kayıt

17 ağustos 1999 depremi

  1. 26
    türkiye'de yaşayan hiçkimsenin unutmayacağı, oldukça uzun bir zaman boyunca hatırlanacak felaket, dolaylı yoldan katliam.

    daha fazla kar uğruna o gün sayılamayacak kadar insan ölmüştür. düzenimiz insana değil kar etmeye yönelik olduğundan. insan yaşayacak evin malzemesinden çalınır mı? tarihimizde utanç verici bir başka sayfadır bu. ne yazık ki tarihimiz bunlarla dolu.

    önceki nesilleri bilmem ama o dönemleri çocuk olarak yaşamış olanlar -ki ben depremi yaşamadım izmir'deydim o zamanlar- bir ülke gerçeğine uyandılar ve o zamandan bu zamana deprem korkusuyla yaşıyorlar.

    işin kötüsü hepimiz biliyoruz ki bu olay tekrarlanacak. sadece ne zaman olacak onu bekliyoruz. bir daha ne zaman insanlarımız evler ucuza yapılsın iyi fiyata satılsın diye toplu halde ölecekler diye öyle bile bile bekliyoruz. çok garip bir durum değil mi?
  2. 27
    acı sonuçlara neden olmuş, üzerinden yıllar geçse de yaraları sarılamamış büyük deprem.
  3. 28
    Bi daha böyle olmaması dileklerimle.

    www.zohreana.com/...
  4. 29
    allah bir daha yaşatmasın dedirten olay.

    bir daha yaşansa halimiz ne olur ülke kaosa sürüklenir biteriz...
  5. 30
    herkes üzücü şeylerden bahsetmiş. canı bir şekil yanmış herkese geçmiş olsun diliyorum. kayıp yaşayanların başı sağolsun. ben 3 yaşında olduğum için bir şey hatırlamıyorum. ama benim de komik bir anım var bu acı başlıkta inşallah yaşadıklarınızı bir şekilde hafifletir. en azından ''böyle de bir şey olmuş bakın ne güzel'' diyebilirsiniz.

    annemin anlattığına göre ablam hariç herkes uyuyor. deprem başladığında tam çıkarken beni kimsenin almadığını farkediyorlar ve annem ablama bağırıyor kardeşini al diye. sonra ablam koşuyor benim beşiğimin olduğu odaya kapıyı açıyor ve ben bir anda üstüne atlıyorum. daha 3 yaşındayım ne zıplaması. bir de beşikten o sallantıda. bir anda uçuyorum gibi bir an oluyor.

    allah'ın hikmeti diye bizim ailenin bir anısıdır bu da.
  6. 31
    Bunca zaman üzerinden geçmiş olmasına rağmen insan hayatını önemseyen hiçbir faaliyet olmayan depremdir...

    Deprem bahanesiyle rant projeleri yapmaktan başka diye düzeltmeliyim.

    Ne toplanma yerleri, ne yeşil alanlar, ne kurtarma planları. Ama yeteri kadar ceset torbası aldığımıza inanıyorum.

    O dönemin profesörleri en geç 30 yıl içerisinde daha şiddetlisi gelebilir demişlerdi. O sürenin yarısı geçildi. Şanslıyız henüz görmedik. Ama bu demek değil ki yarın olmayacak ?
  7. 32
    sabaha karşı meydana gelen, resmi rakamlara göre 17-18 bin kişinin öldüğünün söylendiği, gerçekte ise en az 20-25 bin kişinin ölmesine neden olan depremdir.

    -depremin ardından geçici deprem vergisi getirilmiştir. 15 yıldır geçicidir kendisi. bir türlü geçememiştir.
    +vergiye ek olarak bir de zorunlu sigorta getirilmiştir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu* vergiye ek olarak sigorta işlerini yürütmek üzere kurulmuştur.
    -kaddafi'den* saddam'a*, japonya'dan yunanistan'a pek çok ülkeden yardım malzemesi gelmiş, japonya, ırak gibi birkaç ülke bedelsiz olarak, türkiye devletinin gösterdiği alanlarda geniş çaplı konutlar inşa etmiştir. türkiye devleti ise bu bedelsiz konutları depremde evini kaybeden insanlara parayla satmıştır.
    +yıkılan binaların arsaları, yine müteahhitlerce ucuza kapatılmış ve yerleri yeni binalarla doldurulmuştur.
    -gönderilen yardım malzemelerinin bir kısmı belli kesimlerce saklanmış ve ortamın soğumasının ardından piyasaya ticari mal olarak sunulmuştur.
    -pek çok müteahhite malzemeden çalma, hileli malzeme kullanma vb vb nedenlerle binaların yıkılması nedeniyle ölen insanlardan dolayı taksirle adam öldürmeden dava açılmış, büyük çoğunluğu sürüncemede kalmış, zaman aşımından düşmüş, sanıkların pek çoğu ülkeden kaçmış, kaçmayanlardan birkaçı yargılanmış, içlerinde sadece medyada en fazla dillendiren müteahhit olan veli göçer hapis cezası almıştır. hiçbir şey değişmemiştir.
    +ülkenin bir takım yerlerinden insanlar deprem bölgelerine kamyonlarla yağma için gelmiştir. terk edilen evlerdeki eşyaları çalan, boruları, sayaçları kesen, ölen insanların üzerlerindeki ziynet eşyalarını çalan hainlere sahip olduğumuz bir kez daha görülmüştür. (hatta yine söylentilere göre, arama kurtarma çalışmalarında enkaz altından kolu çıkmış bir cesedin bileğindeki bileziği almaya çalışan bir er, durumu gören bir başka er tarafından vurulmuş.)

