kayıt

aykut kocaman

  1. 16
    gitmesine çok üzüldüğüm taktik deha. bir galatasaray' lı olarak her zaman taktir etmişimdir kendisini. peki geride bıraktığı 2,5 senelik fenerbahçe kariyerinde neler yaşandı?

    2009-2010 sezonunun sonunda geleneksel şampiyonluk kaçırma şölenleri yaşayan fenerbahçe daum ile yolları ayırırken yerine sportif direktörlük yapan aykut kocaman'ı jet hızıyla getirdi. fenerbahçe yönetimi aykut kocaman'a çok güveniyordu. 2010 yazında transfere önemli bir bütçe ayıran ve 2011 mayıs'ında şampiyonluk yaşayarak koltuklarını sağlamlaştırmak isteyen fenerbahçe yönetimi aykut hoca'nın direktifiyle yobo, caner, niang, dia, stoch gibi pahalı transferler yaptı. ancak aykut kocaman'ın en büyük eleştiri nedeni fenerin %99'u olan alex'e karşı olan tavrıydı. sezon başından beri alex'i kesmek için uğraştı. alex'i oynatmakla oynatmamak arasında sezonun ilk yarısında büyük ikilemler içinde kaldı. fenerbahçe yazın oynanan ön elemelerde önce şampiyonlar liginde young boys'a elendi, sonra uefa avrupa liginde paok'a elendi ve sezon başında bir kulvardan oldu. lige de kötü başlayan fenerbahçe inişli çıkışlı bir dönem geçirirken tarihin en kötü galatasaray'ını 10 yıl sonra ilk kez yenemedi. hatta beraberliğe şükreden fenerliler de yok değildi. bu bile karşı tarafın vizyonuna göre yeterli bir sebepken istifa için aykut kocaman devam etti. liderin 9 puan arkasında ilk devreyi bitiren fenerbahçe türkiye kupasına grup aşamasında 4 maçta aldığı 3 yenilgi ile veda ediyordu. ne olduysa devre arası kampında oldu ve transfer yapmadığı halde futbolculara sihirli değneği değdiren aykut kocaman 2. devreyi 16 galibiyet, 1 beraberlik ile bitirerek şampiyon oldu ki ilk devrede 2 beraberlik 1 yenilgi aldığı üç büyük rakibini de yenmeyi başardı. ayrıca 2. devrede aykut hoca alex'i kesme ısrarını da bırakmıştı.

    2. devrede şike yaparak (mahkeme kararı bu şekilde) kendi kafasına sıkan fenerbahçe yönetimi bir şampiyonluk için hem kulübü hem sonraki sezonları hem futbolcuları hem de kendileri gerçek kişiliklerini tehlikeye attı.

    2011 yazında transfer döneminde hızlı giren fenerbahçe emenike ve sezer'i transfer etti ancak yaşanan 3 temmuzdan beri yaşadıkları süreç nedeniyle ikisi de hapse girdi ve emenike dışarı çıkınca rusya'ya transfer oldu. fenerbahçe emenike'yle beraber lugano, guiza, niang, santos gibi önemli oyuncularını da kaybederken bienvenü ile yobo'yu kamptan aylar sonra, son saniyede transfer sezonu kapanmadan transfer etti. aykut kocaman için sezonun zor geçeceği aşikardı. eldeki kısıtlı ve moralsiz kadroya kendi süper taktik zekası da eklenince galatasaray'ı aylarca 5-11 puan arkadan takip etti. ayrıca sezon başında avrupa'dan men edilince kulvar sayısı bir kez daha ikiye düştü. 2011-2012 sezonunda da rahat durmadı ve alex'i kesmeye devam etti. fenerbahçemiz şampiyon olsun diye değiştirilen lig statüsü sayesinde aylarca 9 puan geriden takip ettiği galatasaray'ı şansının ve doğumgününde hediye edilen zenci forvetin de yardımıyla yakalama fırsatı oldu ancak geçemedi ve gerçekten maçların %90'ında hiçbir şey oynamadığı halde şampiyon olma ihtimali %60lara kadar çıkan sezonu galatasaray şampiyon olarak tamamlarken 3 gün sonra fenerbahçemiz şampiyon olsun diye değiştirilen statünün de yardımıyla 30 yıl sonra türkiye kupası kazandırdı.

    2012 yazı önceki yıllara göre daha rahat geçmişti. yönetim bir kez daha kesenin ağzını sonuna kadar açmıştı. hasan ali, egemen, kuyt, meireles, krasic, mehmet transferlerine 30 milyon euro'ya yaklaşan bonservis parası ödendi. takımda artık volkan ve gökhan dışındaki herkes aykut kocaman'ın transferi olmuştu. bir kez daha aykut kocaman'a güveniliyordu. yazın bir kez daha şampiyonlar liginden elenen fenerbahçe uefa avrupa liginde mücadele edecekti. süper kupayı da galatasaray'a kaptırmıştı. uefa avrupa liginde gruptan çıkmayı başaran fenerbahçe aykut kocaman'ın yıllar süren inadı sonrası acı da olsa alex'e veda ediyordu. aykut hoca'nın bir bildiği vardır elbet derken ligde inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen ve gram adam gibi futbol oynamayan fenerbahçe türkiye kupasında da yoluna devam ediyordu. 16 aralık 2012 galatasaray fenerbahçe maçında alınan yenilgiye 22 aralık 2012 fenerbahçe karabükspor maçındaki yenilgi ve rezalet oyun da eklenince hoca'nın istifası kaçınılmaz oldu.

    aykut kocaman'ın kredisini arttıran faktörler:
    -2011 sezonundaki yalan şampiyonluk.
    -3 temmuz sürecinden beri takımı sahiplenmesi.
    -eski futbolcu olması.
    -yerli olması.
    -muhtemelen 3 temmuz süreciyle ilgili bildiği ancak sızdırmadığı bazı şeyler.
    -medyanın şişirmesine inanan fenerlilerin onu jose mourinho sanması.
    -fener camiasının kendi fatih terim'ini çıkartma çabaları.

    aykut kocaman'ı bitiren faktörler:
    -berbat bir teknik direktör olması, taktikten, kamptan, bir halt çakmaması.
    -maliyeti yüksek olan hatalı transferler yapması.
    -galatasaray ile oynanan 4 kadıköy maçında 3 beraberlik alması.
    -şenlik havasında geçen galatasaray maçlarında fark yememek için dualar edilmesi, maçlarda futbol olarak galatasaray'ın ezmesi.
    -2012'de kadıköy'de kazandığımız şampiyonluk
    -alex'i silmesi.
    -takımın 4 senedir şampiyonlar liginde olmaması nedeniyle azalan gelirler.
    -hocanın 3. sezonunda ilk kez katılmayı başardığı avrupa ligi gruplarında bile güven veren bir takım yaratamaması.
    -takımın anadolu takımlarına karşı bile genelde futbol olarak ezilmesi.
    -2.5 yıllık hocalık dönemine ve dünya kadar transfere rağmen takımın istenilen seviyeye gelmemesi.