kayıt

voyager 1

  1. 1
    carl sagan'ın adını unuttuğum bir kitabında sözünü ettiği uzay aracı. ancak bir farklılığı far bunun. enerjisini kendi kendine yenileyebilen, güneşten vesaire falan enerji alan, üzerinde dünyanın koordinatları, ortak dil olan matematik dilinde birkaç veri ve altın bir levhaya çıplak olarak çizilen erkek ve kadın insan formu bulunan bir araçmış da. amaçlarının, eğer ki dünya dışı akıllı yaşam varsa, bizimle iletişim kurmalarını beklemekmiş. tabiki stephen hawking buna biraz karşı çıkar. dünya dışı canlı yaşam olabilir der ve ekler, ''eğer dünya dışı canlı yaşam gerçekten varsa, biz burada saklı kalmalıyız, bizim bulamadığımız bir canlı formu eğer bizi bulursa bu bizden daha ileri bir uygarlıkta olduklarını gösterecektir. o yüzden burada, mavi gezegende sessizce yaşamalıyız.'' demiştir carl sagan'a göre. haklılığı da var, ama insan macera arıyor. maceraları severiz.

    edit: diğer yazarların uyarısı üzerine, voyager 2 imiş sözünü ettiğim araç. yanlış tespit editi. :|
  2. 2
    insan yapımı en hızlı nesne. heliosfer'den çıkarak yıldızlar arası konumda. bir merminin +20 katı daha hızlı yol almakta. saatteki hızı 63.000 km civarlarında. bizden +20.000.000.000 km, yaklaşık 13 saat ışık hızı uzaklığında.

    39 yaşında.
  3. 3
    (bkz: jüpiter) ve (bkz: satürn) gezegenlerine ait uyduların detaylı fotoğraflarını elde eden ilk uzay sondasıdır.
    Yeryüzünden en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir.
    Aracın içinde farklı dillerden selamlama mesajlarının doldurulmuş olduğu bir altın plak ve içerisindeki resimler arasında (bkz: leonardo da vinci) nin insan vücut taslağı bulunmaktadır
    Türkçe olarak kaydedilmiş olan mesaj "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun." cümlesidir.
  4. 4
    sol tarafta görünce başına bir şey geldi sandım !
  5. 5
    dış güneş sisteminde dünya dışı yaşam arayan nasa tarafından yamulmuyorsam 1976'da fırlatılmış sonda.

    sondada bulunan türkçe mesaj, belki şu saniyelerde uzayın kim bilir neresinde tekrarlanıyor;
    ''sayın türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.''
    (bkz: voyager golden record)