kayıt

bencillik

  1. 1
    Yaygın olarak insanın kendi çıkarları doğrultusunda hareket edip, diğerlerini düşünmemesi anlamına gelen egoizm benmerkezciliği ifade eder.
  2. 2
    çoğu zaman gerekli olan ben merkezcilik.

    boşuna dememişler önce can sonra canan.
  3. 3
    Kanımca etik olmayan bir ahlaktır.
  4. 4
    İslâm toplumlarında islâm'a nisbet edilen mistik, batıni, zahirî, politik, etnik, mezhepçi, ulus devletçi, cemaatçi,hizipçi yorumlar; ilmi-felsefi-ahlaki meşruiyet temellerinden yoksun, keyfi yorumlar sorumsuzca pazarlanıyor. Hemen her kesim, kendi gündemiyle, tarzıyla, çıkarlarıyla büyülendiği için islam'ı araçsallaştırabiliyor. İslam'i ideolojiklestirmek ne kadar yanlışsa, maneviyat biçimine indirgemek de bir o kadar yanlıştır. Çıkarcılık ve bencillikler her şeyi yozlaştırır. Çıkar pesinde olanlar sık sık konum-tarz değiştirir, nitelikli bir duyarlılık, dil ve birikime ihtiyaç duymaz.
  5. 5
    vardır.

    herkes belli bir seviyede bencildir diye düşünüyorum topluma uyum sağlayabilmek için bunun dengede tutulması şarttır. azı da fazlası da iyi değildir.
  6. 6
    Herkeste var olandır. Kimileri bunu belli etmez, kimileri de hareketleri ile açık açık ortaya koyar.
    Tabii az ya da çok olma durumu da mevcut.
  7. 7
    Aslında bilinenin aksine bencillik kötü değil iyi bir olgudur ki insan yaptığı tüm haretlerinde ya bencildir ya da fedakâr.

    (bkz: Ayn Rand)

    *
  8. 8
    Ben-cil yani kendisinin tarafını tutan, kendisini düşünen anlamındadır.
    Her insan özünde istemeden bencildir önemli olan bunu gerektiğinde ne kadar sınırlayabildiğimizdir.
  9. 9
    hayatımın belli noktalarında yapmaktan zevk aldığım şey. o an yanımda ne veya kim varsa sadece bana ait olmasını isterim ve bundan memnun olan kişi sadece kendim olmadığını söyleyebilirim. bazı şeyler yerine göre güzel oluyor.
  10. 10
    İnsanın kendi bünyesinde sorumsuz bir hayat önceliği taşımasıdır. İyilik er ya da geç insana bir şekilde iyi anlamda geri dönüş sağlar. Ama bencillik yıkıcı bir etki taşır. Bu yüzden bencil insanlarla ortak bir yaşam sürdürmek zorlayıcı ve bir o kadarda yıpratıcı olabilir..
  11. 11
    Ben merkezcilik ile karıştırılan kavram. Bencillik toplum tarafından dışlanmanıza dahi neden olabilecek ve sanıyorum ki biraz ilkel bir duygu.

    Her insan hayatının merkezine kendini koymalı ama her yerde ve her zaman ben demeniz rahatsız edici olacaktır.