kayıt

cumhur ittifakı

  1. 3
    milliyetçi cephe hükumetleriyle karıştırılmaması gereken ittifak. evet, kısmi bir benzerlik söz konusu ama asla aynı şeyler değil. sadece, partiler benzer.

    milliyetçi cephe hükumetleri nedir? birincisi, 1975 yılında, adalet partisi, milli selamet partisi, milliyetçi hareket partisi, cumhuriyetçi güven partisi gibi sağ görüşlü partilerin, chp'ye ve komünizme karşı olmak amacıyla kurduğu koalisyon hükumetidir. 2 yıl kadar görev yapmıştır. (demirel, erbakan, türkeş, feyzioğlu)

    2. milliyetçi cephe ise, 1977 seçimlerinin ardından, chp lideri ecevit'in hükumet kuramamasıyla, yine adalet partisi, milli selamet partisi, milliyetçi hareket partisi ittifakıyla kurulan koalisyon hükumetidir. bu hükumet de 1 yıldan az görev almıştır.

    milliyetçi cephe hükumetleri, süleyman demirel öncülüğünde kurulmuştur. seçimden sonra yapılan bir ittifaktır. o yüzden cumhur ittifakı denilen oluşuma benzemez. zira cumhur ittifakı'nda seçime beraber girme söz konusu.

    buna benzeyen bir ittifak ise var. 1991 genel seçimlerinde, refah partisi, milliyetçi çalışma partisi ve ıslahatçı demokrasi partisi (o zaman mçp vardı, sonra mhp'ye geçildi ama alparslan türkeş vardı başta) seçime beraber girdi.
    ama cumhur ittifakı ile bunun da ayrıldığı nokta şu: 91'deki ittifak tbmm seçimleri için yapıldı. bu cumhur ittifakı ise, cumhurbaşkanı seçimi için.

    edit: bu giri yazılırken ittifak sadece cumhurbaşkanlığı seçimi iin yapılacak intibası vardı. yapılan yasa değişikliği ile tbmm seçimlerine de beraber girecekler.