kayıt

sigarayı bırakmak

  1. 128
    2 haziran 2017 tarihinde kesin olarak yaptığım şey.

    tam olarak 1 ay 1 hafta 2 gün 4 saat 13 dakika 55 saniye olmuş ben bu satırları yazarken (aslında 6 gündür 4. kez yazmaya başlıyorum başlığa ancak türlü aksilikler hiçbir zaman eksik olmadı maalesef ). bu süreçte yaşadıklarımı anlatıp bırakma düşüncesi olan varsa cesaretlendirmek isterim. bunu yaparken konu hakkında bir uzmanlığım olmadığı için daha çok öznel değişkenlere değinebileceğimi sanıyorum, sonuçta sağlıkla alakalı ve herkes için değişken bir durum söz konusu. son kısımda bahsettiğim kişisel analizi yaparken bağımlılığınız yüksekse tıbbi yardım almaktan çekinmeyin. herkes normal bir şekilde hayatına devam edemiyor bu süreçte, biraz kendinizi tanımakla alakalı bir durum da söz konusu.

    ciddi olarak sigara içmeye yaklaşık 2 yıl önce başladım. geçtiğimiz sene eylül ayında ara vermeye karar verdim, iki hafta sonra bir baktım ki çok daha sağlıklı ve özgür hissediyorum, "içmeyeceğim ulan" diyerek bırakma sürecini devam ettirdim. ta ki aralık ayının son haftasında gözlem kampına gidene kadar, kamp dönüşü tek tük içerken yılbaşı için paket almıştım bile. 2017 yılında nur topu gibi bir sigara bağımlılığım olmuştu. üstelik önceki dönem günde 4-5 tek içerken artık minimum yarım paket içiyordum. durum başlarda güzeldi, kapı önlerinde insanlarla sosyalleşme bahanesi bile oluyordu. ancak artık öylesine rahatsız oluyordum ki, ciğerlerimin dile geldiğini düşündüğüm zamanlar oluyordu. o dönemki yoğunlukta ve koşturmacada bırakamayacağımı anladım ve 2 haziran'da bırakmaya karar verdim.

    bırakmak istememdeki önemli etmenler şunlardı,
    - :
    sigara içenler profesyonel iş yaşamında 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyor. üst düzey bir maden işletmesini ziyaretim sırasında edindiğim bu gözlem en önemli kozum oldu sigara içme isteğime karşı. çünkü sigarasızlık yüzünden yaşanan konsantrasyon kaybının nelere mal olabileceğini, hayatımı ne derece zorlaştırabileceğini tatbik etmiştim. öyle ki sinemaya gittiğimde film 1 saatten uzun bir süre araya girmezse erkenden sigara içmeye çıkıyordum.

    -sağlık :
    yani bu konu herkesin malumu. sigara yüzünden bir dedemi akciğer kanserinden, 2. derece akrabalarımdan birisini gırtlak kanserinden, bir tanesini akciğer kanserinden iki tanesini ise kalp krizinden kaybettim. bahsettiğim bu insanlarla çok yakın değildim, bir çoğunu ayda yılda bir kez görüyordum küçükken o yüzden pek etkilemedi ancak yakın arkadaşlarımdan birisinin 90+ yaşlarında alzheimer hastası dedesi, sigarayı 20 yıl önce bırakmasına rağmen damar tıkanıklığı nedeniyle bacağından olunca arkadaşımla bir an gelsek de içmeye devam ettik. dedeye çok iyi bakılıyor, sanırım bunun da etkisi olmuştur. *.
    sağlık konusunda en önemli faktör de, salonda koşarken ya da yüzerken kondisyonum inanılmaz şekilde düşmüştü. bu şekilde bir yaşama katlanamazdım.

    işte bunlar da bırakmak için kendime edindiğim mantıklı gerekçelerdi. mental olarak hazır hissedip bırakma tarihime geldiğimde ise son sigaramı yaktım ve daha henüz yarıda iken söndürdüm. ilk akşam biraz zor geçti, yaşanan baş ağrısını erken uyuyarak gidermeye çalıştım. sabah uyandığımda kahvaltı etmeden biraz atıştırıp kahve ile sigara içen birisi olarak kahvaltı sonrası inanılmaz şekilde canım sigara istemişti. bu durum özellikle her yemek sonrasında yaklaşık 3 gün kadar devam etti. 3 günün sonunda her gözümü kapattığımda beliren sigaralara, çakmakla yakıp ilk nefesi çektiğimde ulaştığım doyum hissine hasret kalmamaya başladım. ara ara içme isteğim artsa da dayandım sürekli. bunu yaparken en büyük motivasyonum da şuydu: sigara içme isteğiniz hasıl olduğunda, o meşhur krizler geldiğinde derin nefes alıp 2-3 dakika bekliyorsunuz, zihinsel bir meditasyon yapıyorsunuz ve o kısacık süre sonrasında sigara içme isteğini bastırmış oluyorsunuz. bıraktığım süre uzadıkça mevzubahis krizlerin sıklığı da azaldı. 2 hafta sonra tamamen geçtiğini söyleyebilirim. şu anda ise hiç sigara içmemiş gibi hissediyorum.

    şimdi son olarak bırakmak isteyenlere bir kaç tavsiye yazıp bitireyim, aklıma farklı şeyler gelirse onları sonraki entarilerle eklerim. zaten bu entry de yılan hikayesine döndü, 12 gündür yazmaya çalışıyorum. ':swh'.
    -sigarayı bırakma adımını atmadan önce ayrıntılı bir analiz yapın konuyla alakalı. sigara içmeseniz hayatınızda neler değişirdi? bu soruyu çok ciddi şekilde düşünüp cevaplamalısınız. ne kadar alışıp bütünleştiğinizi göz önüne alın öncelikle.
    -bırakmadan önce kötü bir hafta belki de bir ay yaşayacağınızı baştan kabullenin. manevi olarak bu zorluklara göğüs gerebileceğiniz bir tarihi önceden belirleyin ve o tarihte bırakın.
    -bırakma sürecinizde özellikle ilk bir hafta sigara içilen ortamlardan ve sigara içen arkadaşlarınızdan uzaklaşmanızda fayda var.
    -sporla ya da sevdiğiniz hobilerinizle uğraşın. yüzme ve sauna kombinasyonu bana bu süreçte inanılmaz iyi gelmişti.
    -mümkünse farklı bir şehir ya da tatile gidin. bu konuda vietnamda savaşan amerikalı askerler argümanını örnekleyebilirim. söz konusu askerler vietnamda çok sert uyuşturuculara bağımlı halde yaşarlarken amerikaya döndüklerinde bu maddeleri kullanma isteklerini yitirmişler. kaynak . yani çevre çok önemli bu konuda.

    sonuç olarak istediğim gibi kurtuldum sigara bağımlılığından ancak bırakmayı bir başarı olarak görmüyorum, içmek başarı olmadığı gibi sigarayı bırakmak da bir başarı ölçütü değildir, bırakmak isteyip de bırakamıyorsanız kendinizi başarısız hissetmeyin, olay tamamen sizin hayat kalitenizle ve belki de onun uzunluğu ile alakalı.