kayıt

felsefe

  1. 26
    Bir klasik yapmadan duramayacağım.

    Sofienin dünyası ehehehe

    Onun dışında şu anda utopia yı okuyorum şahsen. Toplumsal felsefeye taktım azıcık.

    Bilim de seviyorsan bilimin felsefi yaklaşımı ile alakalı kitaplar vardı. Bulursam edite koşarım penacım.
  2. 27
    Tam bir tanımı olmamakla birlikte,
    Felsefe,Hayatı anlamaya çalışan ya da anladığı iddiasını taşıyan, yeni kavramlar yaratan ya da var olan kavramların içini dolduran, mantığı kendi temellendirmesini kurmak için bir araç olarak kullanan sistematik bir disiplindir.

  3. 28
    Dün gece bir yazarımızla baya kastık. En son beynim yanıcaktı ki uyudum :).
  4. 29
    ahlak, sanat, siyaset, tarih, bilgi/bilim, dil/düşünce/anlam vb. gibi, her biri insanın varlık koşullarını oluşturan ve bizleri "insan" denilen şerefli mahluk konumuna yerleştiren, insan olmanın alametifarikası diyebileceğimiz özsel yönlerimize ilişkin en temel ve nihai soruları sorarak, bu sorulara akıl yoluyla temellendirilmiş cevaplar üretmeye çalışan bir düşünme tarzı. daha yalın ve özlü bir tanımla ifade edersek, insanın, insan olmanın anlamını sorgulayışı.
  5. 30
    aslında sistemli düşünmekten başka bir şey değildir. bu sebeple bilime temel oluşturur çünkü sistemli düşünmeden bilimsel bir faaliyette bulunmak ve daha sonra o deneylerden çıkan sonuçları doğru yorumlayıp devamını getirmek pek mümkün değildir.

    filozof olmak ayrı bir şeydir, filozoflar var olan düşünme biçimlerini bakış açılarını bir sisteme oturtup kurmuş insanlardır. misal platon idealist düşünme biçimine ilk düzgün sistemini sunmuş. benim bu işlerden anladığım bu.

    mitlere sırtını dönüp bilimselliğe yakın bir gözle evreni açıklamaya uğraşan bildiğimiz thales gibi ilk insanlar ilk filozoflar sayılmış.

    kısacası aslında hepimizin yaptığı bir iş bu mecbur. fakat salt felsefe pek bir işe yaramamaktadır kendi başına, bilim ve sanatla desteklenmesi gerekir. bu sebeple günümüzde oldukça aşağılanmaktadır, hatta bildiğin felsefe kitabı yazan bilim adamları o kitaplarında felsefenin bittiği gibi garip bir felsefi söylemde bulunurlar, bunu da görmedim değil.

    neden bilimle desteklenmesi gerektiği belli, sanat ise bir şeyin ne olduğuyla değil nasıl hissettirdiğiyle alakalı olduğundan anlaşılması ve anlatılması için oldukça gereklidir.
  6. 31
    felsefe...
    dogmatik düşüncelerin celladı, yapı-bozumu, eleştirel bir gözlük, kısmi olarak modern düşüncede böyle. ilk çağ filozoflarında felsefe daha dışa dönük tamamen evren odaklı bir anlayışa sahipti ama yine de bu anlayış içerisinde ''insan her şeyin ölçüsüdür'' diye şu döneme göre klişe ama o döneme göre derin bir anlam barındıran bir cümle thales'in ağzından dökülmüştü.
    mitostan logosa geçen süreçte, mitosun zincirlerini kırıp artık aklın sesine uymaya çalışıyorlardı. etraftaki tek düzeliği fark edip dış dünyaya '' evrenin ana maddesi nedir ? '' sorusu bu işin mantığı oluşturur. ilk çağ filozoflarında içinde bulunduğu yeri anlayışı vardı insana dönük felsefe çok nadirdi. devreye sanayi devrimi, özel mülkiyet kavramları girince felsefe de evrim geçirdi, felsefe artık insana dönüyordu. hobbes'un ''homo homini lupus'' lafı dikkat çeker yani insan, insanın kurdudur.
  7. 32
    phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen bilgelik sevgisi anlamına gelen kelimedir.philosophia. filozoflar tarafından farklı tanımlanmış kavramdır.
    Sokrates: "Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir."
    Platon:"Doğruyu bulma yolunda, düşünsel (idealist) bir çalışmadır."
    Augustinus"Felsefe tanrıyı bilmektir ve gerçek felsefeyle, gerçek din özdeştir." Diye uzayıp gidecek listedir.
  8. 33
    felsefe yapmak ölmeyi öğrenmek demektir. felsefe yapmak tanrı'ya yükselmek demektir. - varlığın varlık olarak bilgisine.

