kayıt

doğum günü

  1. 21
    doğum günü kutlaması, eski mısır'da mö 3000'lerde, kutsal firavunun doğum gününün kutlanmasıyla başladı. doğum gününü kutladığını bildiğimiz ilk kadın ise, sevgilisi marcus antonius'la davetlileri kabul eden ve davetlilere epeyce değerli hediyeler veren kleopatra'dır.

    eski yunanların inanışına göre av ve ay tanrıçası artemis, her ayın 6'sında doğum gününü kutluyor ve kendisine un ve baldan kocaman bir pasta yapıyordu. (yunan tanrıları her ay doğum günlerini kutladıklarından, yılda 12 doğum günleri oluyordu) insanlarda ise sadece erkeklerin doğum günleri kutlanıyor ve bu kutlamalar adamın ölümünden yıllar sonrasına kadar devam ediyordu.

    romalılar önemli devlet adamlarının doğum günlerini resmi tatil günü yaparak bugün de devam eden bir uygulamayı başlatmışlar.

    hıristiyanlar ise doğum günlerini kutlayacak durumda değillerdi. ancak azizlerin ölüm günleri anılarak yortu yapılıyordu; bu dünyadan ölümsüz gerçek dünyaya geçiş olduğu için, onlara göre asıl anılması gereken gün, ölüm günüydü.
    ms 245 yılında isa'nın doğum tarihini saptamak için çalışma başlatanlara karşı, katolik kilisesi bu çabayı yerinde bulmamış ve buna isa'nın firavuna benzetilmesi diyerek karşı çıkmıştı. 4. yy'da ise bu tutum değişti ve isa'nın doğum günü önemsenerek noel geleneği başlatıldı.
    12. yy'a gelindiğinde avrupa kiliselerinde, kadın ve çocuklar dahil cemaatin doğum tarihleri kaydedilmeye ve doğum günleri kutlanmaya başladı.

    bizde ise benzer bir şekilde, devlet katında kutlamalar padişahların cülus (tahta çıkma) günlerinde, şehzade ve sultanların doğum ve düğünleri dönemlerinde gerçekleşmiştir. osmanlı padişahlarının doğum günü kutlamalarında, avrupa krallarının devlet salnamerinde de yer alan doğum günlerinden esinlenmiş oldukları düşünülmekte..