kayıt

Nasıl oluyor

  1. 17
    -elektrik sinyali nasıl oluşuyor ?-

    Elektrik Sinyali
    Haberleşme sistemleri, sinyal işleme, elektrik-elektronik mühendisliğinde sinyal fiziksel değişkenlerin nitelikleri ve davranışları hakkındaki bilgiyi taşıyan, matematiksel olarak fonksiyon biçiminde gösterilen ifadeye denir. Sinyal ayrıca fiziksel dünyada, bir sistemde yaşanan zamandaki veya uzaydaki değişimi bize gösterir ve bunu matematiksel fonksiyon olarak benzeterek üzerinde işlem yapabilmemizi sağlar. Video, ses, resim, haberleşme, radar, tıbbi, ve müzik alanlarında da sinyal terimi çeşitli ifadeleri de içermektedir.

    Elektrik sinyalinin bir genliği ve zamana bağlı olarak değişebilen aralıkları bulunduğu için, grafiksel gösterimi bir dalga karakteristiği gösterir. Bu yüzden, dalgalar için kullanılan genlik ve periyod gibi kavramlar, elektrik sinyali için de geçerlidir. Ancak elektrik sinyalleri, modülasyon oluşturmak amacı ile yapay olarak üretilirler ve birincil amaçları fiziksel dalgalar gibi enerji taşımak değildir. Bilgi taşımak olan Elektrik Sinyali, fiziksel özellikleri doğal olan dalgalar ile karıştırılmamalıdır.

    Elektrik sinyalleri ikiye ayrılırlar. Bunlar;
    ►Analog Sinyal
    ►Sayısal (Dijital) elektrik sinyalleridir.

    Analog Sinyaller
    Analog Sinyallere kısaca sürekli (continuous) sinyaller denir. Yani sinyal zaman ya da uzay gibi sürekli bir değişkenin fonksiyonudur ve genellikle sürekli bir aralıkta değerler alır. Mühendislikte karşılaşılan birçok sinyal analogtur.

    Örneğin bir ses dalgasının yarattığı değişken basınç, voltaj gibi genlik (amplitude) olarak ayarlanabilen sürekli bir elektrik sinyaline dönüştürülebilir. Buradaki hassasiyet, göreli olarak ses dalgasının moleküler çözünürlüğü ile çok yakındır

    Sayısal Sinyaller
    Sayısal sinyallere kısaca ayrık zamanlı sinyaller denir. Analog sinyalden farklı olarak, bir değerler dizisi mevcuttur ve bu belli aralıklarla sürekli olmayacak şekilde yazılmasıdır. Bu yüzden de analog sinyaller gibi sürekli değildir. Sürekli olan analog sinyallerin belirli zaman aralıkları ile örneklenmesinden(sampling) veya bir sayı dizisi şeklinde sayısallaştırılmasından oluşabilir.

    Analog sinyaller ile Sayısal sinyaller arasındaki en büyük fark, analog sinyaller sürekli bir yapıda olması ama sayısal sinyallerin ise sürekli olmayan sınırlı bir yapıda olmasıdır.