kayıt

İnsan Dışı Zeki Canlılar

  1. 1
    insan dışı akıllı varlıkları tanımlar. dünya'da veya diğer gezegenlerde aranır kozmologlar tarafından.

    ...

    Yunuslar ile insanlar arasındaki ilişkilerde geçerli olan görgü kurallarını bilmiyordum. Olanca dikkatimle tanka yaklaştım ve ''Selam Elvar!'' gibi bir şey söyledim. Elvar hemen sırtüstü dönünce metal grisi karnı parladı. Sevilmeyi bekleyen bir köpek gibi davranmıştı, ben de karnını okşadım. Bu hoşuna gitmişti ya da ben öyle sandım. bazı Yunus türlerinin ağzı sürekli gülümsüyor gibidir.

    Bir süre sonra Elvar tankın karşı kıyısına yüzüp yine sırtüstü döndü, ama bu kez suyun on santim altında yatıyordu. Kuşkusuz karnının yeniden okşanmasını istiyordu. Bunu yapamazdım çünkü yağmurluğumun altında ceketim ve uzun kollu gömleğim vardı. Kaba olmamak için yağmurluğu ve ceketi çıkarttım, kol düğmemi çözmeden gömleğin kolunu yukarıya çektim, tekrar yağmurluğu giydim ve Elvar'ı suyun on santim altındayken sevdim. Yine hoşlanmış gibi göründü. Yine tankın uzak kıyısına yüzdü ve sırtüstü döndü. Bu kez suyun otuz santim altında duruyordu.

    İçimde bir içtenlik duygusu hızla gelişiyordu. Elvar'la en azından bir çeşit iletişim kurmuştum. Böylece bir kez daha yağmurluğu çıkarttım, kolumu sıvadım, yağmurluğu yeniden giydim ve Elvar'a yürüdüm. Bundan sonraki basamakta Elvar suyun bir metre altında durdu ve sevilmeyi bekledi. Gömlek ve yağmurluğu tamamen çıkartsam bile oraya ancak erişebilirdim. Bu işin fazla ileri gittiğini düşünerek bir süre suyun bir metre altındaki Elvar'a baktım, göz göze geldik. Elvar aniden başı yukarıda olmak üzere sudan dışarı çıktı ve adeta yalnızca kuyruğunu suda tutarak tüm gövdesiyle havada kaldı. Bu sırada tiz bir sesle tek bir kelime söyledi. Bana sanki ''Daha!'' demiş gibi geldi.

    Odadan çıkarak hemen John'u bulup Elvar'ın bana sanki ''Daha!'' diye seslendiğini söyledim.

    İşiyle uğraşmaya devam eden John , sadece, ''İçinde bulunduğun duruma göre anlamlı mıydı?'' diye sordu.

    ''Evet, duruma uygundu.''

    ''İyi bildiği kelimelerden birisi budur.''

    ...

    Büyük, kapalı bir havuzda Peter'le yüzüyordum. Büyük lastik topu ona attığımda, yunus hemen burnunu bunun altına sokuyor ve topu bana geri gönderiyordu. Önce topları tam elime atarken sonra bir o yana bir bu yana atarak beni sağa - sola yüzmek zorunda bıraktı. Oyunun kuralını değiştirerek, artık topun en fazla üç metre yakınıma göndermeye başlamıştı.

    Peter bir psikoloji testi yapmaya çalışıyordu; bu saçma yakalama oyununa ne kadar sabredebileceğimi görmek istiyordu. Bu testin bir benzerini Elvar da ilk karşılaştığımızda üzerimde denemişti. Bu testler yunusları insanlara bağlayan bağlardan birisidir. Psikolojinin farkında olan birkaç türden birisi biziz; bu nedenle yunusların, üzerinde psikolojik denemeler yapabileceği birkaç canlı arasındayız.

    Elvar'la ilk karşılaştığımda bu durumun farkına vararak, hiçbir yunusun üzerimde deneme yapmasına izin vermemeyi kararlaştırdım. Böylece topu tuttum ve suda durdum. Bir dakika sonra Peter bana doğru yüzerek hafifçe çarptı. Çevremde dolaştı ve yine bana dokundu. Bu kez Peter'in bir çıkıntısının bana sürtündüğünü hissettim. Üçüncü kez üzerime gelirken bana neresinin dokunduğunu düşünmeye başladım. Kuyruğunun yassı kısımları değildi bana değen. Aniden ne olduğunu anlayınca, kendimi uygunsuz bir teklif almış yaşlı kızlar gibi hissettim. Karşılık vermemeye karar verdim ve ''Sen hiç güzel yunus kızlar tanımaz mısın?'' gibi cümleler geçti aklımdan. Bu cevapsız durumuma aldırmayan Peter neşeli görünüyordu. Şimdi, o günkü davranışımdan dolayı benim bu mesajı bile anlayamayacak kadar aptal olduğumu mu düşündüğünü merak ediyorum.

    ...

    not: Carl Sagan'ın Kozmik Bağlantı adlı kitabından alıntıdır.
  2. 2
    kargalardır.

    alet kullanma becerileri vardır ve bu özellikleri ile insanoğluna zeka bakımından yaklaşırlar.

    ben bilinçleri vardır. yaratıcı düşünebilirler.

    bütün kargaların yüz tanıma yetisi de vardır. yani sırf tipinizi beğenmedi diye size saldırabilir.

    bu özellikler yeterli sanırım.
  3. 3
    (bkz: kedidir o kedi)
  4. 4
    (bkz: kedi)
  5. 5
    haydar ling

    İnsan dışı olduğuna eminim ama ikincisine pek ihtimal vermiyorum.
  6. 6
    (bkz: karga)
  7. 7
    aslında insanlar hariç bütün canlılar zeki.bence başlık hatalı.