    hakkında pek çok komplo teorisi* de üretilen depremdir.
    -depremin, abd'nin tesla-haarp projesi kapsamında bir deneme neticesinde meydana getirildiği.
    +ruslar ve israillilerle ilgili teoriler.(tesla projesi bağlantılı)


    ayrıca pek çok kişi tarafından görülen ve gözlemlenen doğa olayları meydana gelmiştir.
    -marmara deniz suyu sıcaklığı yükselmiştir.
    +deprem esnasında pek çok kişi ateş topları görmüştür.

    kısaca, 16 yıl önce meydana gelen deprem, devletin vergi gelirini arttırmış, müteahhitlere yeni rant alanları kazandırmış başka da bir işe yaramamıştır.
  8. 33
    (bkz: anasını sikeyim ben onun)
  9. 34
    Beyoğlunda lokma satarken yakalandığım depremdir. Tezgahı bir kenara atıp sığınacak yer ararken insanlar üzerime üzerime koşmuştu.
  10. 35
    can dündar'ın, hakkında, her izlediğimde gözyaşlarına boğulduğum bir belgesel hazırladığı deprem.

    gene izledim gene iki gözüm iki çeşme.

    www.youtube.com/...
  11. 36
    depreme hazırlık yoktur, yandaşa rant vardır diye değiştirilmesi gereken depremdir. evet.
  12. 37
    alev topu, denizden çıkan alev topu olayının aslını merak etmekteyim.

    efsane mi değil mi yaşamış, görmüş birinden duymaya ihtiyacım var.
  13. 38
    istanbul, kadıköy'deydim. sallantı ve uğultuyu bugün gibi hatırlıyorum. hiç bitmeyecek gibiydi. zamanın göreceliliği böyle durumlarda daha net anlaşılıyor sanırım.

    tanım: unutamadığım
  14. 39
    istanbul ataköy'de yüksek bir binanın 11. katındaydım. depremden önce 10 saniyelik bir uğultu önce kasırga mı çıktı lan dedirtti, zaten uyumuyordum o anda, sarsıntı değil sallantıyla beraber ha siktiri çektiğim en uzun dramatik olaydır hayatımda. çok kötüydü ya çok kötü.

    O depremde yakınlarını kaybeden var ise acılarını bir kez daha paylaşıyorum içimde.
  15. 40
    Hatırlamak bile acı veriyor, hele Türkiye'de yaşananlardan sonra...
  16. 41
    Mahşer yeri gibiydi o gece bağıran insanlar kopan gürültüler ve bitmeyen küçük depremler..
  17. 42
    adapazarı' nda yaşadığım deprem. Orta 3' e geçmiştim. O zamana kadar deprem görmemiş bünye, duvarların birden çatladığını görünce, 2 gün kendine gelememişti. Tüm çarşı yıkılmış, çığlıklar, ağlamalar, unutulmaz ve unutulmuyor da malesef.
  18. 43
    (bkz: 17 yıldır unutulamayan olaylar)
    (bkz: sesimi duyan var mı)
  19. 44
    o bağırışlar hala kulaklarımda çınlamaktadır.

    o evimizin karşısındaki 5 katlı binayı 2 katlı görmenin verdiği dehşet içindeyim.

    hala en ufak sarsıntı hissinde tedirgin olmamak elde değil. durduk yere deprem mi oluyor tribine girmemek de namümkün.
  20. 45
    üzerinden tam 17 sene geçen deprem. acılar hâlâ taze. allah o günleri tekrar yaşatmasın.
  21. 46
    çok sikko bir olaydır. insan bazı şeyleri unutmak ister. bunun için ise önce neyi unutmak istediğinizi bilmeniz gerekmektedir. bu da hatırlamanıza neden olur. her şeyi.
  22. 47
    unutulmasın.. unutulursa yeni veli göçer'ler türer.. daha büyük acılar yaşanmasın..
  23. 48
    benim tek unutamadığım, cübbeli ahmet hoca'nın, bu depremin ülkedeki kerhanalerin fuhuş yuvalarının yıkılmasına yardımcı olduğunu söylemesiydi
  24. 49
    Çocukluk travmam.
    Allah kimseye yaşatmasın.
    hala en ufak bi sarsıntıda, kıpırdanışta gözümüz avizeye gidiyorsa bundandır.
  25. 50
    www.facebook.com/...