    (bkz: karl jaspers)
  9. 34
    Karın doyurmaz.
  10. 35
    bildiğini dayatmak değil, soru sormak anlayışı üzerinden yükselen, yaşamın her zaman tam içinde olan bilimdir.
  11. 36
    Bilim değildir. Her ne kadar geçmişte aynı şeylermiş gibi görünseler de özelikle 20. yüzyıldan sonraki bilim anlayışı ile felsefe anlayışı birbirinden çok çok farklıdır. Felsefe; varlık, bilgi, siyaset, ahlak gibi konularda sistemli ve tutarlı fikir üretmeye çalışırken; bilim kendine has metodlarıyla doğayı açıklamaya çalışmaktadır. Fizik şeyler bilimin konusuna girerken, metafizik konular bilimin ilgilendiği alana girmez.
  12. 37
    kısaca felsefe bilgi sevgisi olarak tanımlanabilir.
  13. 38
    "felsefe lisede görülen boş amaçmaçsız saçma sapan bir ders.
  14. 39
    felsefe " youtu.be/... " budur.
  15. 40
    Başıma gelmiş hatta sıcağı sıcağına yaşadığım bir olayı nasıl tamamen bilebilirim.

    İlk defa yaşayacağım, daha önce hissetmedigim olaylar veya durumlar başıma geldiğinde; sözgelimi koronavirüste, annem, babam öldüğünde , ilk defa aşık olduğumda, ilk evliliğimde ya da ilk çocugumun doğmasında ne yapıp edecegimi nasıl bilebilirim?
    bir şey hakkında düşünürken, bir sonuca varıyorum, bu sonuca varma aşamasında aklım hangi aşamalardan geçe geçe sonuca varıyor kafamda bir sonuç yani bir yargı oluyor. Aklımın düşünmesi hangi aşamalardan geçiyor Ben nasıl bilebilirim! Yukardaki olaylar başıma gelmeden bilebilmeyi öğrenirsem nasıl doğru düzgün tepki verecegimi de yukardaki söz ettigim olaylar başıma daha gelmeden bulurum . Özet: felsefe: insan nasıl bilebilir sorusudur.
  16. 41
    kendini olduğunudan büyük gösterme sanatı. kant, socrates gibi otistikler en başarılı örneklerindendir.
  17. 42
    Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir.(socrates)
    .
    Doğruyu bulma yolunda, düşünsel (idealist) bir çalışmadır.(Platon)
  18. 43
    göğün nasıl direksiz durduğunu bilmeyenin felsefe ehliyeti yoktur. yokluğa tevazu, varlık sanrısına sebep olur.
  19. 44
    unuttum aşk denilen tekerlemeyiii
    bıraktım edebiyat ezberlemeyiii
    içimdeki yay kırıldı çoktaaan
    terkettim o asılsız felsefeyiii

    felsefe yapmaya gelmemiştim. türkçe pop bırakıp kaçıcam.
    www.youtube.com/...
  20. 45
    dünya'nın en karmaşık alanlarından biri. ancak yine de bütün bilimlere temel olması bakımından vazgeçilmez bir disiplin. zannedilenini aksine kişisel gelişim odaklı bir disiplin değildir. temel derdi ontoloji epistemoloji ve değerdir. kısaca, varlık nedir? nasıl bilebilirim? bu değerler de ne ola ki? soruları üçgeninde büyük bir tarih yaratır. müthiştir, öğrenin.
  21. 46
    Dünyadaki en en en güzel uğraştır. Bunu günlük hayatımızda da yaparız, kendimizi sorgulamamız, varlığımızı düşünmemiz, evreni düşünmemiz, vs.
  22. 47
    Boş beleşlerin uğraşıdır. Birkaç boş beleş önceki boş beleşlerin boş beleş atıp tuttuğu salak saçma şeylere kafa patlatır. Sonra hepsi ölür.
    • aynen öyle maına koyim
  23. 48
    Keşke hayati kaygılarımız olmasaydı da biz de yapabilseydik dedirten...