kayıt

izban

  1. 13
    Artı para diye bir şey getirildi onun hakkında resmi açıklama:
    ARTI PARA SİSTEMİ HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

    1. BAKİYE BLOKAJI NEDİR?

    Yolcumuz istasyona giriş yaptığında, gidebileceği en uzak İZBAN istasyonuna göre belirlenen ulaşım ücreti, İzmirim Kart içindeki bakiyede bloke edilir. Her istasyon için ulaşım ücreti farklılık gösterebilir ve yolcu, herhangi bir ara istasyonda indiğinde, İzmirim Kart’ını çıkış turnikesinden çıktıktan sonraki bölgede bulunan ARTI PARA makinelerine okutarak bakiye blokajını kaldırır.

    2. BAKİYE BLOKAJI BİR DEFAYA MAHSUS MU YAPILIR?

    Hayır. Her yolculuk öncesinde İzmirim Kart’a yüklü bakiyeye blokaj gerçekleştirilir. Yolcumuz, her çıkış yaptığında ARTI PARA makinesi yardımıyla bu blokajı kaldırır.

    3. BAKİYE BLOKAJ SİSTEMİ YALNIZCA İZBAN’DA MI GEÇERLİ?

    Evet. Blokaj sistemi, yalnız 136 km’lik hatta hizmet veren İZBAN’da geçerlidir.

    4. BAKİYE BLOKAJINI KALDIRABİLMEMİZ İÇİN BELİRLİ BİR ZAMAN SINIRI VAR MI?

    İZBAN’a herhangi bir istasyondan biniş yapan yolcu, İzmirim Kart’ındaki bakiye blokajını, binişi takiben 3 SAAT içinde istasyonun çıkış turnikelerinden sonra yerleşik olan ARTI PARA makineleri yardımıyla kaldırmalıdır.

    5. BAKİYE BLOKAJINI KALDIRMAZSAM NE OLUR?

    İlk binişinizi takiben 3 SAAT içerisinde blokajı kaldırmadığınız takdirde, sonrasında, herhangi bir blokaj kaldırma işlemi yapılamaz.

    6. BAKİYE BLOKAJINI KALDIRABİLMEK İÇİN EN AZ 1 İSTASYON GİTMEK ZORUNDA MIYIM?

    Evet. Aynı istasyondan giriş ve çıkış yapan yolcular için herhangi bir blokaj kaldırma işlemi yapılamayacaktır.

    7. BİNİŞ YAPTIĞIM İSTASYONLA İNECEĞİM İSTASYON ARASI 25 KM’LİK SINIR İÇERİSİNDEYSE YİNE DE BAKİYE BLOKAJI YAPILACAK MI?

    Evet. İneceğiniz istasyon 25 km’lik sınır içinde bile olsa bakiye blokajı yapılacak. Çıkışta, İzmirim Kart’ınızı ARTI PARA makinelerine okuttuğunuzda, bu blokajdan tam bilet için 2.86 TL, öğretmen için 2.20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1.65 TL düşülerek blokaj kaldırılacak.

    8. KARTIMDAN BLOKE EDİLECEK TAM BİLET ÜCRETİ HER ZAMAN 10.60 TL Mİ?

    Hayır. Her istasyon için binişte bloke konulacak tutar, biniş yapılan istasyondan gidilebilecek en uzak yöndeki istasyonun ücreti kadardır. Transfer binişlerde ise ilk biniş ücreti bloke miktarından düşülecektir. Blokaj miktarlarını www.izban.... com.tr sitesinden öğrenebilirsiniz.

    9. DİĞER KAMU TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN İZBAN’A AKTARMA YAPTIĞIMDA TEKRAR ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?

    Diğer kamu toplu taşıma araçlarından 90 dakikalık süre içerisinde İZBAN’a aktarma yaptığınızda, sadece o istasyona en uzak mesafedeki istasyona kadarki ulaşım ücreti bloke edilir. İndiğiniz istasyon 25 km’lik sınır içerisindeyse bloke tutarının tamamını ARTI PARA makinesi yardımıyla geri alırsınız. 25 km sonrasında ise km başına belirlenen ücret, bloke miktarından düşülür.

    10. 25 KM’DEN SONRA GİDECEĞİM İSTASYON 1 KM’NİN ALTINDAYSA NE KADAR ÖDEYECEĞİM?

    Her istasyon arası uzaklık sistemde belli olup 25 km sonrası km. başına tam için 0,07 TL, öğrenciler ve 60 yaş için 0,04 TL, öğretmenler için 0,05 TL’dir. Toplam yolculuğu 25,9 km olan tam yolcu 2,92 TL (2,86 TL+0,06 TL) öder.

    11. İZMİRİM KART’I 2 KİŞİ KULLANIYORUZ, BU DURUMDA BLOKE, TAHSİLAT VE BLOKAJ KALDIRMA İŞLEMİ NASIL OLACAK?

    Toplu taşıma kartları kişiye özel ulaşım kartlarıdır. Bu nedenle aynı İzmirim Kart ile birden fazla kişi aynı anda giriş yapamaz.

    12. BLOKAJ KALDIRMA SİSTEMİ KESİNTİYE UĞRADIĞINDA NE YAPACAĞIM?

    Blokaj kaldırma sırasında sistem, iletişim kesintisine uğrasa bile, offline olarak çalışmaya devam eder. İzmirim Kart’ınızı yine de ARTI PARA makinesine okutmalısınız. Bir sonraki yolculuğunuzda, önceki blokaj kaldırma işlemi otomatik olarak gerçekleşir.

    13. BLOKAJ KALDIRMA İŞLEMİNİ İSTEDİĞİM İSTASYONDA YAPABİLİR MİYİM?

    Evet. Ama bu durumda İzmirim Kart’ınızdaki bakiyenizden o istasyona ait ücret tahsil edilerek blokaj kaldırılır.

    14. İZBAN’DAN İNİP BAŞKA BİR KAMU TOPLU TAŞIMA ARACINA BİNDİĞİMDE NE KADAR ÜCRET ÖDEYECEĞİM?

    İZBAN’dan 90 dakika içerisinde İzmir Metrosu, otobüs, vapur ve tramvaya aktarma yapıldığında tekrar ücret ödenmeyecektir. (Belli durumlarda ilçe aktarma ücretlendirme sistemi uygulamasına göre değerlendirme yapılır.)

    15. İZBAN’DAN İNİP BAŞKA BİR KAMU TOPLU ULAŞIM ARACINA BİNDİKTEN SONRA BLOKAJIMI KALDIRABİLİR MİYİM?

    Hayır. İZBAN’dan inip İzmirim Kart’ınızı ARTI PARA makinesine okutmadan başka bir kamu toplu ulaşım aracına bindiğinizde, blokajı kaldırmak mümkün değildir. İnişiniz görünmediğinden, sistem en uzak yolculuğu yaptığınızı kabul eder. Blokaj kaldırma işlemi sadece İZBAN istasyonlarında çıkışlarda bulunan ARTI PARA makineleri yardımıyla yapılır.

    16. İZMİRİM KART’IM YOKSA, BİLET 35’İ NASIL KULLANMAM GEREKİYOR?

    İstasyona Bilet 35 kartla giriş yapabilmeniz için kartınızda en az 3 kontörlük bakiye bulunması gerekir. Blokaj kaldırma işlemi yapamayacağınız Bilet 35 ile aktarma da yapılamaz.