğü bırakıyorum.
    • eee hala bekliyorum 2 dakikada hesaplancak şeyi hesaplayamadın mı?
    • bak senin için formülü de yazayım formüldeki x'in kaç olduğunu söyle? (19trilyondolar/usa nüfusu) * (1,02)^x = (14trilyondolar/çin nüfusu) * (1,065)^x bana X'in kaç olduğunu söyleyeceksin ya hepsi bu neden bu kadar uzun sürdü?
    • popülasyon büyümesini de sabit tuttum senin için kolay hesapla diye. işin içinde bir de iki ülkenin yıllık popülasyon büyümeleri olsaydı napacaktın acaba?
    • sorun değil güzel kardeşim. yanında kağıt kalem olmasını beklerim ben hiç sorun yok. sen o x'in kaç olduğunu buraya yaz yeter ki. nominal olarak geçemeyecek, ömrümüz yetmeyecek ama satın alma gücü yarın öbürgün geçer diyosun ha?
    • lol. neden "şuan yanımda kağıt kalem yok..." yazdığın yorumunu sildin?
    • eee cevabı bulabildin mi? kaç yılmış? kağıt kalem bulmuş ve hesaplamışsındır artık saat 10 oldu.