kayıt

vincent van gogh

  1. 1
    * *

    bir ressam. hakkında hep depresif derler. bir kulağını kendi elleriyle kesmiş olmasıyla meşhurdur. bu konu hakkında farklı rivayetler olmakla birlikte, benim inandığım; öncesinde de zaten kulak ağrısı çeken van gogh, absinth içtikten sonra kulağının yanmasına dayanamadığından keser. bir zarfa koyar. ve bir fahişeye gönderir. biraz değişik evet.

    eski kulağı kesiklerden.
  2. 2
    dünyaca ünlü, izlenimci ressamdır. papaz olmak istemiş ancak olamamıştır. adını kendisi doğmadan önce ölen abisinden alır. abisinin mezarı evlerinin arka bahçesindedir. ciddi psikolojik rahatsızlıkları vardır. ancak bahçede üzerinde adın yazılı mezar taşını görerek büyümüş olmasının bunda katkısı var mıdır bilinmez.
    resimleri insanda güzel hisler uyandırır. kaldığı çiftlik evinde silah ile kendini vurmuş, birkaç gün sonrada ölmüştür. kardeşine yazdığı mektuplar sanırım yky'den "teo'ya mektuplar" adı ile yayınlanmıştır.
  3. 3
    dünya'da çok tanınmış olan hollandalı ressamdır. bu popülerliğini yaptığı resimlere olduğu kadar kulağını kesmiş olmasına da borçludur.

    kulağını kesmesiyle ilgili bir hikaye şöyledir;
    van gogh kendi portresini yapmaya çalışmaktadır ancak kulağını bir türlü çizemez "bir ressam nasıl kendi kulağını çizemez" diye düşünür ve kulağını keser, koyar yanına baka baka çizer. sonradan da kulağını kulaklarına hayran olan eski sevgilisine postalar.
  4. 4
    şimdi hem empresyonizme uygun eserler verirken hem de ekspresyonizmin öncüsü sayılması oldukça garip olsa da zaten kafası normal olsa dünyanın en iyi ressamlarından olamazdı dediğim ressam.

    ayrıca doctor who'nun bi bölümünde çok güzel anlatılmıştır.
  5. 5
    kendisi intihar etmeyi denemiş fakat başarılı olamamıştır.

    "oohhh tanrım bu kadar basit bir olayda bile başarılı olamadım"

    kahrından ölmüştür.
  6. 6
    vincent willem van gogh d. 30 mart 1853 ? ö. 29 temmuz 1890), hollandalı ard izlenimci ressam. bazı resim ve eskizleri, dünyanın en tanınmış ve en pahalı eserleri arasında yer alır.

    van gogh, gençliğini bir sanat simsarlığı firmasında çalışarak geçirmiş, kısa süren bir öğretmenlik deneyiminden sonra da belçika'da fakir bir madenci kasabasında misyoner olmuştur. resim kariyerine 1880'den sonra başlamıştır. başlangıçta koyu ve kasvetli renklerle çalışan van gogh, paris'te tanıştığı izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarının etkisiyle canlı renklere geçmiş; güney fransa'da geçirdiği süre zarfında da bugün yaygın olarak tanınan kendine özgü resim tarzını geliştirmiştir.

    van gogh, ömrünün son on yılı boyunca yaklaşık 900 suluboya/yağlıboya resmi ve 1100 karakalem çalışma üretmiş, en meşhur eserlerini ise ömrünün son iki yılında yapmıştır. 1888'de ressam paul gauguin ile arkadaşlığının bozulması üzerine sol kulağının bir kısmını kesmiş, giderek kötüleşen ruhsal hastalığı sonucunda kendini göğsünden vurarak intihar etmiştir. kimi sanat tarihçileri gauguin ile yaptıkları hareretli bir tartışma sonucu gauguin'in isteyerek ya da kendini gard amaçlı olarak van gogh'un kulağını kestiğini de iddia ederler.

    van gogh, resim kariyeri boyunca kardeşi theo'dan aldığı maddi destek sayesinde ayakta durabilmiştir. iki kardeşin arkadaşlığı, 1872'den itibaren birbirlerine yazdıkları mektuplarla belgelenmiştir. van gogh'un, theo'ya yazdığı mektup sayısı 600'den fazla iken; theo'nun, van gogh'a yazdığı sadece 40 mektup bulunabilmiştir.

    20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan van gogh, fovistlerin ilham kaynaklarından biridir ve empresyonizmin öncülerinden kabul edilir.

    vincent van gogh, hollanda'nın güneyindeki noord-braband bölgesinde bulunan zundert kasabasında, protestan rahibi theodorus van gogh ve anna cornelia van gogh'un ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. van gogh'un doğumundan bir yıl önce, annesi bir ölü doğum yapmıştı. eğer bu bebek ölmeseydi vincent ismi ona verilecekti. bu olayın genç van gogh'u derinden etkilediği ve van gogh'un sanatındaki kimi öğelerin bu olaydan kaynaklandığı ileri sürülmüştür. van gogh dört yaşındayken kardeşi theodorus (theo) doğdu. van gogh'un theo dışında bir erkek (cornelius), üç de kız kardeşi (elisabeth, anna, wil) vardı.

