kayıt

Şefaat

  1. 1
    Aracı olma, kefil olma anlamlarına gele Arapça kökenli sözcüktür. Kelimenin kökü olan 'şafa'a' sözcüğü ikileme, çiftleme gibi anlamlara gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'deki anlamı da buna göre anlaşılmalıdır. Yani şefaat öyle cehenneme gidecek birini kurtararak cennete götürmek falan değil. Zaten necm suresi 26. ayette Yaradan şöyle buyuruyor;

    Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile;

    "Göklerde nice melekler vardır ki onların şefaatleri; ancak Allah’ın izniyle, dilediği ve hoşnut olduğu kimselere yarar sağlar."

    Yani Allah'ın razı olduğu kişiye şefaat verilebilir. Allah'ın razı olduğu kişinin cehennemlik olması mümkün müdür? Tabi ki de değil. Yani burada kastedilen şefaati ikilemek manasından yola çıkarak anlamaya çalışacak olursak cennetlik kimsenin derecesinin yükseltilmesi gibi bir anlam çıkıyor. Şefaati de sadece Allah'ın izin vereceği melekler verebiliyor ki bu da yine şefaatin tamamen Allah'a ait olduğunda delalet. Zira melekler Allah'ın dilediklerini yapmakla mükellefler. Yani öyle herhangi bir peygamberin şefaat hakkı falan yoktur.

    Bu konuya vakti zamanında Mehmet Okuyan hocamız da bu videoda değinmiş, daha açıklayıcı olması açısından izlemenizi öneriyorum.

    Şafa'a sözcüğünün günümüz Arapçasındaki yaygın olarak bilinen karşılığı da diplopidir.