kayıt

entropi

  1. 1
    *

    İstatistik kurallarına göre yönlendirilen bir haber kaynağının haber içeriklerinin oranı.
  2. 2
    Evrendeki her şeyin daha düzensiz olmak istemesi diyebiliriz galiba. Mesela Kati cisimlerde atomlar çok düzgün ve sıralı dizilirler. Sanki böyle istiklal marşı söyleyen ilkokul çocukları gibi. Sıvı cisimler ise biraz daha duzensizdir. Birbirleri üzerinden kayma hareketi yaparlar. Sanki kravatı salmış hirkayi çıkartmış liseliler gibi. Gazlar ise tamamen kafalarına gore dagilirlar. Yani birbirleriyle bir etkilesimlerinden söz edilemez. Tıpkı kafasi esince okula bilr gitmeyen üniversiteliler gibi. Cisimler sürekli düzensiz olmak ister. Yani entropilerini arttirmak ister. Ama bunu yapmak için genelde kimyasal ya da fiziksel bir değişim yaşamaları gerekir.

    Bu degisimlerde ya ısı alınır ya da ısı verilir. Entropi göz önüne alındığında tepkime yazdığımız cisimleri sistem geri kalan her şeyi de evren olarak adlandiririz. Eger tepkime evrenden ısı alarak gerçekleşiyorsa gaz'a daha çok yaklaşacaktir ve entropisini (duzensizligini) arttıracaktır. Eger tepkime isi oluşturuyor -evrene ısı veriyor- ise o zaman kendisi daha düzenli hale gelip evrenin duzensizligini arttirir.
  3. 3
    Yönetim açısından; işletmeler neden kendini kontrol edip yenilemeli sorusunun cevabıdır.
    Dinamik olmayan, kendini yenilemeyen her yapı, entropiye (yok olmaya) mahkumdur.
    Ömrü ne kadar uzun olursa olsun; 'her işletme doğar, büyür ve ölür' yasasının temel nedenidir.

  4. 4
    bi nevi maddenin kıpraşması diyebiliriz aslında
    kıpır kıpır gazlar
  5. 5
    evrendeki düzensizliği tanımlayan kavram. evrenin düzeni aslında düzensizlik üzerine kurulmuştur ve gittikçe düzensizleşme eğilimindedir. bir şirket için de geçerlidir, kompleks bir organizma için de, evren için de.

    bir canlıyı ele alalım, doğar, hareket kabiliyeti bir düzen içindedir ama yaşlandıkça düzensizlik başlar, maksimumum düzensizlikte ölür. aynı şey evren içinde geçerli, entropi sürekli artmakta ve ve sona doğru bir gidiş var, yani evrenin bir sonu olduğu sonucuna buradan ulaşabiliriz. insanlar bu düzensizlik artışını yavaşlatabilirler ama engel olamazlar. greenpeace projeleri falan yavaşlatma üzerinedir. sürekli arttığını düşündüğümüz bir şeyin başlangıcı da olmalı, limiti bunu gerektirir. dolayısıyla evrenin başlangıcının olduğunu buradan anlayabiliriz.
  6. 6
    Dünya'nın asla daha güzel bir yer olmayacağı fikrinin çıkış noktasıdır. En azından benim için.

    Sayfalarca dramatik benzetmeyle kolay anlatılabilir fakat lüzum yok. Entropi evrendeki düzensizliğin ölçü birimi. Evrendeki düzensizlik ise, bir anlamda 'faydasız enerji' demek. Misal, içten yanmalı bir motorda, potansiyel olarak bulunan yakıtın faydalı enerjisini Harekete çevirerek tüketmiş ve faydasız enerji olarak uzay çöplüğüne atmışsınızdır. Bu faydasız enerji geri dönüşü olmayan bir şekilde varlığını sürdürmeye devam edecektir.
    Sadece yürüyerek, hatta nefes alarak bile entropiyi arttırdığımızı varsaydığımızda, zaten azalmasının söz konusu olmadığını anlayabiliriz az çok. Tabi bu ufak çaplı dünyamızın küçük hesapları, dev yıldızlardaki nükleer reaksiyonların tükettikleri faydalı enerjiyi, veya bir süpernovayı düşündüğümüzde evreni enerji çöplüğü olarak nitelemek yanlış olmaz.
  7. 7
    Kısaca düzensizlik ve kaostur.
    Enerji akışı (iş yapabilme potansiyeli) ile entropi akışını azaltmak mümkündür.

    Bu kısa bilgiden sonra asıl konumuza dönecek olursak, bir yazıda aynen şunu diyor;

    Dağınık odanızı düzenli tutmak için enerji harcamanız gerekiyor.
    Ancak düzensiz bir oda, bir noktadan sonra maksimum düzensizliğe ulaşıyor yani bu noktadan sonra daha fazla düzensiz hale gelme imkanı yok. Bu noktada odanızın bu durumunu korumak için enerji harcamanıza gerek de kalmıyor. (Yani koyver gitsin eşiği)

    Sonuç olarak odanızı bırakın dağınık kalsın. Odanızı maksimum düzensizlik noktasında tutarak, burayı toparlamak için harcayacağınız enerjiyi bilgisayar oyunlarına harcayın (uvv çok mantıklı).