    van gogh, 1864'te zundert'e 30 km uzaklıktaki zevenbergen yatılı okuluna yazıldı. 1866'da ise ortaokul için tinburg'a geçti. 1868'de eğitimini yarıda bırakarak zundert'e döndü. sonradan kardeşi theo'ya yazacağı bir mektupta, çocukluk yıllarını "kasvetli, soğuk ve kısır" olarak betimleyecekti
    van gogh'u özellikle hayatının son iki yılında ciddi şekilde etkilemiş olan akıl hastalığı için bugüne kadar 30'dan fazla teşhis veya olası sebep ileri sürülmüştür.bunlardan bazıları, şizofreni, bipolar bozukluk (eski adıyla manik depresyon), frengi, boya zehirlenmesi (soluma veya yutma yoluyla), ménière hastalığı ve güneş çarpmasıdır. kötü beslenme, aşırı çalışma, uykusuzluk ve alkol düşkünlüğü, muhtemelen hastalığın etkilerini artırmıştır.

    van gogh'un özellikle son dönem eserlerinde açıkça görülen sarı renk düşkünlüğünün de tıbbi bir bozukluktan kaynaklandığını ileri sürenler olmuştur. bu konudaki teorilerden birine göre, van gogh'un bolca içtiği absintte bulunan tuyon adlı madde, zaman içinde van gogh'un görüşünü bozarak nesneleri sarımtrak renkte görmesine sebep olmuş, bu da ressamın eserlerine yansımıştır. bir başka teoriye göre, van gogh'a hastalığının tedavisi için yüksek dozlarda yüksük otu verilmiştir, ve yüksük otunun sarımtrak görüşe veya sarı lekeler görmeye sebep olduğu bilinmektedir.
  7. 7
    Kulağını kesecek kadar ne yaşadığını, kulağını kestikten sonra nasıl yaşadığını merak ettiğim ressam.
    İnsan gerçekten hayret ediyor.
  8. 8
    kulağının bir kısmını değil tamamını kestiği kanıtlanmış olan ünlü ressam.ayrıca kime gönderdiği de bulumuş.
    ayrıntılı bilgi için
  9. 9
    Gönül dağı adlı eseriyle yüreklere dert serpmiştir.
  10. 10
    Pis moruğun Van Gogh'a yazdığını şiiri hatırladım.

    “Van Gogh kulağını kesip
    bir
    orospuya verdi
    orospu
    hunharca fırlattı
    kulağı
    sokağa tiksinerek.

    Van,
    orospular
    kulak
    istemezler
    para isterler

    sanırım bu yüzden
    muhteşem bir
    ressamsın sen
    başka
    bir şeyden
    anlamadığından…”
    - Bukowski
  11. 11
    sarıya aşık olan deli,dahi,ressam.
  12. 12
    eserleri canlı gözlemlenmiştir. efsanedir.
  13. 13
    #1055532

    kendisi epilepsi hastasıymış ve bu hastalar kriz sırasında ışıkları daha da parlak görürmüş. ay'ı güneş gibi görmek gibi. şimdi bu adamın sarı sevdasına bir anlam verebildim.

    (bkz: ansızın aydınlanmak)
  14. 14
    20 yıl önce yapıp sattıktan sonra görmediği tablonun devamını 20 yıl sonra yapmıştır.
  15. 15
    bonpurloryan.com/...

    van gogh'un yıldızlı gece tablosunu daha önce görmeyen yoktur. akıl hastanesinde bu tabloyu yaparken messier 15'e bakıyormuş.

    aynı zamanda epilepsi hastası olduğu için yıldızlı gece tablosunda ay'ın şekli gayet belli olmasına rağmen yıldızlarla birlikte sarı olarak resmedilmiş.

  16. 16
    amsterdam'daki van gough müzesi'nden 2002 yılında çalınan 1882 yapımı 'Scheveningen Plajı' ve 1884 yapımı 'Nuenen Kilisesi' adlı paha biçilemeyen iki tablosu, napoli'de yapılan uluslararası kokain ticaretine yönelik baskında ele geçirilmiş. www.bbc.com/...
  17. 17
    yattığı Saint Remy Hastanesi'nden taburcu olup fizik tedavi sürecine başlamış olan ünlü ressam.

    pbs.twimg.com/...
  18. 18
    "Önce resmimi hayal ederim, sonra da hayalimi resmederim."

    (bkz: vincent van gogh )
  19. 19
    "I put my heart and soul into my work and I have lost my mind in the process."
    Vincent van gogh

    www.exkutupsozluk.com/...
  20. 20
    #1355921
  21. 21
    anısına son zamanlarda yapılmış en beğendiğim film kesinlikle izlenmesi önerilir. vincent’a sevgilerle (bkz: loving vincent)
  22. 22
    Deliliği ile ün salmış, dahi ressam. Van gogh çağdaş resim sanatının temelini atmıştır.

    Hakkındaki rivayetlere göre kulağını kesmemiştir. Sadece kulak memesinden küçük bir parça kesmiştir.

    Ona göre sahip olduğu deliliği sanatta yeni bir bakış açısına sebeb olmuştu. Yaptığı resimler cenettin güzelliğinin dünyamıza bir yansımasıydı.

  23. 23
    vanlıdır kendisi eserlerini de hep van gölünde çizmiştir.
  24. 24
    Yaklaşık otuz yaşına kadar eline fırça almamış ya da bir resim eğitimi görmemiştir.
  25. 25
    *

    potato eaters isimli tablosu bana her daim irlanda'yı hatırlatıyor. bu tablonun çıkış noktası acaba gerçekten de irlanda'nın o dönem yaşadığı kıtlık mı?
    bilen hanımları bekliyorum....
    • Biliyorum ama kadın değilim ekmeğinle oynamıyayım reis
    • Benim anlatasım yok aslında ekmeğinle oynamamak bahanemdi.
    • jules breton'a yazdığı mektupta çıkış noktasını yazıyor.