kayıt

wolfgang borchert

  1. 2
    pek kimsenin bilmediği büyük insan. bazı insanlar, belirli dönemlerde insanlığa gerçeği göstermek ve herkesin görüp de ifade edemediği durumları yazmak, anlatmak için dünyaya gelirler ve görevleri bittiğinde de aramızdan ayrılırlar. işte wolfgang borchert bu insanlardan biriydi, nazizme, savaşa hayır dedi. üzerine gelen milyonlarca almama, ölüme, özgürlüğünden ayrı kalmasına rağmen dayandı ve hepsine ters gitti. fikirlerinden, özgür iradesinin ona zorla öğretilenlere karşı gelmesine müsaade etti.

    savaşın insanlar üzerindeki etkilerini çok iyi ifade eden tiyatro oyunları ve kısa hikayeler yazdı. bunlar arasında karahindiba hikayesi en ünlülerindendir. hapisteki bir insanın gözünde küçük bır çiçeğin bile ne denli hayat ve umut verici olabildiğini anlatır.


    en sarsıcı tiyatro eseri ise kapının dışında dır. bu oyun o zaman ki yolluklar nedeniyle ilk olarak radyo tiyatrosunda seslendirilmiştir. öyle ki, borchert bile kendi oyununu elektrik kesintisi nedeniyle dinleyememiştir.


    ertesi günü radyoya binlerce mektup yağmıştır. insanlar kızgındır, çünkü borchert savaşın yol açtığı yokluğu, acıyı ve ölümü çok iyi ifade etmiş insanların canını yakmıştır.


    bir diğer eseri ise " hayır de manıfestosu " dur. bu eserinde savaşa tüm insanlığın hayır demesi gerektiğini savunmuş ve çok etkili cümleler kullanmıştır. kanımca insanlığa kattığı en önemli eseridir. bugün hamburg da bir yazıtta bulunmaktadır.


    1947de bir hastanede, savaş sırasında yaralanarak kaptığı salgın hastalıktan dolayı hayatını kaybeder.