kayıt

mustafa kemal atatürk

  1. 356
    Kendisi her türlü tabuyu yıkmış, dahi bir devrimcidir. Milletten istediği en önemli şeylerden biri; o da dahil hiçbir şeyi tabu olarak kabul etmememiz, daima akıl ve mantıkla hareket etmemizdir. Bügünlerde hangi lider bir gün benim sözlerimle bilim ters düşerse bilimi seçin der?
    Atatürk'ün en büyük farklarından bazıları da denklemleri, planlayıcılığı, organizasyonu ve hiçbir zaman acele ya da kinle karar vermemesidir.

    Bir fenerbahçe - galatasaray maçı düşünün. Bu maçı fenerbahçe taraftarı mı galatasaray taraftarı mı daha iyi analiz edebilir, ayrıntılara bakıp iki tarafın eksikliklerini, fazlalıklarını görebilir, yenmek isteyenin neye ihtiyacı olduğunu sağlıklı bir şekilde tespit edebilir? Cevap beşiktaş taraftarıdır. Çünkü fanatikliğini bırakıp taktiklere bakmaya, oyunu adeta bilimsel bir yaklaşımla ele almaya, dersler çıkarmaya daha müsaittir.

    Türkiye'de bir dönem belirli siyasilerin peşine takılıp onu kurtuluş umudu gören, yapıcı eleştiri bile yapmayıp hiçbir hatası yokmuş gibi davranan bir kitle her zaman var. Bu kitle ilerleyen zamanlarda, önceden yapıcı eleştiriden uzak olduğu için görmediği şeyleri bir bir yaşayarak öğreniyor. Sonra umudu başkasında görerek benzerini diğer gelecek kişiye yapmaya başlıyor. Bunun kısır döngü olmasının sebebi çoğu kişinin fanatiklik derecesinde bir kişiyi yüceltmeye, hattagenelde bir başkasına kini yüzünden yapmaya çok yatkın olması. Bu çok sağlıksız bir şeydir. İnsanların ne kaybettiği zaman ders çıkarmasını, ne de neleri göze alarak arka plana atarak bir kişiyi seçtiğini görmesini engeller. Aynı zamanda bağlandıkları kişi hata yaptığında, bekledikleri gibi çıkmadığında, o kişi hakkında yanıldıkları yüzüne vurulduğunda ya kabullenemiyorlar (bkz: çomar). Ya da bahaneler üretmeye başlıyorlar (bkz: hasta insan)

    Diyeceğim odur ki, bize atatürk bir miras bıraktı; bu miras da sorgulayan bir beyin, çalışma azmi, yılmadan hatalardan ders çıkarmak, en zor şartlarda bile ümitsiz olmamak. Kendisinin akıl ve bilimle ters düşen hiçbir yanı da olmadığı için hala bizim biricik liderimizdir. :)
    biat kültürü, at gözlüğü, bahaneler, fanatizm, putlaştırmak.. bu ülkeye çok şey kaybettirdi.
    Bütün ümidim gençliktedir diyen atatürk'e ve bu ülke için yaptıklarına karşı vefa borcunun bu şekilde ödeneceğini düşünenler onu aslında hiç anlamamış olanlardır.

    Saygılar.