    Ben şahsen bu yazıyı çok beğendim ve artık dağınıklığımı bilimsel temellere dayandırarak anneme karşı bir savaş açıyorum.
  8. 8
    termodinamiğin 2. yasasıdır. çok felsefe yapmadan, yaşamın kendisi bir başkaldırıdır entropiye.
  9. 9
    düzensizliğin ölçütür, ve -formu ne olursa olsun- bir enerji akışı varsa bu şey artar.

    artan entropiyi azaltmanın yolu yoktur.

    enerji dediğimiz şey sadece fiziksel değil, aynı zamanda tam oalrak ne olduğunu anlayamadığımız ve bilmediğimiz bir yapıdır.
    neye göre var olur, neye göre yok olur henüz anlayabilmiş değiliz.

    fakat entropinin üretilmesi, ancak yok edilememesi, kainatın taşıma kapasitesine ulaştığında ne oalcağı sorusunu akıllara getirir, hatta bi hayli meşgul eder...

    bir ruhani uygulamada çok yüksek enerji aktarımı uygulanıyorsa, orada pozitif bilimle algılanamayacak, ancak kadim bilgi ile anlamaya yaklaşılabilecek birtakım olaylar dönüyor demektir.

    entropinin yoğun artışının, tanrı parçacığı denen ya da kara madde denen şeylere tam oalrak ne tür bir etki yaptığını çözebilmiş değiliz.

    ancak çıktı olarak ne olacağı, olduğu ve olmaya devam edeceği binlerce yıldır bilinmektedir.

    (bkz: kurşun dökme)
  10. 10

    ---alıntı---

    Canlıların hepsi çevrelerinden negatif entropi alarak yaşarlar. Biz bitkilerden veya bitkileri yiyen hayvanlardan negatif entropi alırız, bitkiler ise fotosentezle Güneş’ten negatif entropi alarak yaşarlar.

    Bertrand Russell, her canlı varlığın çevresinden kendisi ve nesilleri için mümkün olduğunca çok enerji alan bir çeşit emperyalist olduğunu söylemiştir.

    Yapılan hesaplar canlıların, makinelerin ve tüm düzenli yapıların düşen entropilerinin bedelinin sistemin bütününde daha çok entropi artışı olarak ödendiğini ve termodinamiğin ikinci
    yasasının hiç bir şekilde ihlal edilmediğini göstermektedir.

    ---alıntı---

  11. 11
    dragon age origins'te büyücü sınıfının yetenek ağacında bu isimde bir bölüm vardı. düşmana daha çok ruhani düzeyde zarar veren büyüleri içeriyordu.
    img.bhs4.com/...
  12. 12
    Bilgi ölçeği diyebiliriz.
    kainattaki her şey bir şekilde bilgi taşır. bir yerde madde fazlaysa eğer bilgide fazla olur bilginin fazla olduğu yerde de entropi yüksek olur.
  13. 13
    düzensizlik ya değişmez ya artar gibi bir tespiti barındırır.
  14. 14
    Mükemmel düzenin tersi bir terimdir. Mükemmel düzende entropi (düzensizlik) 0'dır. Rudolf clausius termodinamiğin ikinci yasasında; Bir sistemde entropi ya azalır ya da aynı kalır der. Entropinin artması yani sistemlerin düzensizliğe yatkınlığı, sistemin düzensizlik durumunun düzen durumundan daha fazla olasılığı barındırması sebebiyledir.

    Etrafımızdaki her şey entropinin ya arttığı ya da aynı kaldığı bir sistemse, Peki biz entropi arttığında neden farkına varmıyoruz? Çünkü sistem bütün olarak aynıdır.
    Söyle bir örnek verelim; 1'den 20'ye kadar sayıların yazıldığı bir kart destesinde kartlar karıştırılınca bunların 1'den 20'ye sıralı olarak dizilme ihtimali karışık olarak dizilme ihtimalinden çok daha düşüktür. Buna entropinin artması deriz ama baktığımızda sistemin bütününün içeriği aynıdır.

    Evrenin varoluşu bigbang(büyük patlama) düzensizliğin yani entropinin 0 olduğu bir an olarak görülür, ondan sonra düzensizlik ihtimali o kadar yuksektir ki entropi artmaya başlamıştır.
    Entropi tersinir, tersinmez hareketlerle de ilişkilidir. Tersinir olaylarda bir olayın ileri doğru mu geriye doğru mu olduğu anlaşılamaz. Tersinmez olaylarsa sadece tek yönlü, geri döndürülemeyen olaylardır.
    Feynman düzensizliği, sistemin içerisinde kavuşulan olasilik sayısıyla ölçeriz der. Olasılık sayısının logaritması entropidir.
    Boltzmann sistemin sayısız ayrıntısıyla bütün durumu arasında bağlantı kurmayı mezar taşında yazan S=k.logw formülüyle kurmayı başardı. S entropi, logw olasılık sayısının logaritmasıdır.

    En can alıcı nokta; entropinin zamanın yönüne etkisidir. Hep sorarız, "zaman tek yönlü müdür?" Diye. Bulunan termodinamiğin 2. Yasası zamanın doğrultusunu açıklar. Entropinin artması yüzünden(sürekli artmaya meyilli olması) artan entropi zamana doğrultu kazandırır. Bu geçmişteki entropinin daha az olduğu(düşük olasılıklı hal) anlamına gelir. Yani bigbang.
  15. 15
    baya baya baya baya bol 0'lı yıllardan sonra kendi kendini arttırarak bitirecek ve evren daha fazla düzensizleşemeyecek bir noktaya gelecek. o noktadan sonra zaman kavramını ortadan kaldıracak ve hiçbir şey olmayacak ve sonsuza dek sürmeyecek.

    hakkında böyle öngörülüyor. benim ise biram bitti.
  16. 16
    evrenin temek kuralı her türlü sonlanacağız gibi bir şey. tam tanımı hatırlayamadım şuan